Uykusuzluk için bitkisel çözüm-uykusuzluğun çaresi-uykusuzluk nasıl giderilir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Uykusuzluk için bitkisel çözüm-uykusuzluğun çaresi-uykusuzluk nasıl giderilir?
Uykuya dalamıyor, yeterli miktarda uyuyamıyor veya uykudan dinlenmiş olarak kalkamıyorsanız uykusuzluk çekiyorsunuz demektir. Sık rastlanan uykusuzluk nedenleri şunlardır; Psikolojik rahatsızlıklar, vücudun sistem bozukluğu, Tıbbi ilaçlar, madde kullanımı (uyuşturucu, alkol v.s), huzursuz bacak sendromu (Bacaklarda oluşan uyuşma ve rahatsızlık), Stres ve günlük olayların etkisinde kalma, karışık duygu ve düşünceler içinde olmak.

Uykusuzluk uzun süreden beri devam ediyor ve günlük yaşantınızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi için önce uykusuzluğun neden kaynaklandığını bulmanız gerekir. Bunu kendiniz bilmiyor veya tespit edemiyorsanız mutlaka yardım almalısınız. Uykusuzluğun çok ciddi olmadığını ve geçici olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle birkaç bitkisel karışım deneyip sonuca bakabilirsiniz.

Uykusuzluk için birkaç öneri;

Melisa, rezene, papatya ve anasondan oluşan bitki çayları içerdiği etken maddeler nedeniyle sakinleştirici özellik taşır.

– 1 su bardağı keçi sütüyle, 1 su bardağı ev yapımı yoğurdun karıştırılarak yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.

– 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konularak 10-15 dakika demlenir. Bu çayın yatmadan önce içilmesi önerilir.

– Havuç ve kereviz sapının suyunun karıştırılarak içilmesi tavsiye edilir.

– 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı rezene toz halinde konulup, 10 dakika bekletilir. Şekerle tatlandırılan çayın yatmadan 1 saat önce tüketilmesi önerilir.

– 3-4 kaşık kurutulmuş melisa otu (oğul otu) 250 gram kaynar suya karıştırılarak demlenir. Uyku düzeni için kullanılması tavsiye edilir.

Çok uzun süren uykusuzluk bir çok sağlık sorunlarına veya var olanların artmasına neden olabilir. Buna dikkat edin!
Kısa süreli uykusuzluklarda bazen yatıştırıcı, uykuya dalmayı kolaylaştırıcı ilaçlar veriliyor. Yatıştırıcılar (uyku ilacı) ve antidepresanlar uykusuzluk tedavisinde başvurulan ilaçlar. Bu tür ilaçların çok uzun süre kullanılmaması gerekiyor. Özellikle uykusuzlukla birlikte uykuda solunum bozukluğu, yani horlama ve uykuda nefes durmaları (apne) varsa, yatıştırıcı ilaç kesinlikle kullanılmamalı.

Uyku bozuklukları çoğu zaman stres ya da başka nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilse de, devam etmesini sağlayan genellikle başka faktörler vardır. Uykuya ve uykunuzu almaya yönelik olumsuz düşünceleriniz varsa, büyük bir olasılıkla şu şekilde bir kısır döngü yaşayabilirsiniz.

İşte uykusuzluğa karşı Alternatif tıbbın bazı önerileri;
Melatonin: Uykusuzluğa yardımcı olmak için reçetesiz olarak satılmaktadır. Melatonin vücudunuzun doğal olarak alacakaranlıkta başlayan ve sabaha kadar kana salınımı artan bir hormondur. Yaşlı insanlarda ama melatonin daha büyük orandadır. Genellikle, ancak birkaç hafta için melatonin kullanım güvenli olarak kabul edilir. Melatonin uzun vadede güvenliği bilinmemektedir. Doz genellikle bir gün 0.3 ile 5 miligram (mg) arasındadır.

Kediotu(Valeriana officinalis): Bu şifalı bitki, hafif sedatif(merkezî sinir sisteminin çalışmasını yavaşlatıcı madde) etkiye sahip ve uykuya yardımcı olarak satılan bir diğer besin takviyesidir. Kediotu için önerilen doz 400-900 mg arsındadır.

Akupunktur: Bir akupunktur oturumu sırasında, bir pratisyen, vücudun belirli noktalarına çok sayıda ince iğneler yerleştirir. Bu uygulamanın uyku için tartışmasız yararı vardır. Herhangi bir bitkisel takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun, faydalı olabileceği ya da diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmadığı konusunda emin olun.

Uykusuzluğa karşı bir kaç farklı öneri;
ÇARKIFELEK
Çarkıfelek (Passionflower) Kas spazmlarını hafifleten, sakinleştirici, sinir ağrılarını hafifleten etkisiyle uykusuzluk için kullanılan şifalı bitkilerden biridir. 2 gram çarkıfelek kullanarak demlediğiniz 1 fincan çayı yatmadan bir saat önce içebilirsiniz.

ŞERBETÇİ OTU
Maya otu ya da bira otu olarak da bilinir. Uykusuzluğunuz, adet dönemin ya da menopoz ile ilgiliyse, şerbetçiotu hormonlarınızın seviyesini dengeleyecektir. Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış şerbetçi otunu, orta boy bir su bardağı kaynamış sıcak suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay içilebilir. Çayını içtikten sonra bir tül bir kesenin içine şerbetçiotlarını koyup, yastığınızın altına da koyabilirsiniz.

OĞUL OTU
Halk dilinde limon nanesi, melisa ya da kovan otu olarak da bilinen oğul otunun iç açıcı bir kokusu vardır ve sinirlerin yatışmasına yardımcı olur. 2 ya da 3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğul otuna 1 bardak kaynamış su eklenir. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür.

