Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 21603" data-attributes="member: 1208"><p>Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için vazgeçilmez </p><p style="margin-left: 20px"><strong><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #f85a00">Vitaminler</span></span></span></strong> <span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için vazgeçilmez olan ve vücutta yeterince ya da hiç elde edilemediği için dışarıdan alınması gereken küçük organik moleküllerdir. Klasik olarak vitaminler, yağda ve suda eriyenler biçiminde iki gruba ayrılır. Yağda eriyen vitaminler yağlarda, pişmemiş sebzelerde, tahıllarda, tereyağında, balık karaciğeri ve balık yağında, kaymak ve süt gibi yağlı besinlerde bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Genelde safra gibi emülsiyon yapıcı maddelerin varlığında bağırsaktan emilerek kan dolaşımına geçer ve proteinlere bağlanarak karaciğerde birikirler. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminler ile C vitaminidir.Bunlar bağırsaktan emildikten sonra böbrek yoluyla atılır.Vitamin yoksunluğuna bağlı olarak gelişen hastalıklara avitaminozlar denir.Günümüzde B grubu vitaminlere ve folik asit eksikliğine bağlı olarak gelişen hastalıklar daha çok geri kalmış bölgelerde görülür ve genel beslenme bozukluğunun bir yönünü oluşturur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Bütün vitaminlerin molekül yapısı ayrıntılı olarak belirlenmiş olduğundan, bunların belirli ya da bütün vitaminleri içeren haplar biçiminde üretimi olanaklı hale gelmiştir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>A vitamini (retinol veya akseroftol)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Yalnızca hayvanlarda bulunan ve yağda eriyen doymamış bir alkoldür.Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balıkyağı) bulunur.Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı ve korneanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliker hiperkeratoz ( deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>D vitamini</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Daha etkili olduğundan tedavide daha çok kullanılan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitamini (kolekalsiferol) olmak üzere iki tipi vardır.Molekül yapısı steroidlerle aynıdır.D2’ nin kaynağı deridir; derideki 7- dehidrokolestrol, mor ötesi ışınların etkisiyle vitamin D2’ ye dönüşür. D3 vitamininin kaynağı besinlerdir; daha çok et, süt ve yumurta sarısında bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Normal olarak güneş ışığı alan insan vücudunda D vitamini yeterince üretilir. Ama yenidoğanlarda, büyüme çağındaki çocuklarda, gebelik ve süt emzirme dönemlerindeki kadınlarda besinlerle dışardan daha fazla miktarda alınması gerekir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">D vitamini eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) gelişir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>E vitamini (alfa-tokoferol)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Başta tahıl olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. İnsanda karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, böbrekte, kalpte, kaslarda ve böbreküstü bezi kabuğunda depolanır. Fazla olan bölümü idrar ve dışkıyla atılır. Antioksidan özellik gösterir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">E vitamini eksikliği son derece ender görülür ve kansızlık biçiminde ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>K vitamini </strong></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Sebzelerin yeşil bölümünde, ıspanakta, kabakta, marulda, yeşil domateste, çam ignesinde, yeşil biberde bol bulunur. K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafındanda üretilir. K vitamininin tamamına yakını kullanılır, yanlızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">K vitamini eksikliği son derece nadirdir ve kafada, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalara yol açar. K vitamini yanlızca kanamalı hastalarda eksikliğini gidermek için kullanılır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B vitamini </strong></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Suda eriyebilen, molekül yapılarında bir azot atomu bulunan, bazı enzim sistemlerinin etkinliğini arttırıcı koenzimler olarak işlev gören 15’ e yakın değişik maddeden oluşan bir vitamin gurubudur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B1 