Suda batan maddelerin batma nedenleri

LİM10

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
154
Tepkime puanı
1
Suda batan maddelerin batma nedenleri nelerdir? Cisimler neden suda batar?

Suyun özgül ağırlığı vardır ve bu ağırlık +4 derecede 1 gram /santimetreküp’tür. Ve cisimlerin de bir özgül ağırlığı vardır.

Eğer cisimlerin veya maddelerin özgül ağırlığı suyunkinden büyük ise, o cismi suyun üstüne koyarsanız ağır gelir ve suya atar.

Fakat suyun birim ağırlığı (özgül ağırlığın diğer adı birim ağırlıktır) suyun üstüne koyduğunuz cisimden daha büyük ise o madde suya batamaz ve suyun üstünde durur. Mesela, gemiler suyun üstünde batmadan hareket eder. Çünkü birim ağırlığı suyunkinden düşüktür ve yüzebilir. Ya da denize bir taş atın göreceksiniz ki yavaş yavaş batacaktır. Çünkü taşın birim ağırlığı suya oranla düşüktür ve ağır olduğundan su taşı taşıyamayacağından su derinlere gidecektir.

cisimlerinyuzmesarti.jpg


Cisimlerin yüzme ve batma nedeni nedir?

Bazı cisimleri suya yada başka bir sıvının içine koyduğunuz zaman yüzdüğünü görürken bazı cisimlerin ise battığını görürüz.Bunun nedeni sıvıların kaldırma kuvvetidir.Yani cisimlerin yüzme ve batma nedenini altındaki sebep sıvıların kaldırma kuvvetidir. Şimdi sıvıların kaldırma kuvvetine göz atalım.

Yüzme ve batma cismin ağırlığına, sıvının derinliğine veya sıvının cinsine bağlı değildir.Yüzme ve batma cismin ve sıvının yoğunluğuna bağlıdır.Cismin yoğunlu ile sıvının yoğunluğu arasındaki ilişki sonucu cisimler ya yüzer yada batar.

Özkütle veya Yoğunluk; fizikte, belirli sıcaklık ve basınç altında birim hacimdeki madde miktarıdır. Yani

Yoğunluk= Kütle / Hacim

d = m / v

formülü ile gösterilir.

Sonuç olarak cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğunda küçük ise sıvı kaldırma kuvveti uygulayarak cismin batmasını engeller ve cisim yüzer.Eğer cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğundan büyük ise cisim sıvı içerisinde batar.
 
Üst Alt