Şekerli Kabak Dolması

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Mesajlar
3,351
Şekerli Kabak Dolması




Malzemeler:
250 gram yağsız dana eti
1,5 kg kabak
1 çay kaşığı tuz
Islatılmış 1 dilim ekmek içi
3 çorba kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı sıvıyağı

Yapılışı:
Kabaklar yıkanıp temizlenir. Baş kısımları kesilerek kabakların üzerindeki kabuklar bıçak yardımıyla rende yapar gibi soyulur. Amaç çok soyulmadan yeşil görüntüsünde kalıp vitaminini korumaktır. Kabaklar ortadan ikiye bölünerek iç kısımlarından çok geniş şekilde olmadan kaşık yardımıyla kazınır. Ancak şekerli kabak dolmasının bir özelliği de, kabakların kazınırken her iki tarafının da delik olmasıdır. Hatta içine konan harç diğer taraftan taşabilir ve el yardımıyla taşan kısmın alınması gerekmektedir.

Kabak içleri çöpe atılmamalıdır çünkü dolmalar pişerken onlar da içine katılacaktır. Geniş bir tencere kısık ocak ateşine konularak 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ (zeytin, fındık, ayçiçeği yağı da olabilir) ve 3 yemek kaşığı şekeri serpme şeklinde tencereye eklenir ve şekerin eriyip karamelize olması gerekmektedir. (şekerin koyulaşması) Şeker kısık ocak ateşinde erir ve yağa karışırken içerisine herhangi bir kaşık sokulmaması gerekmektedir. Derin plastik bir kaba 250 gram yağsız dana kıyma, 1 dilim ıslatılmış ekmek içi, 1 çay kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Yoğrulan kıyma kabak dolmalarının içerisine sıkıştırarak doldurulur. İçleri doldurulan dolmalar karamelize olan şekerli tencereye yerleştirilir ve üzerine dolmaları geçmeyecek kadar kaynar su ilave edilir. Şekerli kabak dolması kaynayana kadar yüksek ocak ateşinde, kaynamaya başlayınca 1 çay kaşığı tuz ilave ederek kısık ocak ateşinde ortalama 40 dakika sürede yapılır. Suyunu çekmesi gerekmektedir. 4-6 kişilik servis edilebilir
 
Üst Alt