Sarımsak Sarmısak Kokusuz Sarımsak - Odorless Garlic

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2 çeşit yetiştirilmektedir. Vatanının orta Asya stepleri olduğu sanılmaktadır. Beyaz veya pembemsi renkli, az adette soğancıkdan (diş) meydana gelir. Dişlerin hepsi bir arada bir kabuk tarafından sarılmışlardır. Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır. Bileşim: Karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz), vitaminler (A, B, C ve E) ve eterli uçucu yağ (alliin, allicin, ajoen) , scordein, selen ile dişilik ve erkeklik hormonlarına benzer maddeler taşımaktadır. Bu uçucu yağda özellikle allil disülfür bulunmaktadır. Bu bileşik kükürtlü bir amino asit olan alliin’in alliinaz isimli ferment etkisi ile parçalanarak allicin’i vermesi, allicin’in de, su buharı veya su karşısında, allil disülfür’e dönüşmesi sonucu meydana gelir. Sarımsağa özel koku ve lezzeti veren taşıdığı kükürtlü uçucu yağdır.

Etki ve Kullanılış: Eski çağlardan beri bilinen ve kullanılan bir drog’dur. Orta çağda özellikle salgın hastalıklar (kolera, veba gibi) ile mücadelede kullanılmıştır. Antiseptik, idrar artırıcı, safra salgılarını artırıcı, solucan düşürücü (özellikle askarit ve oksiyürlere karşı), iştah açıcı, tansiyon (kan basıncı) ve kolesterol düşürücü, kanı sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Antiseptik (mikrop öldürücü) etki taşıdığı allicin’den ileri gelmektedir. Antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi; tarihçi Herodot’a göre eski Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi. Çünkü Mısırlılar piramitlerin yapımında çalıştırdıkları işçilere her öğün sarımsak, soğan ve turp yediriyorlardı. II. Dünya savaşı sırasında, yaralandıkları zaman yaralarının mikrop kapmasını önlemek için, ezerek yaranın üzerine konmak üzere Rus askerlerine sarımsak verilmiştir.

Eğer yendikten sonra rahatsız edici bir koku oluşturmasaydı, kuşkusuz çok daha yaygın biçimde tüketilirdi. Ama onun değerli gücünden yararlanabilmek için büyük miktarlarda tüketmek gerekmez.Beklenen etki, gün boyunca 3-4 diş sarımsak yenerek sağlanabilir. Ayrıca koku problemi olmayan sarımsak tabletleri ve tentürü de aynı işi rahatlıkla görebilir. Önemli olan, aşırıya kaçmamak şartıyla kullanımdaki sürekliliktir. Kronik bronşit, sindirim problemleri, romatizma, kas ve organ ağrıları ve yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) öncelikli kullanım alanlarıdır. Ama erken yaşlanmaya karşı uygulanan bir tentür kürü de çok olumlu sonuçlar verir. En azından 5-6 ay sürecek olan bu kür sırasında, sabah ve öğlen saatlerinde 10-15 damla D6 inceltisi, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır. Böylece kişi ileri yaşlara kadar sağlıklı ve hareketli kalabilir. Et yemeyi seven, fazla kilolu, gaz şişkinliği çeken yaşlı kişileri hızlı çöküntülerden korumak için de, uzunca bir süre, sabah ve öğlen saatlerinde 10-15 damla D3 inceltisini yarım yemek kaşığı ılık suya ekleyerek kullanmaları önerilir. Sarımsağın, mide ve bağırsakları güçlendirici, mikropları ve virüsleri yok edici etkisi oldukça önemlidir. Öncelikle bacak, göz arkası ve beyin damarları olmak üzere, tüm damarları genişleterek, daha iyi beslenmelerini ve böylece, hızlı yaşlanmamalarını sağlar. Aynı zamanda tüksek kan basıncını (hiper tansiyon) başarıyla düşürebilir, kolesterol düzeyini normalleştirir ve damar iltihabı (tromboz-tromboflebit ) oluşumunu önler. Sarımsak, organizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Bakınız-----> Kokusuz Sarımsak Tableti (Odorless Garlic)

Kullanım Biçimleri:

Kurt veya solucan düşürücü olarak, kabuğu soyulmuş olan bir sarımsak dişi bir ekmek kabuğu parçasına kuvvetle sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenilir. Aynı amaç için sarımsak şurubu da kullanılmaktadır. 100 gr parçalanmış sarımsak, 200 gr su ve 200 gr şeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice karıştırılıp süzülür. Elde edilen şuruptan günde 2-3 yemek kaşığı içilir. Haricen yara iyi edici olarak, taze sarımsak lapa halinde yara üzerine konur. Aynı amaç için sarımsak sıkılarak alınan usarenin 1 gr miktarı 10 gr su ile sulandırılır ve bu karışımın içine, usarenin bozulmasını önlemek için, 10 damla kadar etil alkol konur. Bu usare haricen bilhassa (saçkıran vs.) tedavisinde saçlı deri kısmına sürülür. Tansiyon düşürücü olarak 10 gr sarımsak başı ezilir, üzerine 10 gr etil alkol konur, karışım 1 gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen özsudan günde 3 defa 15-30 damla alınır.


Sarımsak Sütü: 2-3 diş sarımsak ezilir veya ince kıyılır, 1 su bardağı soğuk süte eklenir ve hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. İhtiyaç duyulduğunda 1 bardak taze demlenmiş sarımsak sütü soğutulmadan içilir.

