Türbeleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,869
Tepkime puanı
37
Türbeleri


Ahmet Bican Türbesi (Gelibolu)

Sultan II.Murad döneminde Yazıcızade Ahmet Bican Bey adına yaptırılmıştır. Tek kubbeli, revaklı bir yapı olup, duvarları 2-3 dizi taş, tuğla ve hatıllardan örülmüştür. Türbenin giriş kapısı mermer söveli, köfeki taşı ile de çerçevelidir. Türbenin içerisi dördü altta, üçü üstte olmak üzere iki sıra pencere ile aydınlatılmıştır. Türbenin ortasında bulunan mermer lahit Rûmilerle bezenmiştir.


Saruca Paşa Türbesi (Gelibolu)

Gelibolu’da Hamzakoy’a bakan yamaçta, Fransız mezarlığının altında bulunan, Yıldırım Beyazıt zamanında Gelibolu’da kaptan-ı deryalık yapmış olan Saruca Paşa’nın türbesi bulunmaktadır. Saruca Paşa aynı zamanda Yıldırım Beyazıt’ın emriyle Osmanlıların ilk tershanesi olan Gelibolu Tershanesini 1391’de yaptırmıştır.

Sultan II.Murad’ın döneminde yapılmış olan türbe, sonraki dönemlerde yapılan onarımlarla özgünlüğünü yitirmiştir. Altı köşeli bir türbe olup, önüne eyvan yerleştirilmiştir. İlk yapımında kubbeli olan türbe sonradan çatı ile örtülmüştür. Türbe eyvanının iç duvarına 1436-1437 tarihli bir imaret yazısı yerleştirilmiştir.


Yazıcıoğlu Türbesi (Gelibolu)

00024912.jpg
Sultan II.Murad döneminde Yazıcıoğlu’nun yaptırmış olduğu caminin bitişiğinde türbesi bulunmaktadır. Yazıcızadeler iki kardeş olup, her ikisi de Gelibolu’da yaşamış ve bir çok eser yazmışlardır. Bu kardeşlerden Mehmet Efendi’nin mezarı Hamzakoy’a giden Keşan Caddesi üzerinde, günümüze ulaşamayan Yazıcızade mezarlığında kendi adını taşıyan mescidin bitişiğindedir. Kardeşi Ahmet Bican’ın mezarı yaklaşık 50 m. uzaklıktaki Yazıcızade çeşmesinin yanındadır.
Türbe, onarım sonucunda özelliğini yitirmiş olup mimari yönden herhangi bir özelliği bulunmamaktadır. Moloz taştan dikdörtgen planlı olup, üzeri çatı ile örtülmüştür. Türbenin uzun kenarında penceresi vardır.





Gazi Süleyman Paşa Türbesi (Gelibolu)


00024908.jpg
Gazi Süleyman Paşa’nın Orhan Gazi döneminde yaptırmış olduğu camisinin yanında türbesi de bulunmaktadır. Gazi Süleyman Paşa Gelibolu’yu fetheden kumandanlardandır. Bolayır ile Kavak arasındaki köylerde bir av sırasında atından düşerek ölmüştür. Bundan sonra 1354 yılında Bolayır’a gömülmüştür.

Kare planlı, oldukça yüksek görünümlü, kalın duvarlı olan türbenin üzeri sekiz köşeli kasnak üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Kasnak üzerinde dört pencere bulunmaktadır. Türbeye doğu ve batısındaki birer kapı ile girilmektedir. Bu kapıların dışında kalan cephelerde iki penceresi vardır. Türbenin ortasında bulunan Gazi Süleyman Paşa’nın mezarı, yüksek bir kaide üzerinde mermer bir sanduka şeklindedir.

Gazi Süleyman Paşa’nın ölümünden sonra 1549’da bu türbe onarılmış, daha sonra da Sultan II.Abdülhamit tarafından yeniden yaptırılmıştır.


Sinan Paşa Türbesi (Gelibolu)

00024901.jpg
Gelibolu’da Hamzakoy Meviinde bulunan bu türbede II.Beyazıd’ın damadı, Kaptan-ı Derya Damat Sinan Paşa ve eşi Münire Sultan gömülüdür.

Türbe sekiz köşeli bir planda olup, kasnak üzerine içeriden on metre yüksekliğinde bir kubbe ile örtülüdür. Türbe Fatih Sultan Mehmet ve Sultan III.Selim tarafından onarılmıştır.
Kesme taştan yapılan türbenin giriş kapısı önünde iki sütunun taşıdığı yuvarlak bir kemer vardır ve bunun da üzeri küçük bir kubbe ile örtülüdür. Ayrıca sekizgen planlı türbenin her köşesinde altta dikdörtgen, üstte de yuvarlak kemerli alçı şebekeli birer penceresi bulunmaktadır.

