Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Sağlığımızla İlgili Faydalı Bilgiler
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="hacı anne" data-source="post: 2183" data-attributes="member: 4"><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">FAZLA DÜŞÜNMEYİN! </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Kişinin karar verirken ne kadar düşündüğüne bağlı olarak beyninin hangi </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">bölgelerinin ne kadar çalıştığı incelendi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">İngiltere'de yapılan bir </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">araştırmaya göre fazla düşünen insanlar zayıf bir hafızaya sahip bu kişiler </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">daha kolay depresyona giriyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Yapılan çalışmada, bilim insanları, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">insanların bir konuda karar verirken ne kadar düşündüğüne bağlı olarak </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">beyinlerinin hangi bölgelerinin ne kadar çalıştığını inceledi. Verdikleri </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kararlardan emin olan ve üzerinde tekrar tekrar düşünmeyen kişilerin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">beyinlerinin düşünmeden sorumlu bölge olan ön lobunda daha fazla hücre </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">bulunduğu ortaya çıktı. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Kararları ve hayat hakkında saplantı derecesinde </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">düşünen insanların ön lobundaysa daha az hücre olduğu ve bu kişilerin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">depresyona yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">D Vitamini Kanser Hücrelerinin Oluşumunu Önlüyor </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Necip Yemenici, yaptığı yazılı açıklamada, D vitaminin bebeklerin sağlıklı </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">şekilde gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi. D vitamininin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vücudun kalsiyum dengesini sağlamak, kemik ve kas sağlığını korumak, kanser </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">hücrelerinin oluşumunun önlemek gibi çok önemli görevleri olduğunu </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vurgulayan Yemenici, D vitamini yetersizliğinin, sadece bebeklik süresince </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">değil bebeğin gelecekteki sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini azaltan </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sonuçlarla da insanların karşısına çıktığını kaydetti. Yemenici, entelektüel </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ve fiziksel gelişimde geri kalma, doğumsal ve gelişimsel bozukluklar, kronik </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">hastalıklara yakalanma riskinde artma gibi risklerin de D vitamini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">eksikliğinin önemli sonuçlarından olduğunu belirtti. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Sağlık Bakanlığıtarafından Bebeklerde D Vitamini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi kapsamında </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">profilaktik D vitamini uygulaması başlatıldığını hatırlatan Yemenici, bu </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">programın illerde 2004 yılından beri Sağlık Müdürlükleri tarafından takip </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">edildiğini bildirdi.Yemenici, bebek izlem protokolleri kapsamında eski </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yapıda sağlıkocakları şimdi aile hekimleri tarafından yeni doğan bebeklere </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">15. günden itibaren 1 yaşına kadar devamını sağlayacak şekilde, koruyucu </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">olarak D vitamini damlasının ücretsiz olarak verildiğini, güvencesi olan </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">bebeklere de reçete edildiğini söyledi. Yemenici, Afyonkarahisar'da D </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vitamini kullanım oranı yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydetti. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Sinüzit Beyin İltihaplanmasına Sebep Olabiliyor </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"> </span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Dr. Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit tedavi edilmediğinde görme bozuklukları ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">beyin iltihaplanmasına sebep olabileceğini söyledi.Mevsim değişikliği, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin düşmesi ve banyodan sonra hemen </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">dışarıya çıkılmasının sinüzite zemin hazırladığını belirtti.Özellikle kronik </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sinüzitin, tedavi edilmezse sağlığı ciddi boyutta tehdit ettiğini vurgulayan </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Dr. Saraçel, "Sinüs adı verilen, yüz kemiklerinin içindeki boşlukların </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">iltihapla dolması sonucu oluşan hastalığa sinüzit denir. Sinüsleri </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">temizleyen ince kanallar tıkanırsa hastalık başlar. Bu tıkanıklık, tedaviyle </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ya da kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir, açılamazsa kronikleşir.Sinüs </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kanallarının tıkanıklığına, bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">burun ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir." dedi.Sinüzitin akut ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kronik olmak üzere ikiye ayrıldığını açıklayan Saraçel, "Kronik sinüzitin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Göz çevresinde ödem ve yanak hizasında </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">basmakla artan ağrı ise akut sinüzitin en tipik bulguları arasında yer alır. