Tekirdağ ilindeki anıtlar

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Tekirdağ ilindeki anıtlar tekirdağdaki çeşmeler heykeller


Hürriyet Abidesi : Hürriyetin ilanı nedeniyle yapılmış bir anıt çeşmesidir. Bugünkü Halk Eğitim Merkezi ile Belediye binaları arasında bulunmaktadır. 1908 yılında Tekfurdağı ( Tekirdağ ) Mutasarrıfı Adanalı Ömer Ali Bey tarafından 2. Meşrutiyetin ilanı üzerine Abide-i Hürriyet adıyla yaptırılmıştır.

Şehitler Anıt Çeşmesi :İlin Türkler tarafından fethi sırasında şehit düşenlerin anısına 1949 yılında Belediye tarafından yatırılmıştır.

Namık Kemal Anıtı : Tekirdağ’da hayata gözlerini açtığı günden, ölünceye kadar kalbi vatan ve hürriyet ateşi ile yanan ve bütün kalpleri aynı ateşle tutuşturan büyük vatan şairimizin doğduğu ev yıkılmış olduğu için yerine meşrutiyet devrinde halkımızın minnettarlık duygularının simgesi olarak dikilen dört köşeli uzun bir mermer sütundur. Eski Belediye Binası yanındaki bu küçük anıtın bir cephesinde alt alta Hürriyet, Adalet, Müsavauhuvvet sözleri yazılıdır.
Atatürk Anıtı : Atatürk 3 Haziran 1936 tarihinde Muratlı ilçesinde yapılan göçmen evlerini görmek üzere Muratlı’ya gelmiş ve bir göçmen evine konuk olmuştur. Buna izafeten o evin bahçesinde bir anıt yapılmıştır. Anıtın üzerinde şöyle yazılmaktadır.



Ey bahtlı göçmen
Unutma üç Haziranı
Yurdun en büyük insanı
Konuk oldu evinize
Sevgi sundu hepimize
3.6.1936 N. T.ÜLKÜ


Atatürk Heykeli : Hükümet konağının önündeki mermer heykelidir. Atatürk'ü başı açık, redingotlu ve normal duruşlu göstermektedir. Heykeltıraş Kenan Ali’nin eseridir. Yine mermer olan kaidesinde Atatürk ‘ün gençliğe hitabesinin son bölümü yazılıdır.

namikkemaljpg.jpg
Namık Kemal Heykeli :
Hükümet caddesi ile Mimar Sinan caddesi arasında olup, Hükümet konağının karşısındaki Namık Kemal Parkı içindedir. Belediye Başkanı Şevket CİCİOĞLU tarafından heykeltıraş Nusret SUMAN’a yaptırılmıştır.

Atatürk Bulvarındaki Anıt : Cumhuriyetin 50. Yılını kutlama Programı çerçevesinde 26 Ekim 1973 Tarihinde açılmıştır. Başöğretmen Atatürk’ün harf devrimi ve Tekirdağ’a bu amaçla gelişlerini sembolize etmektedir.
 
Üst Alt