Referanslar:

1-Vorberg G and Schneider B : Therapy with garlic : Results of a placebo-controlled, double-blind study. Br J Clin Pract 44 (Suppl.69) :7-11, 1990

2-Jain AK, Vargas R,et al. : Can garlic reduce serum lipids? A controlled clinical study. Am J med 94:632-635, 1993

3-Medicana, Genel Sağlık Ansiklopedisi, Ana Yayıncılık, İstanbul, 1993

4-Güler Ç. : Güneş Tıp sözlüğü, Güneş Kitabevi, Ankara, 1997

5-Treben M. : Gesundheit aus der Apotheke Gottes, Steyr 1984

6-Eröztürk N. : Bir Yudum Sağlık, Anahtar Kitaplar Yayınevi, İstanbul, 2000

7-Baytop T. : Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1984

8-Lawson LD and Hughes BG: Characterization of the formation of allicin and other thiosulfinates from garlic. Planta Med 58: 345-350, 1992
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kokusuz Sarımsak - Odorless Garlic

Sarmısak(Allium sativum),kalp sağlığı için popüler bir bitkidir.Binlerce araştırma,sarmısağın vücut sağlığı üzerinde belirgin koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir.Sarmısak kolestrol ve kan şekeri düzeyini düşürür.Kalp krizi riskini azaltır.Kan pıhtılaşmasını ve tümör oluşumunu engeller.

Bir sarmısak soğanı yaklaşık 70 tane sağlığa faydalı aktif madde içerir.

Bu 70 aktif maddeden biri allisindir.Allisin bir sülfür bileşiğidir.Peptik ülsere ndene olan helicobakter pilori,uçuklar ve kandida ya neden olan virüs ve mantarlar da dahil,bir çok paraziti,mantarı ve virüsü öldürür.

Yüksek miktarda allisin içerdiğinden,sarmısak bağışıklık sistemini bakteriyel,viral ve fungal enfeksiyonlara karşı destekler.Bazı çalışmalar sarmısağın kulak ve maya enfeksiyonlarında da etkili olduğunu göstermiştir.

Sarmısak yüksek tansiyonun ve kalp hastalıklarına neden olan diğer sorunların tedavisinde kullanılabilir.Çalışmalar sarmısağın kan basıncını,kötü kolestrolü(LDL),trigliseridi en az % 10 oranında düşürdüğünü göstermiştir.Sarmısak oksidasyonu önleyerek LDL oluşumunu azaltır.Böylece damar tıkanıklığını ve kalp hastalıklarını önler.

LDL ve trigliserid seviyesinin düşük olması kanın damarlarda pıhtılaşmasını önler.Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar sarmısağın damarlarda oluşan plakları azalttığını göstermiştir.

Sarmısak tümör oluşumunu engelleyen ve yavaşlatan aktif maddeler içerir.Sarmısak yemek ya da sarmısak tabletleri kullanmak kanser riskini azaltır,özellikle mide kanserini.Sarmısakta bulunan allisin maddesi mide üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.Allisin sindirim yolları kanserleriyle direk bağlantılı helicobacter pilori bakterisinin çoğalmasını önler.

Sarmısak göğüs,kolon ve yemek borusu kanserinden korunmaya da yardım eder.

Sarmısak kemoterapi gören hastalara da faydalı olabilir.Özellikle deksorubisinle tedavi olanlara.Glutation miktarını artırarak,kemoterapinin kalp ve karaciğere verdiği zararları azaltır.

Kemoterapi hastaları hekimlerine tanışmadan herhangi bir sarmısak takviyesini kullanmamalılar,bazı insanlarda kemterapi neticesi görülen kanamaları artırabilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde sarmısağın kan şekerini düşürüp,insülin salınmasını artırdığı tespit edilmiştir.
Kokusunun ötesinde sarmısağın mide sorunları,kusma,ishal ve bazı insanlarda astım krizleri gibi yan etkileri olabilir.Emziren anneler sarmısak ve sarmısak takviyeleri kullanmamalı,bebekde koliğe neden olabilir.

Kan sulandırıcı,antibiyotik,antifungal,steroid,iltihap önleyici ilaçlar kullananlar hekime danışmadan sarmısak veya sarmısak takviyesi kullanmamalı.

Sarımsak - GarlicSarımsak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Beyaz veya pembemsi renkli dişlerden meydana gelir. Kalp ve damar dostu olan Sarmsak, sarmısak olarak da bilinir. Çok kuvvetli, keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır. Eğer yendikten sonra rahatsız edici bir koku oluşturmasaydı, kuşkusuz çok daha yaygın biçimde tüketilirdi. Ama onun değerli gücünden yararlanabilmek için büyük miktarlarda tüketmek gerekmez. Gün boyunca 3-4 diş sarımsak yenebilir! veya koku problemi olmayan Sarımsak Tabletleri kullanılabilir. Sarımsak dişleri, karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz), vitaminler (A, B, C ve E) ve eterli uçucu yağlar (alliin, allicin, ajoen) içermektedir.

SARIMSAK OTU

Diğer İsimleri : Alliaria officinalis, Garlic mustard, Alliarie

Botanik Bilgi : Turpgiller familyasından; dik saplı, küçük beyaz çiçekli bir bitkidir. Ovuşturulduğu zaman sarmısak kokusu verir. Hemen hemen her yerde bulunur.

Faydaları : Temriye, uyuz ve yaraların tedavisinde kullanılır.
 
Üst Alt