Ulu Camii

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Ulu Camii
1277′de Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasıyla Kütahya ve yöresi Germiyanoğullarının payına düşmüş, hızla gelişen Germiyanoğlu Beyliği, Batı Anadolu’nun en güçlü beyliği olmuştur. ilk beylerinin Alişir olduğu bilinmektedir. Alişiroğlu I. Yakup 1300′de bağımsızlığını ilan ederek Kütahya’yı başkent yapmıştır. 1340′ta yerine geçen oğlu Mehmet Bey döneminde gelişimini sürdüren Germiyanoğlu Devleti’nin başında 1361′de Süleyman şah görünmektedir. Bu dönemde Osmanlı Sultanı I. Murad’ın
Vacidiye Medresesi oğlu Bayezid’e kızını veren Süleyman şah, Kütahya, Simav, Emet ve Tavıanlı’yı kızı Devlet Hatun’un çeyizi olarak Osmanlılar’a vermiştir. (1381) Yıldırım Baye-zid 1389′a kadar Kütahya’da valilik yapmıştır. Süleyman şah, Kula’ya çekildikten sonra 1387′de ölmüş, yerine oğlu II. Yakup Bey geçmiştir. Germiyanoğulları Beyliği II. Yakup’un vasiyeti üzerine 1429′da Osmanlılara katılmıştır.
Kütahya’daki Germiyanoğlu eserleri arasında bugün Çini Müzesi olan II. Yakup imaret Külliyesi, şimdi Arkeoloji Müzes olan Umur-Bin Savcı Medresesi ile ishak Fakih Camii ve Medresesi sayılabilir. Germiyan oğulları döneminde Yıldırım Bayezid’in Kütahya Valiliği sırasında yapımına bağlanan Ulu Camii XV. Yüzyılıda Musa Çelebi döneminde tamamlanmıştır.
 
Üst Alt