vitamini (tiyamin)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir çok besinde bol miktarda bulunur. Memelilerin karaciğer, böbrek, kalp, beyin ve bağırsaklarında az miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması ve sterilize edilmesi (mikroptan arındırılması) çok miktarda tiyamin kaybına yol açar. Tiyamin ince bağırsaklardan etkin taşınma mekanizmasıyla emilir. Vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü yemekten üç saat sonra böbrekler yoluyla tamamen dışarı atılır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B1 vitamini yetersizliğine bağlı olarak gelişen hastalık tablosunda depresyon, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması, hipotoni (kas gevşekliği) ve anoreksi (iştahsızlık) yer alır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B2 vitamini (riboflavin)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Hayvansal besinlerde, bira mayası, buğday başağı, yeşil sebzeler, havuç, enginar, fındık, yerfıstığı ve mercimek gibi bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B2 vitamini eksikliğinde protein oluşması azalır ve deride yaralar, sinirsel bozukluklar ve göz bozuklukları biçiminde ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B3 vitamini (nikotinamid veya PP vitamini)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Hayvansal besinlerin yanısıra kabuklu buğday, limon, kabak, soya, domates, patates, bira mayası, hurma, incir, portakal gibi bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B3 vitamini eksikliğinde deriyi, sinir sistemini ve sindirim sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B5 vitamini (pantotenik asit)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Doğada çök yaygındır.Yumurta, karaciğer, kalp, süt, bal, bira mayası, kabak, tahıllar, sebzeler, havuç, portakal, mantar ve taze meyvelerde bolca bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B5 vitamini eksikliği çok enderdir. Bu durumda hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), anemi (kansızlık), lökopeni (kanda alyuvarların az olması), dermatit (deri iltihabı), mide-bağırsak rahatsızlıkları, kas krampları, hareketlerde uyumsuzluk, asteni, uyku bozuklukları ve iştahsızlık ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B6 vitamini (piridoksin)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Hayvansal ve bitkisel besinlerde düşük dozda bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B6 vitamini eksikliği son derece enderdir.Bu durumda deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B8 vitamini (biyotin ya da H vitamini)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Karaciğerde, yumurta sarısında, bira mayasında, pirinç kabuğunda ve yeşilliklerde bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Eksikliği yanlızca uzun süre çiğ yumurta beyazı tüketiminde ya da bağırsak florasını ortadan kaldıran sülfamitlerin ve antibiyotiklerin çok fazla alınmasından sonra görülür.Bu durumda dermatit (deri iltihabı), iştahsızlık, zayıflama, depresyon ve kas ağrıları ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B9 vitamini (folik asit)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Bitkilerin yeşil bölümlerinde, kabakta, lahanada, ıspanakta, yeşil sebzelerde, patateste, havuçta, bira mayasında, sütte, yumurtada, peynirde ve karaciğerde bol miktarda bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Gelişmiş ülkelerde eksiklik sendromuna hiç rastlanmaz.Bu tablo yanlızca emilim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Folik asit eksikliğinde megaloblastik anemi denen bir kansızlık biçimi gelişir. Emilim bozukluğunda ise kansızlığa, glossit (diz iltihabı), stomatit (ağıziçi iltihabı) ve ishal eşlik eder. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>B12 vitamini (kobalamin)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Karaciğerde, sütte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda,bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">B12 vitamini eksiklği, folik asit eksikliğinde olduğu gibi, alyuvar yapısında biçim bozukluğuna yol açarak persinyöz ya da megaloblastik anemi denen kansızlığa neden olur.Ayrıca sindirim sistemi düzeyinde ve epitel dokunun beslenmesinde bazı etkileri görülür. Kansızlığın yanı sıra hafif sarılık, iştahsızlık, ishal, parestezi (karıncalanma) ve uyuşma gibi duyumsama bozuklukları, ataksi, işitme siniri iltihabı ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>C