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Alın hizasında, göz çevresinde ve burnun iki yanında, baş öne eğildiğinde </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">şiddetlenen ağrı sık görülür.Krizler halinde seyreden bu ağrı, gündüzleri </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">tüm sosyal ve fiziksel aktiviteyi sınırlar. Burun tıkanıklığı, iltihaplı </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">burun akıntısı ve koku almada azalma da diğer belirtiler arasındadır. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Alerjik nezle, sigara kullanımı veya kimyasal maddelerle temas ve burun </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">dokularının, yani mukozanın şişmesi, işlevsel özelliklerinin bozulması </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sinüzite eğilimi artırabilir." şeklinde konuştu. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Sinüzitin çocuklarda da sık görüldüğüne dikkat çeken Ahmet Serdar Saraçel, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">çoğu zaman farkına varılmayıp ihmal edildiğini getirerek söyledi: </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">"Çocuklarda bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben hastalık 10 günden </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">uzun sürüyorsa bu bir sinüzit atağıdır.Genellikle müzminleşmeyen çocuk </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sinüzitleri, kış ve bahar aylarında tekrarlayarak devam eder. Yazın ise </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">genellikle geçer. Olağan koşullarda çocuklar büyüdükçe sinüzit atakları </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">azalırken kalıtsal eğilimli çocuk sinüzitleri küçük yaşlarda başlar ve sık </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sık tekrarlar ya da sürekli hale gelir ve yaşıyla beraber düzelme </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">göstermez." </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred"><strong>Portakal Tam Bir Şifa Deposu</strong> </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değildir. O, içerdiği 20 den fazla </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">cevherlerle,manavlarda değil,eczanelerde satılması gereken gerçek bir </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ilaçtır,iksirdir...Hem besler,hem korur,hem de pek çok önemli </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">hastalıkta,etken maddeleri bilinçli uygulandığında tedavi eder... </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Portakalın kimlik Kartı</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç. Boyu 2-10 metre arasında </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayisinde kullanılıyor. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Mersin ve Hatay'da yetişiyor. Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli. İnce kabuklu ve sulu. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yetişiyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">İlaç gibi</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">algınlığı... Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. C vitamini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">deposu olduğunu da biliriz. Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yararları var. Portakal,kanseri önlemeden,kanı temizlenmesinden karaciğeri </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları Mönlemeye kadar pek </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">çok şeye yarıyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">C vitamini</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">veriyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor. Yapılan araştırmalar, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vitamini eksikliği görüldü.Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ve beta-kerotenin,damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Folik asit</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor. Alyuvarların oluşmasına </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">tarafından emilmesini sağlıyor. Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">mayasında da bulunuyor. Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">olarak saptanmış. Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kadar yükseltmeleri gerekiyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Lifler</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"> </span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Kullanımı</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor.Sabah kahvaltısında içilen bir bardak </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">portakal suyu, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korumak için </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">idealdir. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Bileşimi</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Yapısında C, B bir, B iki ve PP gibi çok sayıda vitamin, başta kalsiyum ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">potasyum olmak üzere çeşitli madensel tuzlar ve oligo-elementler, meyve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">şekerleri ve karoten bulunan portakalın pekcok yararlan var. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Portakal suyunun pembe ve kırmızısı daha yararlı </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"> </span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakal ve greyfurt suyunun pembe renkte olanı sarısından daha yararlıdır! </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Kırmızısı ise en iyisidir. Greyfurt ve portakalın iç renginin koyu kırmızı </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">olması, bol bol ''Likopen'' içerdiğinin bir göstergesidir. Domateste de bol </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">miktarda bulunan bu yararlı karotenoid, başta prostat kanseri olmak üzere </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">pek çok kansere karşı koruyucudur. Likopen antioksidan aktivitesi de olan, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">cilt ve beden yaşlanmasını erteleyen son derece yararlı bir besindir.Kan </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">basıncı yüksekliği sorununuz varsa, damar tıkanma riskiniz mevcutsa, her gün </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">düzenli olarak düşük dozda aspirin kullanmaya daha çok özen göstermelisiniz. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Aspirini özellikle gece yatmadan evvel içmeyi tercih edin. Yeni çalışmalar </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">böyle bir alışkanlığın hem daha iyi uyumanıza hem de daha güvenli bir kan </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">basıncı kontrolüne destek sağlayacağını göstermektedir. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Cildi güzelleştirir</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Yapısında karoten bulunduğu ve kanı temizlediği için portakal aynı zamanda </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">cildi güzelleştirir ve ona tatlı bir pembelik kazandırır. Güney Fransa'da </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ve İtalya'daki köylü kızları, ciltlerinin parlaklığı ve pembeliğini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">portakala borçlu olduklarını söylerler. Kabuklarındaki esans sivilcelere </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">sürüldüğünde biraz yanma yapar ama 2 ayda ortadan kaldırır. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Soğuk algınlıklarına karşı doğal ilaçtır </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">İçinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan organizmayı grip ve nezle gibi </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kış hastalıklarına, soğuk algınlıklarına karşı korur. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Diğer yararları</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">1. Kanı zehirlerden temizler. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">2. Sanlığa ve karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir doğal ilaçtır. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">3. Bağırsakları yumuşak tutar. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">4. Bedene güç ve enerji verir. Organizmanın vitamin ve madensel tuz </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">gereksinimini karşılar. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Özellikle gelişme dönemlerinde çocuklara bol bol portakal yedirmekte yarar </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">vardır. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">5. Portakal ağacı çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su spazmı </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">giderir, damar sertliğini ve felci önler. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakal kabuk esansında da aynı olumlu etkiler mevcuttur. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">PORTAKALI ÖZETLERSEK</span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Bileşimindeki etken maddeler</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">C vitamini </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Karbonhidrat </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Potasyum </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Folik Asit </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Bioflavin </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Genel faydaları </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller, ezik ve çürüklerin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">daha çabuk iyileşmesini sağlar,İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">öksürüğü azaltır, Kanın pıhtılaşmasını,mide ve pankreas kanserini önleyici </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">etkisi vardır, İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">olur.Aynı zamanda,içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">oluşmasını da önler,Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Kabuklarında bulunan uçucu maddenin bazı kanser türlerinin tedavilerinde çok </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">önemli iyileştirici bir madde olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Özetle;portakalı ve diğer narenciye ürünlerini birer hayat iksiri olarak </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">görmeli ve bütün yıl boyunca mutlaka bol tüketmelisiniz.Portakalın gerçek </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">değeri daha ileri yıllarda anlaşılacaktır. