Ter kokusunun nedenleri

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ter kokusunun nedenleri
Terlemek vücudun aşırı ısınmasını önleyen bir soğutma mekanizmasıdır. İnsanlarla yakın temasta olan kişiler eğer ter kokusu ile mücadele etmezse hiç farkında olmadan çevrelerine büyük rahatsızlık verebilirler.

Ter kokusu problemi aslında sadece kişinin kendisinin değil, çevresinin de olmaya başlıyor gerekli önlemler alınmazsa. Gerçi sıcaklardan bağımsız olarak da, ter ve vücut kokusu yıl boyunca topluluk içinde koku yayan bir kişiyi utandırabilir ve çevresindekileri rahatsız edebilir.

fiziksel aktivite yaptığımızda, sıcakta yürürken ya da bir konuşma yaparken vücudumuz doğal olarak ter üretir, yani terleriz.

Bakteriler ter içinde ürüyor

Vücudumuzda 2 milyon ile 5 milyon arasında ter bezi bulunur. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde otonom sinir sistemimiz bu bezleri uyarı ve derinin yüzeyine salınan ter sıvısı buharlaşırken vücudu soğutur. Ter aslında su ve tuzdan (sodyum klorür) ibarettir. İçinde eser miktarda başka elektrolitler ve üre gibi maddeler de bulunur.

Ter aslında kokusuz bir sıvıdır. Ne var ki bakteriler, teri çoğalmak için bir ortam olarak kullanır ve terin içinde hızla ürer. Ayrıca ergenlikten sonra faaliyete geçen androjen adı verilen hormonlar da ter kokusuna neden olur. Sonuç olarak, terlemek doğal ve sağlıklı bir olaydır ama bunun yeri ve miktarı kişiden kişiye büyük değişkenlik gösterir.

Kişilerin terlemesine neden olan faktörler şunlardır:
– Egzersiz, özellikle zorlu olursa
– Sıcak hava
– Sinirlilik, endişe hali veya stres
– Bazı hastalıklar

Duygusal nedenlerin tetiklediği terleme çoğunlukla yüzde, koltuk altlarında, el ayalarında ve ayak tabanlarında olur. Ama bu terlemenin miktarı ve kokusu duygu durumunuzdan, yediklerinizden (baharatlı yiyecekler), içeceklerden (kahve, alkol), hormonlardan, aldığınız ilaçlardan (psikiyatrik bozukluklarda kullanılan bazı ilaçlar, aspirin ve parasetamol gibi ağrı kesiciler ve aşırı dozda tiroid hormonu alınması) ve mevcut hastalıklardan etkilenebilir.

Bazı kişilerde özellikle el ayalarında ve ayak tabanlarında kalıtsal bir terleme eğilimi vardır. Bütün bu faktörlerden ötürü terlemenin normalini tanımlamak neredeyse hiç mümkün değildir. Ama terlemenizde normalden farklı bir artış varsa bunu doktorunuza danışmanız gerekir. Böyle bir durum çeşitli hastalıkların bir belirtisi olabilir, bu nedenle normal dışı terlemelerde mutlaka doktorunuzun fikrini almalısınız.

Vucuttaki ter kokusu gerçekten önemli rahatsızlıklar verebiliyor. Hem kendimizi, hem çevremizdekileri hoş olmayan bu durumdan kurtarmanın çok basit bir yolu var.

Terlediğimiz zaman vücudumuzda oluşan istenmeyen kokuların sebebi, vücuttan çıkan sıvı, yani ter değil. Ter kokusunun nedeni bakterilerdir.

Kullandığımız deodorantlar, jeller v.s hiç biri bakteriler üzerinde etkili değildir. Bunlar sadece var olan ter kokusunu bastırmak, maskelemek işine yarar ve çoğunlukla etkisi fazla uzun sürmez.

Ter kokusundan kurtulmanın iki basit yöntemini sizlerle paylaşıyorum;

1- Şap taşı, evet bildiğimiz, erkeklerin sakal traşı olduktan sonra yüzlerine sürdükleri, traş sonrası yüzü ferahlatan ve tahrişi gideren ŞAP TAŞI…

Şap taşı berberler dışında günümüzde pek fazla kullanılmayan, yerini traş sonrası losyonlara bırakmış, bu nedenle de her yerde bulunmayan bir ürün.

Temizlik ve kişisel bakım ürünleri satan yerlerde olması gerekirken bir çoğunda bulamazsınız. Fakat şap taşını bulmanın da çok basit bir yöntemi var.

En yakınınızdaki erkek berberine gidip, ücretini ödeyip alabilirsiniz. Hatta toptancısından alması için rica edebilirsiniz. Ya da kendiniz berber malzemesi satan toptancılara gidip istediğiniz kadar alabilirsiniz.

Kirbit kutusu büyüklüğünde olan ve sert bir sabuna benzeyen şap taşını terleyen bölgelerinize, özellikle kol altına sürdüğünüzde, orada bakterilerin oluşmasını önleyerek ter kokusundan kurtulmanızı sağlayacak.

2- Bir çorba kaşığı kaya tuzu, aynı miktarda normal sofra tuzu, bir yemek kaşığı limon suyunu karıştırıp üzerine su ilave ederek tuzları eritin. Daha sonra bu sıvıyı spreyli bir şişeye aktararak losyon veya deodorant gibi kullanın. Bakteri oluşmasını engelleyecek ve ter kokusuna kesin çözüm olacak.
 
Üst Alt