Vitir namazı nasıl kılınır?

Hasret

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Mart 2011
Mesajlar
337
Tepkime puanı
16
vitir namazı kılınışı, vitir namazı duaları, vitir namazı resimli anlatım, kunut duaları, vitir namazı diyanet,vitir namazı nedir?
Vitir Namazının Kılınışı. Vitir namazı Üç rek'attır.

Vitir Namazı kılınışı birinci rek'at

''Niyet ettim Allah rızası için bu gecenin Vitir namazını kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' diyerek tekbir alınıp eller bağlanır.

Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.

"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbena leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye 'l-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere" Sübhane Rabbiye' l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Vitir Namazı kılınışı ikinci rek'at

Ayakta sırasıyla;

- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.

"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbena leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye' l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur ve bu oturuşta sadece "Ettehiyatü" okunur. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (üçüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Vitir Namazı kılınışı üçüncü rek'at

Ayakta sırasıyla;

- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
"Allâhü Ekber" diyerek eller yukarıya kaldırılır ve tekrar bağlanır. Kunut Duaları okunur.

"Allahü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere" Sübhane Rabbiye' I-azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta" Rabbena leke' l-hamd" denilir, "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye 'I-âlâ " söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-âlâ" denilir, "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Otururken sırasıyla: Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme Barik, Rabbena atina duaları okunur. Önce başı sağa çevirerek" Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola çevirerek" Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.

Vitir namazında okunan KUNUT duaları
Kunut duasını bilmeyen, okumaktan aciz olan bir kişi, onun yerine “Rabbenâ âtinâ…” âyetini okuyabilir. Yahutta üç kere: “Allahümmeğfirlî (Allahım beni mağrifet et)” diyebilir. Bunların yerine üç kere: “Ya Rabbi (ey Rabbim)” demesi de caizdir (et-Tahtâvî, Hayiye, Mısır, 1970, 312).

Uygun görülen kunut duası şöyledir:

“Allahümme innâ nesteînuke ve nestağfruke ve nestehdike ve nu’minu bike ve netubu ileyke ve netevekkelu aleyke ve nusnî aleyke’l-hayra kullahû neşkuruke velâ nekfuruk ve nahla’u ve netruku men-yefcuruk.

Allahümme iyyâke ne’budu ve leke nusallî ve nescüdü ve ileyke nes’â ve nahfidu narcû rahmeteke ve nahşâ azabek inne azâbeke bi’l-küffâri mulhik” (et-Tahtavî, Haşiye; 307 vd.)

Anlamı: “Allah’ım!.. Biz şüphesiz senden yardım ve mağrifet ister, senden hidâyet dileriz. Seni tasdik eder, günahlarımıza tevbe eder, sana itimad ederiz. Seni bütün hayırlar ile senada zikirde bulunur, nimeti itiraf ile sana şükrederiz. Seni inkâr etmeyiz. Sana isyan edip duranları reddeder, terkederiz; kendileriyle ilişkimizi keseriz. Allahım!.. Biz ancak sana ibâdet ederiz, senin için namaz kılarız, sana secde ederiz. Senin rızanı ve kulluğunu elde etmek için çalışır, koşarız. Senin rahmetini umar, azabından korkarız. Şüphe yok ki, senin hak olan azabın kâfirlere erişicidir. ”

Kunut duasını okumak vacip olduğu için, unutulduğu takdirde, namazın sonunda sehiv secdesi yapılır.

Vitir namazı yine vacip olduğundan, zamanında kılınmadığı takdirde, kazası gerekir. Vitir namazı, zamanında normal olarak nasıl kılınıyorsa, kaza edilince de, aynı şekilde kılınır (İbn Hümâm, Fethu’l-Kadir, Mısır 1315, I, 300 vd).

Vitir namazı nasıl kılınır? Resimli anlatım
vitirnamazi1.jpg

vitirnamazi2.jpg

vitirnamazi3.jpg

vitirnamazi4.jpg
 
Üst Alt