şems'in mevlana'yı terk etmesinin gerçek sebebi

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Selamun Aleykum..
Bildiginiz gibi meslegimden dolayi daha cok insan iliskisi uzerinde egitim ve arastirmalar yapmaktayim..
ve insanoglunun ilk tadigi duygu Ayrilik oldugu icin bu konuda yani Ayriligin insan ruh ve psikolojisi uzerindeki etkisi uzerinde bir belgesel hazirlamami istediler.. Bende dillere destan olmus ve BATI dunyasinin da tanidigi Mevlana ve Sems`in ayriligini arastirip yazmaya karar verdim..

1244 yılında Konya’ya gelen Şemseddin Tebrîzî adlı bir zat, onun ilimle dolu dünyasında “aşk” ile yepyeni ufuklar açtı.

Bu iki ilâhî âşık, bir müddet yalnızca bir köşeye çekilerek kendilerini tamamen Hakk’a verdiler...
Günlerce, gecelerce sohbetlere daldılar. Birbirlerinde kendilerini ve Yüce Allah’ın eşsiz güzelliklerinin tecellîlerini gördüler...
Buluştuklarında Hz.Mevlânâ 38, Hz.Şems 60 yaşlarında idiler.
Artık Mevlânâ bütün zamanını Şems ile sohbete ayırıyordu...
Bu ilâhî aşkı idrâk etmekten âciz olanlar, Hz.Mevlânâ’nın Şems’e olan ilgisini kıskanarak, ileri geri konuşmaya başladılar. Bu sözleri duyan Şems üzüldü ve 1246 yılında Konya’yı terk edip Şam’a gitti...
Mevlana şems'te ALLAH aşkını gördü.bu derinlikte iki yüce gönülün ilahi aşka yolculuğu,yol arkadaşlığı,manevi bütünlüğüdür...
bu aşkı anlamak için mevlana ve şems gibi ALLAH sevgisini bilmek lazım-di..Sevdiler ve Severek ayrildilar..

iste bu ayriligin insan ruhundaki olumlu ve olumsuz etkiler cok onemli..Bazen Ayrilik insan ruhunu pişmesi için gereklidir..

Eğer sofranda ekmeğini bölüştüğün biri yoksa
Veya , özlemini çektiğin bir yar, uzaklarda
Ya da kaybetmekten korktuğun sevdan
Kopmamışsa hiç yüreğinden binbir parça
Hasreti duymamış, solumamışsan
Ağlamamışsan gidenin arkasından.......
Sözlüklerde "ayrılık" kelimesini anliyamazsin Sen..

Yılmaz Erdogan - Etme Mevlana Şems'in Gidişi

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Ayrılıklar nedeni ne olursa olsun hep acı vermiştir..
ayrılmak doğru bir karar olsa da yanlış bir karar olsa da bizim üzerimizde belli bir süre büyük etki bırakır...
Süreç olarak bakıldığında ayrılık, önce düşüncede başlayıp, bunu kişinin kendi kendine sorgulamasi ile de devam eder..
yani insan kendi nefis muhasebesini yapmaya baslar...

İnsanın Rabbinden kopuşu ile birlikte yabancı bir diyara indirilmesi ve orada Muhacir edilmesi ile başlayan süreçte bu ayrılığın insan zihni ve psikolojisinde meydana getirebileceği derin yarılmayı giderecek bir insani vasıf olan sabır, bu ayrılığı insan için çok daha verimli kılan bir vasiftir aslinda..
Böylece insan sabır sayesinde yaşamını sürdürürken anlam arayışını derinleştirir ve karşı karşıya kaldığı durumlara karşı bir direnç gösterebilir. Yani sabır; olguların ve olayların baskın karakterine karşı kendi özgürlük arayışını heba etmeden yeniden bir biçim ve biçem geliştirmenin imkânı olarak tanımlanmalıdır…

İnsanın psikolojik, sosyolojik yasaminda karşı karşıya kalacağı zorluklar vardır...
Ayriliklar gibi..Çok sevdiğiniz birini trajik olarak kaybetmek gibi… Ya da esir olmak, hakları elinden alınmak, kurtuluş umudu kalmamak gibi… İlk planda da bu zorlukların aşılması çok zor, hatta imkânsız gibi algılanabilir. Bütün bu zorlu koşullarda sabır, insanın insan kalarak kendi varlığını ikame ettiren Rabbine yaklasmasini saglar aslinda..

