Toplumun düzenini sağlayan kurallar nelerdir?

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
Toplumun düzeni, ailedeki huzur ve mutluluğa dayanır. Mutluluk, sorunsuz yaşam değil, onlarla başa çıkabilme yeteneğidir.

Kendinizi daha iyi tanımak ve geliştirmek, sevdiklerinize vereceğiniz en güzel hediyedir.

İnsan özünde tüm evrensel kuralları hiçbir uyarıcıya gerek kalmadan anlayabilen kapasite ile dünyaya gelir. Temiz olmak, yalan söylemek, saygın olmak, sevilmek, paylaşmak, yardım etmek gibi pek çok kuralı doğuştan bilir. Peki, bildiği halde neden uymaz? İşte bu sorunun cevabı bütün kuralların konmasının sebebidir.İnsan, çıkarları ve kamu yararı bir arada olduğu durumlarda genellikle çıkarı doğrultusunda hareket etmek istemiştir. Bu istek, onun kendisi ile yaratılmış,akıl ve düşünce sistematiği ile de bu arzu kontrol altına alınmıştır.

Sosyal ilişkilerin herkesi memnun edecek bir düzen içinde sürmesini sağlayan ya da en azından sağlaması gereken bu kurallar, insanların inançlarına göre de değişebilmektedir. Dini kuralların ilk önceliği birey ile inandığı Tanrı arasındaki ilişkilerin belirli bir düzene oturtulması olsa da, toplumu da bireyler oluşturduğu için bu kuralların genel toplum hayatını ilgilendiren maddeleri bulunabilmektedir. Ayrıca ahlak kuralları da toplumdaki bireylerin davranışlarını "iyi ve kötü" olarak belirlemektedir. Ahlak kurallarının "kötü" olarak belirttiği hareketlerin toplum refahı için bireysel olarak yapılmaması beklenir.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Toplumsal kurallar nelerdir? Maddeler halinde

Sosyal hayatın dirlik ve düzen içinde akıp gitmesi için kişilerin uyması gereken kurallara sosyal düzen (toplumsal düzen) kuralları denir.

Sosyal düzen (toplumsal düzen) kuralları şunlardır;

Din kuralları (Uhrevi ilişkiler, dünyevi ilişkiler)
Hukuk Kuralları
Ahlak Kuralları (Subjektif ahlak kuralları, Objektif ahlak kuralları)
Görgü Kuralları

Sosyal hayatı düzenleyen kurallara uygun davranmadığımız taktirde karşılaşılan tepkiye yaptırım denir. Din, ahlak ve görgü kuralları manevi yaptırımlı iken, hukuk kuralları maddi yaptırımlıdır. Sosyal hayatı düzenleyen kurallar arasında sadece hukuk kuralları devlet gücüne dayanan maddi yaptırımla desteklenmiştir.Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar şunlardır:

-Sosyal Davranış Kuralları
-Örf ve Adetler (Gelenek ve Görenekler)
-Görgü Kuralları
-Ahlak Kuralları
-Meslek Ahlakı
-Siyasal Ahlak
-Din Kuralları
-Hukuk Kuralları
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Maddeler halinde toplumsal kurallar

Toplumsal kuralları beş gruba ayırabiliriz.

1. Din kuralları

2. Ahlak kuralları

3. Görgü kuralları

4. Örf ve adet kuralları

5. Hukuk kuralları

Bu kurallar da yazılı kurallar ve yazısız kurallar olmak üzere iki grupta toplanır.

Yazılı kurallar; hukuk kurallarıdır; yani yasalardır. Yazılı kurallara aykırı davranışta bulunanlar devlet tarafından cezalandırılırlar.

Yazısız kurallar; ahlak, din, örf, adet ve görgü kurallarıdır. Yazısız kurallara aykırı davranışta bulunanlar toplumdaki diğer kişiler tarafından ayıplanır, kınanırlar.
 
Üst Alt