Verem Hastalığı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Mesajlar
3,351
TÜBERKÜLOZ (VEREM HASTALARINDA) BESLENME TEDAVİSİ

TÜBERKÜLOZ HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ

*Tüberküloz hastaları için sağlıklı bir diyet ve ideal kilo çok önemlidir.
*Vücudun enfeksiyonlara karşı direnci çok sayıda faktöre bağlıdır. Rafine şeker ve un tüketiminin artması besin ve diğer maddelere karşı alerjiler, aşırı alkol tüketimi, stres ve az spor yapma gibi faktörler bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon eğilimini artırırlar
*Bütün bu faktörlerin yanında bağışıklık fonksiyonların devamını sağlayan vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinin yetersizlikleri de enfeksiyonlara karşı duyarlılığı arttırmaktadırlar. Başta A ve C vitaminleri olmak üzere probiyotikler, selenyum, çinko ve multi vitamin-mineral preparatları enfeksiyonlara karşı kesin ya da kısmi yararı gösterilen besin destekleridir.



Enfeksiyonlardan korunmak için neler yapılmalı?



Hijyen kurallarına uyulmalı
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet kullanılmalı
Margarin ve hayvani yağların kullanılmaması, bunların yerine ayçiçek ve zeytin yağının yenilmeli
Bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırdıkları için bol fermantasyon ürünleri (kefir, yoğurt, peynir, boza, sirke, ) tüketilmeli


Günde en az 3-5 dakika kültür fizik yapılmalı ve yarım saat yürünmeli
Güneşlenilmeli ve erken yatıp erken kalkılmalı
Fazla alkol tüketilmemeli



Vitamin-mineral preparatlarını her derde deva olarak görmek son derece yanlıştır. Dengeli ve sağlıklı beslenen kişilerin vitamin-mineral preparatlarını rutin olarak kullanmaları gerekmez. Sağlıklı beslenmeyenlerde ve hastalarda ise hastalığın cinsine göre diyete vitamin(ler) ve/veya mineral(ler) eklenebilir.
 
Üst Alt