Taziye ve başşağlığı duası Arapça-Türkçe

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Taziye duası şafii arapça, Taziye duası Türkçe Arapça, taziye evinde okunacak dua, taziyede okunan dualar arapça, taziyeye gidince ne söylenir, taziye duasi

✔Şafii'ler için taziye duası en alttadır.

Taziye ve Başsağlığı duası

“Aldığı Allah’ındır, verdiği Allah’ındır. Her şey O’nun katında belirli bir ecel iledir. Sabret ve karşılığını Allah’tan bekle.”Buhâri, (2/80); Müslim, (2/636)

(( إِنَّ ِللهِ ماَ أَخَذَ، وَلَهُ ماَ أَعْطىَ، وَكُلُّ شَيْءٍ عِنْدَهُ بِأَجَلٍ مُسَمًّى، فَلْتَصْبِرْ وَلْتَحْتَسِبْ.))



bassagligi_taziye_arapca.jpg


Anlamı:
"Allah'ım! Dirimizi, ölümüzü, burada olanımızı, olmayanımızı, erkeğimizi, kadınımızı, küçüğümüzü, büyüğümüzü bağışla. Allah'ım! Aramızdan yaşatacaklarını İslâm üzere yaşat, öldüreceklerini iman üzere öldür. Bu ölüye de kolaylık ve rahatlık ver, onu bağışla.Allah'ım! Bu kişi iyi bir kimse idiyse, sen onun iyiliğini artır; eğer kötülük işleyen birisi idiyse, günahlarını bağışla. Onu güven, müjde, ikram ve rahmetine yaklaştır. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah'ım!" (Ebû Dâvud, Cenâiz, 54, 56, H. No:3201; Nesâî, 37, 77; İbn Mâce, Cenâiz, 23)

Başka bir taziye duası Türkçe Arapça

“Allah ecrini büyük kılsın, sabrını güzel eylesin ve ölünü bağışlasın.”Nevevi, el-Ezkâr (s.126)

(( أَعْظَمَ اللهُ أَجْرَكَ، وَأَحْسَنَ عَزاَءَكَ وَغَفَرَ لِمَيِّتِكَ.))


Taziye duası şafii

Vefat eden zatın akrabalarına teselli verip taziye etmek sünnettir. Taziye demek, musibete karşı sabırlı ve tahammüllü olmayı tavsiye edip Cenab-ı Hakk'ın büyük mükâfatından bahsetmek ve meyyite dua etmektir. Resûlüllah (S.A.V.) buyuruyor:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يُعَزِّى اَخَاهُ بِمُصِيبَةٍ اِلا كَسَاهُ اللّٰهُ مِنْ حُلَلِ الْكَرَامَةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

"Her hangi bir müslüman bir musibetten dolayı müslüman kardeşini taziye ederse, mutlaka Allah (C.C.) kıyamet gününde kendisine taltif elbiselerini giydirecektir."

Yalnız taziye için belli bir yerde oturmak mekruhtur.

Küçük, büyük, erkek kadın, meyyitin bütün yakın akrabalarını taziye etmek sünnettir. Yalnız genç kadını yabancı bir kimse taziye edemez. Taziye sadece müslümanlara has değildir. Binaenaleyh Zımmiyi (İslâm diyarında yaşayan Hırıstiyan ve Yahudi) taziye etmek caizdir.

Vefat eden müslüman bir kimse için bir müslüman taziye edilirse şöyle denilir:

اَعْظَمَ اللّٰهُ اَجْرَكَ وَاَحْسَنَ عَزَاءَكَ وَغَفَرَ اللّٰهُ لِمَيِّتِكَ

Ölen kâfir bir kimse için bir müslüman taziye edilirse şöyle denilir:

اَعْظَمَ اللّٰهُ اَجْرَكَ وَصَبَّرَكَ

Vefat eden müslüman bir kimse için bir kâfir taziye edilirse şöyle denilir:

غَفَرَ اللّٰهُ لِمَيِّتِكَ وَاَحْسَنَ عَزَاءَكَ

Vefattan evvel ve sonra usul dairesinde ağlamak caizdir. Resûlüllah (S.A.V.) oğlu İbrahim vefat etmeden evvel sekeratta iken ağlayıp şöyle buyurdu:

اِنَّ الْعَيْنَ تَدْمَعُ وَالْقَلْبَ يَحْزَنُ وَلَا نَقُولُ اِلَّا مَا يُرْضِى رَبَّنَا وَاِنَّا عَلَى فِرَاقِكَ يَا اِبْرَاهِيمُ لَمَحْزُونُونَ

"Gözümüz yaş döker, kalbimiz üzülür, fakat Rabbi-mizi memnun eden sözden başka bir şey demeyiz. Ey İbrahim, senin ayrılışın için üzgünüz."

Bağırıp çağırmalar, cahiliyyet devrinde olduğu gibi, yakaları yırtmak, yüzü boyamak, siyah elbise giymek veya elbiseleri siyaha boyamak, saçı yolmak haramdır. Resûlüllah (S.A.V.) şöyle buyuruyor:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ ضَرَبَ الْخُدُودَ وَشَقَّ الْجُيُوبَ وَدَعَى بِدَعْوَى الْجَاهِلِيَّةِ

"Yanakları vurup yakaları yırtan, cahiliyyet çağırmaları gibi çağıran kimse bizden değildir."

Bunu yapan kimse günahkâr da olsa meyyit için bir vebal yoktur. Yalnız böyle bir şey vasiyet etmiş ise kendisi de günahkârdır.
 
Üst Alt