vitamini (askorbik asit)</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">İnsanlar tümünü dışardan almak zorundadır.Turunçgil lerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domatesde bulunur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">C vitamini eksikliğinde skorbüt denen ve kıl diplerinde kanamalı döküntüler, dişeti kanamalarıyla belirlenen hastalık ortaya çıkar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"><strong>P vitamini</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #242424">Doğada bol bulunur.Bir çok P vitamini faktörü kanamalı skorbüt tedavisinde C vitaminiyle sinerjik (arttırıcı) etki gösterir.Ayrıca hepsi direncin artmasında ve kılcal damar geçirgenliğinin azalmasında önemli rol oynar. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 21603, member: 1208"] Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için vazgeçilmez [INDENT][B][FONT=Trebuchet MS][SIZE=4][COLOR=#f85a00]Vitaminler[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Trebuchet MS][SIZE=2][COLOR=#242424]Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için vazgeçilmez olan ve vücutta yeterince ya da hiç elde edilemediği için dışarıdan alınması gereken küçük organik moleküllerdir. Klasik olarak vitaminler, yağda ve suda eriyenler biçiminde iki gruba ayrılır. Yağda eriyen vitaminler yağlarda, pişmemiş sebzelerde, tahıllarda, tereyağında, balık karaciğeri ve balık yağında, kaymak ve süt gibi yağlı besinlerde bulunur. Genelde safra gibi emülsiyon yapıcı maddelerin varlığında bağırsaktan emilerek kan dolaşımına geçer ve proteinlere bağlanarak karaciğerde birikirler. Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminler ile C vitaminidir.Bunlar bağırsaktan emildikten sonra böbrek yoluyla atılır.Vitamin yoksunluğuna bağlı olarak gelişen hastalıklara avitaminozlar denir.Günümüzde B grubu vitaminlere ve folik asit eksikliğine bağlı olarak gelişen hastalıklar daha çok geri kalmış bölgelerde görülür ve genel beslenme bozukluğunun bir yönünü oluşturur. Bütün vitaminlerin molekül yapısı ayrıntılı olarak belirlenmiş olduğundan, bunların belirli ya da bütün vitaminleri içeren haplar biçiminde üretimi olanaklı hale gelmiştir. [B]A vitamini (retinol veya akseroftol)[/B] Yalnızca hayvanlarda bulunan ve yağda eriyen doymamış bir alkoldür.Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balıkyağı) bulunur.Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır. A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı ve korneanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliker hiperkeratoz ( deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür. [B]D vitamini[/B] Daha etkili olduğundan tedavide daha çok kullanılan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitamini (kolekalsiferol) olmak üzere iki tipi vardır.Molekül yapısı steroidlerle aynıdır.D2’ nin kaynağı deridir; derideki 7- dehidrokolestrol, mor ötesi ışınların etkisiyle vitamin D2’ ye dönüşür. D3 vitamininin kaynağı besinlerdir; daha çok et, süt ve yumurta sarısında bulunur. Normal olarak güneş ışığı alan insan vücudunda D vitamini yeterince üretilir. Ama yenidoğanlarda, büyüme çağındaki çocuklarda, gebelik ve süt emzirme dönemlerindeki kadınlarda besinlerle dışardan daha fazla miktarda alınması gerekir. D vitamini eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) gelişir. [B]E vitamini (alfa-tokoferol)[/B] Başta tahıl olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. İnsanda karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, böbrekte, kalpte, kaslarda ve böbreküstü bezi kabuğunda depolanır. Fazla olan bölümü idrar ve dışkıyla atılır. Antioksidan özellik gösterir. E vitamini eksikliği son derece ender görülür ve kansızlık biçiminde ortaya çıkar. [B]K vitamini [/B] Sebzelerin yeşil bölümünde, ıspanakta, kabakta, marulda, yeşil domateste, çam ignesinde, yeşil biberde bol bulunur. K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafındanda üretilir. K vitamininin tamamına yakını kullanılır, yanlızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır. K vitamini eksikliği son derece nadirdir ve kafada, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalara yol açar. K vitamini yanlızca kanamalı hastalarda eksikliğini gidermek için kullanılır. [B]B vitamini [/B] Suda eriyebilen, molekül yapılarında bir azot atomu bulunan, bazı enzim sistemlerinin etkinliğini arttırıcı koenzimler olarak işlev gören 15’ e