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Tuz Gibi Şekerde Tansiyonun Düşmanı </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Uzmanlar uyarıyor: Şekerli meşrubatlardan fazla içerseniz yüksek tansiyon </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">riskini artıyor olabilirsiniz. Yeni bir araştırma, her gün fazladan içilen </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">bir kutu şekerli içeceğin tansiyonun kayda değer biçimde artmasına yol </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">açtığını gösterdi.2500 kişi üzerinde yapılan araştırma, şekerlendirilmiş </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">meyve suları ya da gazoz ve kola gibi meşrubattan günde 355 mililitrenin </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">üzerinde içmenin dengeleri altüst etmeye yettiğini ortaya koydu.Amerikalı ve </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">İngiliz araştırmacıların ortak çalışması Hipertansiyon adlı tıp dergisinde </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">yayımlandı. Meşrubat içmekle tansiyon arasındaki bağlantının tam mekanizması </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kesin olarak ortaya çıkarılmamış olsa da, bilimadamları aşırı şeker </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">tüketmenin kan damarlarının yapısını ve vücuttaki tuz seviyesini </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">etkilediğini düşünüyor. Suni şekerle tatlandırılmış içecekler bu riski </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">taşımıyor.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Araştırma kapsamında yaşları 40 ila 59 arasında değişen İngiliz ya </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">da Amerikalı denekler dört defaya mahsus son 24 saat içerisinde neler yiyip </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">içtiklerini not ettikten sonra idrar numunesi verdi ve tansiyonları </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">ölçüldü.Biliminsanları, günde birden fazla şekerli meşrubat içenlerin, şeker </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">oranı en yüksek grubu oluşturduğunu gördü. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred"></span></strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: darkred">Kalp krizi riski </span></strong></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Şekerlendirilmiş meşrubattan fazla içenlerin tükettiği kalori miktarının da </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">şekerli içecekten uzak duranlara kıyasla günde ortalama 397 kalori daha </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">fazla olduğu dikkat çekiyor.Genelde bakıldığında, şekerli içeceklerden fazla </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">tüketenlerin daha az sağlıklı beslendiği ve aşırı kilolu olduğu </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">görülüyor.Fakat bütün bunlar bir yana, deneklerin kilosu ve boyu gibi </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">faktörler göz önüne alındığında bile, yüksek tansiyon ve şekerli içecek </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">arasında açıkça bir bağ görüldüğü söyleniyor.Araştırma ekibinin başkanları </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">arasında yer alan, Londra'daki Imperial College'dan Profesör Paul Elliott, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">''Fazla tuz tüketenlerin yüksek tansiyon riskinin arttığı artık yaygın </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">biçimde biliniyor. Fakat bu son araştırma tuzun yanısıra ne kadar şeker </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">tüketildiğinin de önemli olduğuna işaret ediyor.'' dedi.Yüksek tansiyon, </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">kalp krizi ya da inme geçirme riskini büyük oranda artırıyor.Amerikan Kalp </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">Vakfı, şekerli meşrubattan haftada 355 mililitrelik üç kutudan fazla </span></span></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">içilmemesini öğüt veriyor. </span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hacı anne, post: 2183, member: 4"] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]FAZLA DÜŞÜNMEYİN! [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Kişinin karar verirken ne kadar düşündüğüne bağlı olarak beyninin hangi [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]bölgelerinin ne kadar çalıştığı incelendi. İngiltere'de yapılan bir [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]araştırmaya göre fazla düşünen insanlar zayıf bir hafızaya sahip bu kişiler [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]daha kolay depresyona giriyor. Yapılan çalışmada, bilim insanları, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]insanların bir konuda karar verirken ne kadar düşündüğüne bağlı olarak [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]beyinlerinin hangi bölgelerinin ne kadar çalıştığını inceledi. Verdikleri [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kararlardan emin olan ve üzerinde tekrar tekrar düşünmeyen kişilerin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]beyinlerinin düşünmeden sorumlu bölge olan ön lobunda daha fazla hücre [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]bulunduğu ortaya çıktı. Kararları ve hayat hakkında saplantı derecesinde [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]düşünen insanların ön lobundaysa daha az hücre olduğu ve bu kişilerin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]depresyona yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]D Vitamini Kanser Hücrelerinin Oluşumunu Önlüyor [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Necip Yemenici, yaptığı yazılı açıklamada, D vitaminin bebeklerin sağlıklı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]şekilde gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi. D vitamininin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vücudun kalsiyum dengesini sağlamak, kemik ve kas sağlığını korumak, kanser [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]hücrelerinin oluşumunun önlemek gibi çok önemli görevleri olduğunu [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vurgulayan Yemenici, D vitamini yetersizliğinin, sadece bebeklik süresince [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]değil bebeğin gelecekteki sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini azaltan [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sonuçlarla da insanların karşısına çıktığını kaydetti. Yemenici, entelektüel [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ve fiziksel gelişimde geri kalma, doğumsal ve gelişimsel bozukluklar, kronik [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]hastalıklara yakalanma riskinde artma gibi risklerin de D vitamini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]eksikliğinin önemli sonuçlarından olduğunu belirtti. