yatsı namazından önce sela verilmesi

Abdurrahman-

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Aralık 2014
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Selamnün aleyküm. Arkadaşlar uğun yatsı namazı ezanından hemen önce sela verildi. Duyduğum kadarı ile tüm camilerde okunmuş. Sebebini bilen varsa yazabilirse sevinirim. Allaha emanet olun.
 

ibni ömer

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Ocak 2015
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Sanırım cuma günü yazmışsınız.Cuma günü mevlid kandiliydi.Türkiye'de kandil günlerinde yatsı namazından önce sela okumak adettir.
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Selamün aleyküm arkadaşlar;Ta ki 4,5 yıl öncesine kadar bende hiç duymamıştım ve benim memleketimde de perşembeyi cumaya bağlayan gece yatsı ezanın dan önce cuma selası okunmaya başlayana kadar... Annemle babam ''okunurdu eskiden sonra okunmaz oldu o yüzden sana tuhaf geldi'' dediler, bense 35 yaşıma kadar okunması gereken vakitte cuma selasını sadece cuma günü öğle namazından bir saat önce duyduğum için bu işin tek kaidesinin bu olduğunu düşünmüştüm:( cahilliğim'in ezberciliği işte dfrt..
Bazı bölgelerde adetlerde etki ediyor mesela benim memleketimde sabah namazı vakti hiç ölüm selası verilmiyor ama iç Anadolu'da duydum.Velhasıl kelam eğer kandil gecesi hasebiyle okunma adeti varsa kaldığınız şehirde bundan olabilir,bunun dışında bildiğim kesin okunur okunmaz diye bir kaide bilmiyorum ,selametle kalın, Allah cc emanet olun.
 

Abdurrahman-

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Aralık 2014
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Selamün aleyküm arkadaşlar. Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim Allah c.c razı olsun. Konuyu biraz daha derinlemesine araştırdığımda eskiden de Anadolu'da adet olan cuma selalarının perşembe günü yatsı namazından önce verileceği bilgisine ulaştım. Cuma gününe hazırlık yapılması için öncelerden böyle uygulamalar yapılırmış. Selametle Allah'a Emanet olun.....
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Anadolu'da birçok ilde de, sabah namazından evvel sela okurlar, hem de her gün! Bunlar "örfi" uygulamalardır. İyi midir, kötü müdür bilemiyoruz? Halkın, yatsı olsun, sabah olsun namazlardan evvel okunan selalara "dini bir motif" giydirmeleri ise yanlıştır deriz.

NOT

Bizim yaşadığımız şu çağda, insanları camiye çekmek çok şeyler icad ediliyor. Mesela selalar da bunlardan bir tanesi. İşin garip tarafı, icad edilen estrümanlar çoğaldıkça camideki cemeat de azalıyor gibi. Yani, güzel uygulamalar değimiz şeylerin çoğalmasıyla camideki cemeat bir bütünlük sağlamıyor.

Mesela ben Anadolu'da bir ilde kaldım 15 gün falan. Oranın tarihi büyük camisine bir öğlen gittim, o ne ya, cami tıklım tıklım doluydu.

Sabah namazına estrümanla uyandık, arkasından ezan vs. camiye gittik bir safla ya da ondan az bir insan topluluğuyla namaz kıldık. Teeddüp ettim.

Ne bileyim, İslam'ı gelenekleştirirken "keyfiyet" de yok oluyor, benim korkum burası.

Dua ile.
 
Ç

çıplak vatandaş

Kayıtsız
Misafir
ALLAH cc

İnanç konusunda gelenek ve töreler çoğaldıkça islami kaidelerin ciddiyeti önemsenmemeye başlar sıkıştıkça geleneklere sığınmak yerine yüzünüzü kur'anı kerime çevirin. ibadetin hayırlısı gizlice yürekte hissederek yapılanıdır. Not: diyanet camileri sevdirme adına Ezan volümlerini artırma yolunu deniyor bence yanlış völüm yerine ezan kalitesi artırılmalı ve din adamı kalitesi yükseltilmeli islamı temsil etmek zor iş olmalı..
 
Üst Alt