Şöyle bir düşündüm de yaşamının herhangi bir karesinde sanırım ayrılık yaşamamış insan yoktur. Kimisi okulundan, kimisi yaşadığı şehirden, kimisi yaşadığı evinden, kimisi ülkesinden, kimisi sevdiğinden, kimisi bir evcil hayvanından, kimisi çok sevdiği bir eşyasından, kimisi hayallerinden, kimisi benliğinden…

Ayrılıklar nedeni ne olursa olsun insanları bir şekilde etkiliyor.. ayrılıkların biçimi de sonrasında yaşanan olumsuz duyguların tonunu belirliyor...
Kişinin kendi isteği ile ya da isteği dışında yaşadığı ayrılık iç dünyamıza farklı şekilde yansıyor. Bazen de kişilik yapımizi degistirip bizi daha cok hassas,duygusal, merhametli, Yaradilana karsi sanki Sefkat abidesi olarak da gelistirebiliyor...
Ayrılık bitiş değil yeni bir başlangıçtır...aslinda!

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
581463_431023340246362_100000161009201_1901573_1188585961_n.jpg

"Senin aşktan yana nasibin varsa;Dokunsan da yanacaksın,
dokunmasan da.İyi bil ki;
Bazıları "hasrette" yanar,
bazıları da "vuslatta"...
Hz Mevlana

..........
elveda demek zulümmüş. Zülüflerinden zûl akan yare, sancıyan yaram kadar bile değer görmem...
Ondandır ki yarim ile değil yaram ile hoşum...
Şems-i Tebriz .

Senai Demirci // Can Kırığı - YouTube

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
hirkasozveaynams2wi3.jpg

Aşik olduğunda kimseyi sahiblenme ki,aşk olasın...
unutma sen kendine bile emanetsin ...
aşk nimeti sana OL-andan ver-ilen Sır-dır...

sükut76

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Ayrılık

Kendimi bildim bileli bir yabancı gibiyim kendimle, bir ayrılık ki yıllardır kime neye bilmeden yaşıyorum. İçimdeki özlem hasret nedir ? Faili meçhul bir ayrılık içerisindeyim. Yeri doldurulamaz bir hasret, kimi koysam olmuyor, kimseninde de ayrılığımla aramıza girmesine izin de vermiyorum.Belkide ayrılık bir kavuşmadır, ve her kavuşma da bir ayrılıktır da diyebilirim. Neye yakınlaşsam adını koyamadığım birşeyden uzaklaşıyor gibi hissediyorum, kimden de uzaklaşsam sanki ona daha bir yakınlaşıyorum.Anlamadım anlıyamadım ben neyi arıyorum.

BEDİR MUHAMMED ALİ

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Bizi size sorsalar. Siz bizde bizde deyilmiydinizki ayrı düşündünüz.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
282738_476912508990778_587250584_n.jpg

Tenhada kalmanın tadını bilen,belaların acısını duyamaz di..
gitmeli idi kendi ile yureginde Allah icin sevdigi can ile o mekani terk etmeli idi..
Allah.c.c hu,nun her işini üstlenmesine razı olan,
Allahın kılavuzluğu ile hayra giden yolu bulacagini bilirdi..
gitmeli idi..Onu yaradan Rabbi ile yanliz tenha basbasa kalmali idi...
ayni Rabia El addeviyye gibi...
ayni KIZIMI ana Vatana Hizmette gonderdigim gibi..
ama gel de benim yuregime Sor ..Eyy sems..
Yârden ayrılmışın derdiyle dertlendi ney, Kavuşmanın önündeki perdeleri parçaladı ney...yuregim gibi...parca parca inledi...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
hirkasozveaynams2wi3.jpg

Aşik olduğunda kimseyi sahiblenme ki,aşk olasın...

Neye yakınlaşsam ondan uzaklaşıyorum sanki..
kimden ,neyden uzaklaşsam sanki ona daha bir yakınlaşıyorum.Anlamadım anlıyamadım gitti..
sanki Rabbim sadece Ona yakınlaşmamiz ile bizlerin mutlu ve huzurlu olacagimizi bildigi icin ..
bizleri her seyden uzak kendine yakin tutmak istiyor...
yakınlaştıkça her sey uzaklaşıyor sanki
Dunyaya yakınlaştikca sanki Sen den uzaklasiyorum..
bunca varligin icinde Senin Yoklugunu Yasiyorum...
ve bir anda butun varlik yokluga donusuyor...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Aşik olduğunda kimseyi sahiblenme ki aşk olasın...

Üst Alt