Windows7 de 32Bit,mi 64Bit,mi ?

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,107
Tepkime puanı
81
Windows 7'nin 32 bit ve 64 bit sürümü arasında nasıl ve neye göre tercih yapacaksınız? İşte cevaplar.

Windows 7'nin çıkışıyla birlikte bu işletim sistemine geçmeyi düşünenlerin kafasına takılan çok önemli bir soru var: Windows 7 32 bit sürümü mü? Yoksa 64 bit mi? Daha da önemlisi neden? 32 bit kurduktan sonra 64 bit'e geçmek mümkün mü? İşte bütün bu soruları sizler için cevaplıyoruz.

Öncelikle 32 ya da 64 bit sürüm durduktan sonra temiz bir kurulum yapmaksızın kararınızı değiştiremezsiniz. Bu da iki sürüm arasındaki farkları baştan iyi anlamanız ve kararınızı vermeniz gerektiğini gösteriyor.

İşe 32 bit ve 64 bit nedir anlayarak başlayalım. İkisi de bilgisayar mimarisidir ve desteklenen veri türlerinin ve adreslerin uzunluğunu belirlerler. Son kullanıcı için bunun en yaygın anlamı verimle kullanılabilen bellek miktarı ve işlemci desteği olarak kendini gösterir.

32 bit ile 64 bit işlemci arasındaki fark öncelikle ram desteği ile kendini gösterir.32 bitlik bir işletim sisteminde işlem başına tahsisedilmiş en fazla 2 GB’lık bir bellek alanına sahip en çok 4 gigabaytlık(GB) sistem belleğini desteklerken 64 bitlik bir işletim sisteminde(eğer anakartınızda takabilecek yuca bulabiliseniz ) 16 Tb ye kadarsanal belleği destekleme potansiyeline sahip olabilirsiniz..

1579.gif

64-bit bilgi işlem, performansı bir üst düzeye çıkarmaktadır. WindowsXP Professional ve Windows Server 2003’ün 32 bit sürümleri çoğukullanıcının işletim sistemi gereksinimlerini karşılamaya devamedecektir. Ancak çok miktarda veri ile çalışan kullanıcılar veya büyükoranda bilgiyi kısa sürede işlemesi gereken kuruluşlar için 64 bit,performans ve verimlilik açısından kayda değer bir sıçrama tahtasıanlamına gelmektedir.

Özel ve teknik uygulamalar için performans kazançları

64-bit bilgiişlem performansının sunduğu daha büyük ve dahakarmaşık modeller oluşturabilme avantajından yararlanan mühendislerotomobil ve uçak tasarımı gibi alanlarda önemli kazançlar elde edecek. Mühendisler bu sistemlerden yararlanarak simülasyon yazılımlarıkullanabilecek, hava akımı, basınç ve ısı gibi etmenlerin otomobil veyauçak malzemesi üzerindeki etkilerini inceleyebilecek ve ürün tasarımınıgeliştirmek için bu sonuçlar üzerinde çalışabilecek. 64-bit bilgiişlemkullanımı 3D animatörler, dijital sanatçılar ve oyun geliştiricilerigibi dijital içerik oluşturucuları için de önemli kazançlarsunmaktadır; bu kişiler 64-bit özelliği sayesinde üç boyutlu modellersunmak için gereken süreyi önemli ölçüde kısaltabilecek. Bunun yanısıra, 64-bit bilgiişlem kullanımı mali uygulamalarda da büyük verikümelerinin hızlı bir şekilde hesaplanabilmesini ve böylelikle pazareğilimlerinin incelenebilmesini, fiyat belirlenebilmesini ve gerçekzamanlı olarak ticaret yapılmasını sağlamakta

• Video, animasyon veya 3D modellerle çalışan dijital içerik yaratıcıları.

• CAD, CAM veya CAE’den faydalanan mekanik tasarımcıları ve mimarlar.

• Karmaşık simulatörlerden faydalanan mühendisler ve bilim adamları.

• Büyük miktarda veriyi kısa sürede işlemden geçirmesi gereken finans analizcileri.

Windows Server 2003 x64 Sürümü, bellek ağırlıklı veya büyük ölçekli veritabanlarına veya uygulamalara sahip kuruluşlar için idealdir.

Örneğin:

• Hızlı veritabanı işlemlerine bel bağlamış firmalar.

• Global firmalar, devlet ve eğitim enstitüleri.

• Karmaşık modellere ihtiyaç duyan teknik ve finansal sektörler.

• Daha fazla kullanıcıya hizmet verme ihtiyacı duyan e-ticaret siteleri.