Bitki kesinlikle kaynatılmamalıdır. Dilerseniz bal ile tatlandırarak, günde 3 ya da 4 bardak içilebilir. Yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.

KEDİOTU
Kediotunun küçük pembe-beyaz çiçekleriyle çekici bir görüntüsü vardır fakat köklerinin kokusu pek hoş değildir.Bu koku kedilerin çok hoşuna gider,bitkinin toprağını kazıp kökünü çıkarmaya çalışırlar.Bu yüzden bitkiye kedi otu denmiştir. Uykusuzluğa ondan daha iyi gelen bir bitki henüz bulunamamıştır. Kediotu kökünü, yatmadan 1 saat önce 2 kapsül alabilirsiniz. Ya da kediotunun çayını, tabletlerini ya da sıvı ekstrelerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

PAPATYA
Sakinleştirici etkisi vardır, uykusuzluğa çok iyi gelir. Sinir sistemin rahatlatmak ve bitkinliği gidermek için papatya banyosundan oldukça iyi sonuç alınabilmektedir. Banyo suyu için 4 avuç dolusu papatya kaynamış suya konur ve normal çay gibi demlenir ve ılıması beklenir. Papatya çayı için de bir tutam papatya 1 bardak kaynamış suda haşlanır ve 10 dakika demlenir.

LAVANTA
Lavanta kokusu, sinir sisteminizi gevşetir ve sizi uyanık tutan stres hormonlarını azaltır. Ayrıca lavanta kokusu, beyni rahatlatan alfa dalgalarının üretimini çoğaltır ve dolayısıyla uyumanıza yardımcı olur. Özellikle depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur. Dilerseniz lavanta yağı ile duştan sonra masaj yapabilirsiniz, bu gevşemenize yardımcı olacaktır.

KEREVİZ SAPI
Çok yaygın olarak bulunmayan bu kereviz cinsinin uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir. Kereviz saplarını isterseniz çiğ olarak, isterseniz ince ince doğrayıp çorbalara veya salatalara ilave ederek kullanabilirsiniz.

Ballıbaba:Ballıbabanın çiçeklerinden yapacağınız çayı içerseniz uykusuzluğa iyi gelecektir.

Oğul otu:Uykusuzluk sorununa karşı en etkili bitkiler arasında ilk sıralarda gelir.

Portakal : Portakalın bu yararından pek kimsenin haberdar olduğunu söylemek güç yatmadan önce yiyeceğiniz portakal uykunuzu getirebilir.

Elma:Her yerde basitçe bulabileceğiniz meyvelerden elma uykusuzluğu gideriyor. Denemekte fayda var.

Kavun:Kış mevsimde bulmanız zor olsada yaz aylarında yiyeceğiniz kavun ile sinirleri yatıştırır iyi bir uykuya sebep olur.

Maydanoz:Ağız kokusu sorununa geldiği iyi bilinen maydanoz gece yatmadan önce çiğnenirse uyku sorununada iyi geliyor.

Uyku bozukluğuna iyi gelen bitki çayları: Melisa ağırlıklı, rahatlatıcı, içinde rezene, papatya ve anason da bulunan karışım çaylarından içmek uyku bozukluğunu gidermeye yardımcı olur.

Uyku sorunu olanlar için beslenme önerileri: Akşam yemeklerini erken yemek, aşırı dolu mideyle yatağa girmemek ve çay, kahve, asitli içecekler gibi uyarıcı maddelerin güneş battıktan sonra alınmaması sorunsuz bir uyku için gereklidir.

UYKUSUZLUK
Uykusuzluk,sebepleri çok çeşitli olmakla birlikte,doğal yöntemlerle,
kalıcı,yanetkisiz,kesin tedavisi mümkün olan otoimmunel bir rahatsızlıktır.
Yani tüm hastalıklarda olduğu gibi uykusuzluk rahatsızlığınında temelinde,bağışıklık sisteminin zayıflaması,
bağırsak florasının bozulması yatmaktadır.
Modern tıp ta,diğer hastalıklarda olduğu gibi uykusuzluk tada ilaç tedavisi uygulanmakta,
hastalar insomia, kimyasal bazlı,sentetik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılmaktadır.Acı gerçek şudurki;bu tür ilaçlarla,
tedavi olan tek bir kişi yoktur,üstelik bu tedavinin uygulandığı kişilerin başta sinir sistemleri olmak üzere,karaciğer,
böbrek ve diğer organları büyük zarar görmektedir.
Halbuki asıl sorun bağışıklık sisteminin merkezi olan bağırsaklardadır.
Başta antibiyotikler,amalgam diş dolguları,hormonlu,gdo lu,katkılı ve kimyasallı gıdalar ve diğer çok çeşitli
sebeplerle mükemmel sindirimin yapılamadığı bağırsak mikroflorasındaki dengenin bozulması,başta sinir sistemi
olmak üzere diğer organları olumsuz yönde etkileyerek,çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.
Arı ürünleri Organik Bal,Arı Sütü,Polen,Propolis) ile yapılan tedavi yöntemi olan,
Apiterapi ve bağışıklık sistemini onaran,
bozulan bağırsak florasındaki dengenin yeniden düzelmesini sağlayan İmmunoterapi ile makul bir sürede, Modern tıpta,
tedavisi yapılamayan uykusuzluk hastalığının kalıcı,kesin,yanetkisiz,güvenilir tedavisi mümkündür.

Uykusuzlugun diger bir onemli nedeni ise kaliteli beslenme kurallarına uygun olmayan bir beslenme duzenine sahip olmaktır. Uykusuzluk tedavisi icin sekerli gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Insilun hormonu salgılandıkca uykusuzluk probleminin ortadan kalkması cok zordur.
 
Üst Alt