Merhaba,Beyaz Ölüm,mavi karanlık...Uyuşturucu ahh be Uyuşturucu gençlerimizi iyice Uyuşturdun...akıllarını,insanlıklarını aldın sana ne diyeyim...!
Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemini etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ,duygusal, insani, ve fiziksel dengesini bozuyor ve bu kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açıp kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan madde...Sana ne diyeyim ...!!
malesef iman olmıyan her yeri, her toplumu kuşatın esir aldın kulun kölen yaptın en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemine verdin ya ben sana ne diyeyim....!
Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı uyuşturuculardır. Bağımlılarda beliren ilk olgu; akıl ve sinir hastalıkları ve arızalarıdır. Delilik, erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler hezeyan ,sayıklama, saçmalama, akıl dışı davranışlar halüsinasyon (vehim, hayal görme, işitme vs. ) lar, zeka ve hafıza kayıpları.En kısa ifade ile: Akıl hastalıkları, zihni ve ruhi karmaşa ve kaoslar .
bu tip insanlar ile aklı, olmayan ile Akıl,mantık, duygusal olarak zaten ne gibi davranış,tutum sergilesenizde faydası yok ..we are not talking here "reasonable person"
biz burada makul ,mantıklı, aklı selim olan kişilerden bahsetmiyoruz...Uyuşturucu kullanan kimselerden bahsediyoruz..
uyuşturucu kullanmaya başlayan bulug çağındaki ergene ancak bu konuda uzman bu konun ehli olan tedavi yerlerinde ki kimseler ,doktorlar yardim edebilir
Bize, aileye düşen Çocuklarımızı Uyuşturucu, Uyuşturuculardan korumak..!!kimler ile nerede takıldığına neler yaptığına sorunlarına dikkat etmek tedbir ve tedbir Ya Hu...!!!Çocuklarımıza Uyuşturucu konusunda bilgilendirmek..konuşmak, benim Çocuğum yapmaz yerine onun ile yakından izlemek, yakınında tutmak...
Unutmayın , Uyuşturucu bağımlılığının ilk adımı arkadaş kıyağı ile atılır.. arkadaşlarını bilmek, tanımak gerekir ....
Uyuşturucu Kullanımının Nedenleri
Bilgisizlik :
Tehlikeden habersiz ve bu sebeple konuyu hafife almak.
Özenti:
Özenti sergilemede en önemli payın medyaya ait olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Bira-bahane:
Merak:
Denerim, bırakırım kafası. Fakat bir veya iki deneme genci belki de dönüşü olmayan yola sokmaya yeterli gelmektedir.
Moda:
Çevreye uyma havası... Bozuk çevre ve hasta toplum. Bilindiği gibi hastalıklarda insandan insana kolaylıkla geçebilir.
-Arkadaş çok önemli
Çocuklar ve gençler aileden ve okuldan , zamanla arkadaş çevresinden etkilenirler. Arkadaş çevresinde kabul edilmek için gençler, ekseriya çevresinin baskısına dayanamaz aşağılık duygusu ile uyuşturucu kullanır. Sanıldığının aksine , uyuşturucu ile ilk temas , sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil , bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır.
KULLANIMLA MÜCADELE TEDAVİ
Uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi olabilir. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranı çok yüksektir.
Kullanıcılar arasında "bu hastalığın tedavisi olmadığı" yolunda bir kanı yerleşmiştir. Bu değiştirilmeye çalışılmalıdır.
Uyuşturucu maddeyi bırakan kişilerde tekrar madde kullanımına başlamak sık olarak gözlenen bir durumdur. Kişi uyuşturucu maddeleri bıraktıktan sonra bir daha hiçbir zaman kullanmamalıdır. Bir kez kullanması onun eski günlerine dönmesine neden olabilir.
Tedavinin ilkeleri
Bu maddeleri kullanan kişilerin tedavisi kişiye, kullanılan maddenin cinsine ve kullanım süresine göre değişiklikler göstermektedir.
Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir:
1. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmayı istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise, kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz.
2. Diğeri ise kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü, kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir.
Eğer tüm bunlara hazır değilse, yapabilecek fazla bir şey yoktur.
Uyuşturucu madde kullanan kişide bağımlılık geliştiyse, tedavi daha güç olacak ve daha uzun sürecektir.
Ayrıca, uyuşturucu kullanımı ile daha da artan aile içi iletişim bozukluklarının, kopukluklarının giderilmesi için anne ve babanın da tedaviye katılması gerekir.
Kendi söz ve davranışlarınız arasında ki uyuma dikkat ediniz. Çocuğunuzun sizinle özdeşim kurduğunu unutmayınız. Çocuğunuzdan beklediğiniz davranışları sizin gösterdiğinizden emin olunuz. Çocuğunuz sizi model alır. Sizin davranışlarınızın, tutumlarınızın, sorunlarla başa çıkma yollarınızın benzerlerini çocuğunuzda görebilirsiniz.
Açık mesajlar verin. Alkol veya madde hakkında konuşuyorsanız çocuğunuza kullanmama mesajını açık şekilde verdiğinizden emin olun. Böylece çocuğunuz kendisinden beklenenleri tam olarak bilecektir.
Doğru davranışlarınızla model olun.
Çocuğunuzdan beklediğiniz dürüstlük, ahlaklı olmak gibi davranışları kendiniz gösterdiğinizden emin olun.