Hallacı Mansur Türbesi (Gelibolu)

00024904.jpg
Gelibolu’da Fener Meydanı’na giden yolun kavşağındaki bu türbede iki mezar bulunmaktadır. Halk arasında Hallacı mansur Türbesi olarak bilinmektedir. Hallacı Mansur’un asıl türbesi Bağdat’ta olup yedi ayrı yerde de makamı bulunmaktadır. Gelibolu’daki bu türbe de bir makamdır. Türbe 1971 yılında onarılmıştır.

Türbenin girişi yuvarlak kemerli bir revak şeklindedir. Türbe kare planlı olup, oldukça yüksektir. Düz ve yüksek bir kasnak üzerine kubbe ile örtülmüştür. Blok taş ve tuğla hatıllı bir duvar örgüsü bulunmaktadır. Ayrıca yoldan yüksek bir seki üzerinde yapılmıştır.

Bayraklı Baba Türbesi (Gelibolu)


00024907.jpg
Gelibolu’da Hamzakoy’a bakan tepenin yamaçlarındaki bu türbe, Çanakkale Boğazı’nı salla geçen Osmanlı komutanı Süleyman Paşa’nın bayraktarı Karacabey’in mezarıdır. Bu nedenle de XIV.yüzyıldan bu yana bu türbeyi ziyaret edenlerin buraya bir bayrak asmaları gelenek haline gelmiştir.

Karacabey ile ilgili ilginç bir söylenti bulunmaktadır: Bir kuşatma sırasında sancağı düşman eline geçmemesi için kılıcı ile parçalayarak yutmuştur. Osmanlılar bu savaşı kazandıktan sonra Onun sancağı yutabileceğine inanmamışlardır. Bunun üzerine Karacabey palası ile karnını yarmış ve yuttuğu sancak ortaya çıkmıştır. Karacabey ölürken de “Vatan sağolsun, benim mezarımdan hiçbir zaman Türk bayrağını eksik etmeyin, sonsuza dek mezarımda dalgalansın” demiştir. O zamandan itibaren Bayraklı Baba olarak anılmaktadır.


Bayraklı Baba türbesinin herhangi bir mimari özelliği bulunmamaktadır.


Şerbetçi Baba Türbesi (Gelibolu)

Gelibolu’da eski Yazıcızade mezarlığının içerisinde Yazıcızade Mehmet Efendi türbesinin arkasında Şerbetçi Baba’nın türbesi yer almaktadır. Şerbetçi Baba Gelibolu’nun fethi sırasında Gazi Süleyman Paşa’nın yanında savaşan bir derviştir. Şerbetçi Baba’nın doğum ve ölüm tarihi bilinmemektedir.

Bu türbenin herhangi bir mimari özelliği bulunmamaktadır.


Kalender Baba Türbesi (Gelibolu)

Gelibolu’da Santral Caddesi’nde bulunan bu türbe, Gazi Süleyman Paşa’nın Gelibolu’yu fethi sırasında savaşta yararlılıkları bulunan Kalender Baba’ya aittir. Kalender Baba 1384 yılında ölmüştür. Mezarı üzerinde bir kitabe bulunmakta olup demir parmaklıklarla çevrilmiştir.


Abdullah Bin Hacı Yakup Türbesi (Lapseki)

Lapseki Çardak’ta bulunan Abdullah Bin Hacı Yakup Türbesi, belediye binasının bitişiğindedir.

Üzeri açık, etrafı çevrili dört adet mezardan meydana gelmiştir. Bunların Abdullah Bin Hacı Yakup’un ailesine ait olduğu sanılmaktadır.


Seyyidi Sefain Sultan Türbesi (Lapseki)

Lapseki ilçe merkezinde, Gazi Süleyman Paşa Camisi’nin kuzeydoğusunda bulunan üzeri açık bir türbedir. İçerisinde iki mezar bulunan türbe, mezar taşlarındaki yazılardan öğrenildiğine göre Osmanlı tershane amirlerinden Cezayirli Elhaç Ali Kaptan Paşa ve eşine aittir. Elhaç Ali Kaptan’ın mezar taşında ölüm tarihi olarak 1181 (1767), eşi Ayşe Hatun’un mezar taşında da 1183 (1769) tarihi yazılıdır.


Aburga Ahmet Dede Türbesi (Bozcaada)

Bozcaada’da bulunan bu türbeye halk Aburga Ahmet Dede Türbesi ismini vermiştir. Limana hakim bir tepe üzerindeki bu türbenin yanında on adet mezar bulunmaktadır. Bunlardan eski mezar taşı 1129 (1717) tarihlidir.

Türbenin kitabesi bulunmadığı gibi, mezar taşında da aydınlatıcı bir bilgiye rastlanmamıştır. Halk arasındaki söylentiye göre; denizci olan bu zat aynı zamanda günümüze hiçbir izi gelemeyen bir de dergâh yaptırmıştır.
 
Üst Alt