Örneğin kendimize ait olan bir malı birine vercez diye söz verdik ve vermedik. Bu durumda tövbe edilse kabul olur mu? Veya o malı kullanmanın sakıncası var mıdır. Kişi hakkını helal etmezse bu durumda ne yapılmalı? O malı kullanırsak bir sıkıntı olur mu?
Sorunuzdan anladığım kadarıyla, mesela bir kaleminiz var ve bunu arkadaşınıza hiç bir karşılık beklemeksizin ona hediye edeceğinizi söylediniz ve sonra onu vermekten vazgeçtiniz.
Sual: Hediyeleşmenin önemi nedir? Hediye edilen bir şeyi, hediye edilenin haberi olmadan geri almak veya izinsiz kullanmak caiz midir? CEVAP Hediye, verilen kimsenin olur, izinsiz kullanılmaz. Birine hediye vermek, ona olan sevgiyi bildirmek olur. İki hadis-i şerif meali: (Bir din kardeşinizi...
m.dinimizislam.com
Burada söylendiği gibi hediye vermek isteyen hediye vermekten vazgeçebilir. Hiç bir şekilde kul hakkına girilmez. Ama size tavsiyem hediye işlemini başka bir şeyle de olsa gerçekleştirmeniz. Çünkü bu sözünüzde duran biri olduğunuzu gösterir.
Eğer o şeyi bir şeye karşılık olarak verecek olup vazgeçtiyseniz ve o şeyi de aldıysanız o aldığınız şeyi iade etmelisiniz. Eğer o şeyi almadıysanız yine bir şey yapmanıza gerek yok.
1. dediğim şey hediye kapsamına girerken 2. dediğim şey alışveriş kapsamına girer. Mal sahibi mülkünde istediği gibi tasarruf sahibidir. Vereceğim dediği şeyi vermemek her ne kadar sözünde durmamak olsa da yine de karşı tarafın malı hükmünde değildir. Alışveriş hükmünde de iki taraftan biri alışverişi fesh edebilir. Fesh edilmesi halinde alınan şeyler iade edilir. Her iki durumda da kul hakkı söz konusu olmaz..
Allah c.c en doğrusunu bilir..