• Uygun maliyetli bir yükseltme gerçekleştirmek isteyen, mevcut bilgi işlem sistemleri miadını doldurmuş firmalar.


64 Bit' in Avantajları

Windows XP ilk başta sadece 32 bit olarak piyasaya sürülmüştü. Eski donanımlar da sadece 32 bit sürücülere sahipler. 64 bit'e geçişte sürücü geliştirme desteği oldukça zayıf kaldı. Windows XP ve Vista'nın 64 bit sürümleri çıktıktan sonra ise 64 bit sürücü desteği hızlandı.

Windows 7 kurulu yeni bir bilgisayar alırken 64 bit destekleyen sistemlerde zaten 64 bit kurulu geleceği için düşünecek bir şey yok. Ancak OEM Windows 7 alırken hem 32, hem de 64 bit seçeneği olduğunu göz önünde bulundurursak, kararı paranızı harcamadan vermelisiniz.

64 bit'in avantajları
Windows 7 64 bit'i seçmenin avantajlarını sıralarsak:

32 bit Windows ile kullanılabilen bellek miktarı maksimum 4 GB. Windows 7 64 bit ile 8 ve 16 GB RAM kullanmak mümkün. Bu yüzden 64 bit geleceğe yönelik bir yatırım ve büyük miktarda RAM'e ihtiyaç duyan profesyonel yazılımlar kullananların ve oyuncuların 64 bit seçmesinde fayda var.


RAM Desteği

32 bit işletim sistemi teorik olarak 4 GB'a kadar desteklemesine karşın Windows XP, Vista ve 7'de maksimum 3.12 GB RAM görülebiliyor.

Windows'un 64 bit sürümü daha fazla güvenlik sunuyor. Bütün 64 bit cihazlar dijital imzaya sahip ve rastgele çökmelerle karşılaşmıyorlar. Kernel Patch Protection gibi gelişmiş güvenlik özellikleri de cabası.

64 bit sistemler daha fazla RAM ve daha fazla bilgi işlem kapasitesiyle daha hızlı çalışabiliyor. Elbette bu donanımın ve 64 bit'in performans farkını görmek için karmaşık uygulamalar ya da aynı anda pek çok uygulama çalıştırmak gerekiyor. Bu yüzden pek çok kullanıcı için 32 ve 64 bit sistemler arasında gözle görülebilen bir performans farkı olmuyor.

64 bit desteği ve sürümü olan bütün yazılımlar 64 bit mimariden gerçekten yararlanmıyor. Programcılar hala 32 bit alışkanlığını sürdürüyor. 32 bit uygulamalar 64 bit mimari altında gayet düzgün çalışıyor. Düzgün çalışmayanların da pek çoğu için düzeltmeler yapılıyor.


Bilgisayarınız 64 Bit Destekliyor mu ?

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde yeni bir bilgisayar aldıysanız, işlemciniz 64 bit destekliyorsa Windows 7 64 bit çalıştırabilirsiniz. Emin olmak için şunları yapabilirsiniz:

32 bit Windows Vista kullanıyorsanız kontrol panelinden sistem ve bakım kısmından performans bilgileri ve araçları görebilirsiniz. Burada sistem bölümü altında PC'nizin 64 bit destekli olup olmadığını görebilirsiniz.

Windows 7 Upgrade Advisor ya da Türkçesiyle yükseltme yardımcısı sisteminizin 64 bit Windows 7 çalıştırıp çalıştıramayacağını söyleyecektir.

Windows 7 uyumluluk merkezinde (Compability Center) donanımınızın 64 bit sürücüleri olup olmadığını görebilirsiniz.


32 Bit Kullanmanız Gereken Zamanlar

Bazı durumlarda 32 bit işletim sistemini seçmenin avantajlı olacağı zamanlar var.

Sadece 2 GB RAM'e sahipseniz ve bunu arttırmayı düşünmüyorsanız 64 bit Windows 7'ye ihtiyacınız yok. 64 bit sürümün avantajları için en az 4GB belleğe ihtiyacınız var.

64 bit sürücüsü olmayan yazıcı ve tarayıcı gibi eski donanımların, eski 32 bit sürücüleri 64 bit Windows 7 altında desteklenmiyor. Bu cihazları kullanmaya devam etmek için 32 bit sürüm kullanmalısınız.

Windows 3.1 ve DOS için geliştirilen 16 bit uygulamaları 64 bit Windows altında çalıştıramazsınız. Bu yüzde 32 bit kullanmalısınız.

Sonuçta yeni bir PC ile 64 bit kaçınılmaz olurken, eski bir PC'de uyumluluk için 32 bit Windows 7 kullanmanız daha doğru olacaktır.
(alıntı)
 
Üst Alt