Sivas Gürün İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
COĞRAFİ KONUMU
Gürün ilçesi Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kesiştiği önemli bir kavşak olup, Doğu Anadolunun İçanadolu’ya açılan kapısıdır. Doğuyu batıya bağlayan transit kara yolu Gürün İlçe merkezinden geçmektedir. İlçede Sivas’a 140 Km. Malatya’ya 150 km. Kayseri’ye 200 km. mesafededir. Gürün’ün yüzölçümü 2797 km’dir.
Darende, Pınarbaşı, Afşın, Elbistan ve Kangal ile komşudur. İlçenin Merkez Nüfusu 11.294, Köylerin Nüfusu 15.448 olup toplam nüfus 26.742 dir. Rakımı 1250 m.dir. Arazi engebeli ve dağlıktır. Karasal iklim hakimdir. Önemli akarsuları Tohma, Balıklı Tohma ve Akdere sularıdır. İlçede turizm değeri yüksek 4000 m2.lik GÖKPINAR Gölü vardır.

TARİHÇE
Gürün’ün M.Ö. 2000 yıllarından daha evvel Hititler zamanında TEGEREMA adıyla anıldığını Şemsettin GÜNALTAY’ın eserlerinden biliyoruz. Gürün M.Ö. 63 yıllarında Bütün Anadolu ile birlikte Roma daha sonra da Bizans hakimiyetine girmiştir. Türklerin Anadolu hakimiyetiyle birlikte Gürün sırasıyla, Türkmenler, Oğuz Türkleri ve Yıldırım Beyazıt zamanında da Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 1830 yılında Subaşılık olan Gürün 1845 yılında Bucak, 1862 yılında da ilçe olmuştur.

KÜLTÜR VE TURİZM
Gürün bölgesel turizme hitap edecek şekilde güzelliklere sahiptir. Gökpınar tabii Gölü ve Şuğul Kayalık vadisi bunların başlıcalarındandır. Gökpınarda mülkiyeti İl Özel İdarasine ait 8 yatak kapasiteli bir otel vardır. Burada ayrıca alabalık üretim tesisleri de bulunmaktadır.Keza Şuğul Vadisi bir tabiat harikasıdır. Bu Vadide de önemli miktarda alabalık üretimi yapılmaktadır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gürün Ulu Camii

grnulucamii.jpg

Gürün Ulu Camii

Sivas Gürün ilçesinde bulunan bu caminin yapım tarihini belirten bir bilgiye rastlanmamıştır.
Ancak, yapı üslubu ve bezemesine dayanılarak XIX.yüzyılın son yıllarında yapımına başlandığı anlaşılmaktadır.
Cami Nafiz Bey’in yardımları ile 1922 yılında tamamlanmıştır.

Kareye yakın dikdörtgen planlı, moloz ve kesme taştan yapılmış olan caminin ibadet mekânın içerisinde bulunan dört sütun merkezi kubbeyi taşımaktadır.
Bu kubbenin dışında kalan alanlar çapraz tonozlarla örtülmüştür.
İbadet mekânının duvarlarında, mihrap ve minberinde barok döneme ait bitkisel motiflere yer verilmiştir.
Caminin yanında taş kaideli, yuvarlak gövdeli, tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.

Gürün’e gittiğinizde bu güzel camii için de bir gezi düzenleyin.
 
Üst Alt