Taziye duası şafii arapça

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Taziye duası şafii arapça, Taziye duası tamamı, taziye evinde okunacak dua, taziyede okunan dualar arapça
Taziye duası şafii Arapça

Vefat eden zatın akrabalarına teselli verip taziye etmek sünnettir. Taziye demek, musibete karşı sabırlı ve tahammüllü olmayı tavsiye edip Cenab-ı Hakk'ın büyük mükâfatından bahsetmek ve meyyite dua etmektir. Resûlüllah (S.A.V.) buyuruyor:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يُعَزِّى اَخَاهُ بِمُصِيبَةٍ اِلا كَسَاهُ اللّٰهُ مِنْ حُلَلِ الْكَرَامَةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

"Her hangi bir müslüman bir musibetten dolayı müslüman kardeşini taziye ederse, mutlaka Allah (C.C.) kıyamet gününde kendisine taltif elbiselerini giydirecektir."

Yalnız taziye için belli bir yerde oturmak mekruhtur.

Küçük, büyük, erkek kadın, meyyitin bütün yakın akrabalarını taziye etmek sünnettir. Yalnız genç kadını yabancı bir kimse taziye edemez. Taziye sadece müslümanlara has değildir. Binaenaleyh Zımmiyi (İslâm diyarında yaşayan Hırıstiyan ve Yahudi) taziye etmek caizdir.

Vefat eden müslüman bir kimse için bir müslüman taziye edilirse şöyle denilir:

اَعْظَمَ اللّٰهُ اَجْرَكَ وَاَحْسَنَ عَزَاءَكَ وَغَفَرَ اللّٰهُ لِمَيِّتِكَ

Ölen kâfir bir kimse için bir müslüman taziye edilirse şöyle denilir:

اَعْظَمَ اللّٰهُ اَجْرَكَ وَصَبَّرَكَ

Vefat eden müslüman bir kimse için bir kâfir taziye edilirse şöyle denilir:

غَفَرَ اللّٰهُ لِمَيِّتِكَ وَاَحْسَنَ عَزَاءَكَ

Vefattan evvel ve sonra usul dairesinde ağlamak caizdir. Resûlüllah (S.A.V.) oğlu İbrahim vefat etmeden evvel sekeratta iken ağlayıp şöyle buyurdu:

اِنَّ الْعَيْنَ تَدْمَعُ وَالْقَلْبَ يَحْزَنُ وَلَا نَقُولُ اِلَّا مَا يُرْضِى رَبَّنَا وَاِنَّا عَلَى فِرَاقِكَ يَا اِبْرَاهِيمُ لَمَحْزُونُونَ

"Gözümüz yaş döker, kalbimiz üzülür, fakat Rabbi-mizi memnun eden sözden başka bir şey demeyiz. Ey İbrahim, senin ayrılışın için üzgünüz."

Bağırıp çağırmalar, cahiliyyet devrinde olduğu gibi, yakaları yırtmak, yüzü boyamak, siyah elbise giymek veya elbiseleri siyaha boyamak, saçı yolmak haramdır. Resûlüllah (S.A.V.) şöyle buyuruyor:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ ضَرَبَ الْخُدُودَ وَشَقَّ الْجُيُوبَ وَدَعَى بِدَعْوَى الْجَاهِلِيَّةِ

"Yanakları vurup yakaları yırtan, cahiliyyet çağırmaları gibi çağıran kimse bizden değildir."

Bunu yapan kimse günahkâr da olsa meyyit için bir vebal yoktur. Yalnız böyle bir şey vasiyet etmiş ise kendisi de günahkârdır.

Ölünün yakın akrabaları için bir gün bir geceye kâfi gelecek kadar yemek yapmak, icab ederse yemek yemeleri için ısrar etmek sünnettir. Resûlüllah'ın amcası oğlu Cafer'in ölüm haberi gelince, Resûlüllah (S.V.) şöyle buyurdu:

اِصْنَعُوا لِآلِ جَعْفَرَ طَعَامًا فَقَدْ جَآءَهُمْ مَا يُشْغِلُهُمْ

"Cafer'in ev ehli için yemek yapın. Çünkü onları meşgul eden bir şey (ölüm) onlara gelip çattı." (Tirmizi)

Meyyiti, vefat ettiği yerde defnetmeyip başka yere götürmek caiz değildir. (Öldüğü yerden alıp başka bir beldeye götürmek) için yaptığı vasiyet muteber değildir. Ancak mübarek Mekke veya Medine veya Kudüs-ü şerife yakın olursa bunlardan birisine nakl etmekte beis yoktur. Binaenaleyh, Şam, Bağdat gibi şehirlerden her ne kadar büyük salih zatlar varsa da oraya cenazeyi götürüp defnetmek doğru değildir. Bir gün Ebu Ed-Derda (R.A.) Medine dışında bulunan Selman-ı Farisiye bir mektup yazarak: "Ölüm zamanı yaklaştı mukaddes şehirde vefat etmek için buraya gelmen lazım" dedi. Selman-ı Farisi (R.A.) de şöyle cevab verdi: "Mukaddes şehir, insanı takdis etmez. Onu takdis eden ancak onun iman ve amelidir."

Su mezarlığı basar veya belediye şeriata kulak verme-den orayı yola katarsa meyyiti nakletmek caizdir.

Bazı âlimler demişler ki: Bir sünni, ehl-i bid'at diyarında veya bir müslüman, küfür diyarında vefat ederse, imkân varsa uygun bir yere götürebilir.

Meyyitin nakli, gusül, tekfin ve namazı kılındıktan sonra olmalıdır. Meyyit toprağa verildikten sonra, kabri kazıp onu başka yere (Mekke, Medine veya Beytülmakdis de olsa) götürmek caiz değildir. Ancak bir kâfir Mekke veya Medine hareminde defnedilmiş ise, onu çıkarıp başka yere götürmekte beis yoktur.
 
Üst Alt