yakın değişik maddeden oluşan bir vitamin gurubudur. [B]B1 vitamini (tiyamin)[/B] Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir çok besinde bol miktarda bulunur. Memelilerin karaciğer, böbrek, kalp, beyin ve bağırsaklarında az miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması ve sterilize edilmesi (mikroptan arındırılması) çok miktarda tiyamin kaybına yol açar. Tiyamin ince bağırsaklardan etkin taşınma mekanizmasıyla emilir. Vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü yemekten üç saat sonra böbrekler yoluyla tamamen dışarı atılır. B1 vitamini yetersizliğine bağlı olarak gelişen hastalık tablosunda depresyon, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması, hipotoni (kas gevşekliği) ve anoreksi (iştahsızlık) yer alır. [B]B2 vitamini (riboflavin)[/B] Hayvansal besinlerde, bira mayası, buğday başağı, yeşil sebzeler, havuç, enginar, fındık, yerfıstığı ve mercimek gibi bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur. B2 vitamini eksikliğinde protein oluşması azalır ve deride yaralar, sinirsel bozukluklar ve göz bozuklukları biçiminde ortaya çıkar. [B]B3 vitamini (nikotinamid veya PP vitamini)[/B] Hayvansal besinlerin yanısıra kabuklu buğday, limon, kabak, soya, domates, patates, bira mayası, hurma, incir, portakal gibi bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur. B3 vitamini eksikliğinde deriyi, sinir sistemini ve sindirim sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. [B]B5 vitamini (pantotenik asit)[/B] Doğada çök yaygındır.Yumurta, karaciğer, kalp, süt, bal, bira mayası, kabak, tahıllar, sebzeler, havuç, portakal, mantar ve taze meyvelerde bolca bulunur. B5 vitamini eksikliği çok enderdir. Bu durumda hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), anemi (kansızlık), lökopeni (kanda alyuvarların az olması), dermatit (deri iltihabı), mide-bağırsak rahatsızlıkları, kas krampları, hareketlerde uyumsuzluk, asteni, uyku bozuklukları ve iştahsızlık ortaya çıkar. [B]B6 vitamini (piridoksin)[/B] Hayvansal ve bitkisel besinlerde düşük dozda bulunur. B6 vitamini eksikliği son derece enderdir.Bu durumda deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. [B]B8 vitamini (biyotin ya da H vitamini)[/B] Karaciğerde, yumurta sarısında, bira mayasında, pirinç kabuğunda ve yeşilliklerde bulunur. Eksikliği yanlızca uzun süre çiğ yumurta beyazı tüketiminde ya da bağırsak florasını ortadan kaldıran sülfamitlerin ve antibiyotiklerin çok fazla alınmasından sonra görülür.Bu durumda dermatit (deri iltihabı), iştahsızlık, zayıflama, depresyon ve kas ağrıları ortaya çıkar. [B]B9 vitamini (folik asit)[/B] Bitkilerin yeşil bölümlerinde, kabakta, lahanada, ıspanakta, yeşil sebzelerde, patateste, havuçta, bira mayasında, sütte, yumurtada, peynirde ve karaciğerde bol miktarda bulunur. Gelişmiş ülkelerde eksiklik sendromuna hiç rastlanmaz.Bu tablo yanlızca emilim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Folik asit eksikliğinde megaloblastik anemi denen bir kansızlık biçimi gelişir. Emilim bozukluğunda ise kansızlığa, glossit (diz iltihabı), stomatit (ağıziçi iltihabı) ve ishal eşlik eder. [B]B12 vitamini (kobalamin)[/B] Karaciğerde, sütte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda,bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur. B12 vitamini eksiklği, folik asit eksikliğinde olduğu gibi, alyuvar yapısında biçim bozukluğuna yol açarak persinyöz ya da megaloblastik anemi denen kansızlığa neden olur.Ayrıca sindirim sistemi düzeyinde ve epitel dokunun beslenmesinde bazı etkileri görülür. Kansızlığın yanı sıra hafif sarılık, iştahsızlık, ishal, parestezi (karıncalanma) ve uyuşma gibi duyumsama bozuklukları, ataksi, işitme siniri iltihabı ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabilir. [B]C vitamini (askorbik asit)[/B] İnsanlar tümünü dışardan almak zorundadır.Turunçgil lerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domatesde bulunur. C vitamini eksikliğinde skorbüt denen ve kıl diplerinde kanamalı döküntüler, dişeti kanamalarıyla belirlenen hastalık ortaya çıkar. [B]P vitamini[/B] Doğada bol bulunur.Bir çok P vitamini faktörü kanamalı skorbüt tedavisinde C vitaminiyle sinerjik (arttırıcı) etki gösterir.Ayrıca hepsi direncin artmasında ve kılcal damar geçirgenliğinin azalmasında önemli rol oynar. [/COLOR][/SIZE][/FONT] [/INDENT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Vitaminler, vücudun metabolik gereksinimleri için
Üst
Alt