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Sağlık Bakanlığıtarafından Bebeklerde D Vitamini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi kapsamında [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]profilaktik D vitamini uygulaması başlatıldığını hatırlatan Yemenici, bu [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]programın illerde 2004 yılından beri Sağlık Müdürlükleri tarafından takip [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]edildiğini bildirdi.Yemenici, bebek izlem protokolleri kapsamında eski [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yapıda sağlıkocakları şimdi aile hekimleri tarafından yeni doğan bebeklere [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]15. günden itibaren 1 yaşına kadar devamını sağlayacak şekilde, koruyucu [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]olarak D vitamini damlasının ücretsiz olarak verildiğini, güvencesi olan [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]bebeklere de reçete edildiğini söyledi. Yemenici, Afyonkarahisar'da D [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vitamini kullanım oranı yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydetti. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Sinüzit Beyin İltihaplanmasına Sebep Olabiliyor [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Dr. Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit tedavi edilmediğinde görme bozuklukları ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]beyin iltihaplanmasına sebep olabileceğini söyledi.Mevsim değişikliği, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin düşmesi ve banyodan sonra hemen [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]dışarıya çıkılmasının sinüzite zemin hazırladığını belirtti.Özellikle kronik [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sinüzitin, tedavi edilmezse sağlığı ciddi boyutta tehdit ettiğini vurgulayan [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Dr. Saraçel, "Sinüs adı verilen, yüz kemiklerinin içindeki boşlukların [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]iltihapla dolması sonucu oluşan hastalığa sinüzit denir. Sinüsleri [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]temizleyen ince kanallar tıkanırsa hastalık başlar. Bu tıkanıklık, tedaviyle [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ya da kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir, açılamazsa kronikleşir.Sinüs [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kanallarının tıkanıklığına, bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]burun ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir." dedi.Sinüzitin akut ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kronik olmak üzere ikiye ayrıldığını açıklayan Saraçel, "Kronik sinüzitin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Göz çevresinde ödem ve yanak hizasında [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]basmakla artan ağrı ise akut sinüzitin en tipik bulguları arasında yer alır. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Alın hizasında, göz çevresinde ve burnun iki yanında, baş öne eğildiğinde [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]şiddetlenen ağrı sık görülür.Krizler halinde seyreden bu ağrı, gündüzleri [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]tüm sosyal ve fiziksel aktiviteyi sınırlar. Burun tıkanıklığı, iltihaplı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]burun akıntısı ve koku almada azalma da diğer belirtiler arasındadır. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Alerjik nezle, sigara kullanımı veya kimyasal maddelerle temas ve burun [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]dokularının, yani mukozanın şişmesi, işlevsel özelliklerinin bozulması [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sinüzite eğilimi artırabilir." şeklinde konuştu. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Sinüzitin çocuklarda da sık görüldüğüne dikkat çeken Ahmet Serdar Saraçel, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]çoğu zaman farkına varılmayıp ihmal edildiğini getirerek söyledi: [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]"Çocuklarda bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben hastalık 10 günden [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]uzun sürüyorsa bu bir sinüzit atağıdır.Genellikle müzminleşmeyen çocuk [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sinüzitleri, kış ve bahar aylarında tekrarlayarak devam eder. Yazın ise [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]genellikle geçer. Olağan koşullarda çocuklar büyüdükçe sinüzit atakları [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]azalırken kalıtsal eğilimli çocuk sinüzitleri küçük yaşlarda başlar ve sık [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sık tekrarlar ya da sürekli hale gelir ve yaşıyla beraber düzelme [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]göstermez." [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred][B]Portakal Tam Bir Şifa Deposu[/B] [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değildir. O, içerdiği 20 den fazla [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]cevherlerle,manavlarda değil,eczanelerde satılması gereken gerçek bir [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ilaçtır,iksirdir...Hem besler,hem korur,hem de pek çok önemli [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]hastalıkta,etken maddeleri bilinçli uygulandığında tedavi eder... [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Portakalın kimlik Kartı[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç. Boyu 2-10 metre arasında [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayisinde kullanılıyor. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Mersin ve Hatay'da yetişiyor. Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli. İnce kabuklu ve sulu. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yetişiyor. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]İlaç gibi[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]algınlığı... Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. C vitamini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]deposu olduğunu da biliriz. Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yararları var. Portakal,kanseri önlemeden,kanı temizlenmesinden karaciğeri [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları Mönlemeye kadar pek [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]çok şeye yarıyor. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]C vitamini[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]veriyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor. Yapılan araştırmalar, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vitamini eksikliği görüldü.Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ve beta-kerotenin,damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Folik asit[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor. Alyuvarların oluşmasına [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]tarafından emilmesini sağlıyor. Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]mayasında da bulunuyor. Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]olarak saptanmış. Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kadar yükseltmeleri gerekiyor. [/COLOR] [B] [COLOR=darkred]Lifler[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Kullanımı[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor.Sabah kahvaltısında içilen bir bardak [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]portakal suyu, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korumak için [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]idealdir. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Bileşimi[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Yapısında C, B bir, B iki ve PP gibi çok sayıda vitamin, başta kalsiyum ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]potasyum olmak üzere çeşitli madensel tuzlar ve oligo-elementler, meyve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]şekerleri ve karoten bulunan portakalın pekcok yararlan var. [/COLOR] [B] [COLOR=darkred]Portakal suyunun pembe ve kırmızısı daha yararlı [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakal ve greyfurt suyunun pembe renkte olanı sarısından daha yararlıdır! [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Kırmızısı ise en iyisidir. Greyfurt ve portakalın iç renginin koyu kırmızı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]olması, bol bol ''Likopen'' içerdiğinin bir göstergesidir. Domateste de bol [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]miktarda bulunan bu yararlı karotenoid, başta prostat kanseri olmak üzere [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]pek çok kansere karşı koruyucudur. Likopen antioksidan aktivitesi de olan, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]cilt ve beden yaşlanmasını erteleyen son derece yararlı bir besindir.Kan [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]basıncı yüksekliği sorununuz varsa, damar tıkanma riskiniz mevcutsa, her gün [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]düzenli olarak düşük dozda aspirin kullanmaya daha çok özen göstermelisiniz. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Aspirini özellikle gece yatmadan evvel içmeyi tercih edin. Yeni çalışmalar [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]böyle bir alışkanlığın hem daha iyi uyumanıza hem de daha güvenli bir kan [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]basıncı kontrolüne destek sağlayacağını göstermektedir. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Cildi güzelleştirir[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Yapısında karoten bulunduğu ve kanı temizlediği için portakal aynı zamanda [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]cildi güzelleştirir ve ona tatlı bir pembelik kazandırır. Güney Fransa'da [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ve İtalya'daki köylü kızları, ciltlerinin parlaklığı ve pembeliğini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]portakala borçlu olduklarını söylerler. Kabuklarındaki esans sivilcelere [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]sürüldüğünde biraz yanma yapar ama 2 ayda ortadan kaldırır. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Soğuk algınlıklarına karşı doğal ilaçtır [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]İçinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan organizmayı grip ve nezle gibi [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kış hastalıklarına, soğuk algınlıklarına karşı korur. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Diğer yararları[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]1. Kanı zehirlerden temizler. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]2. Sanlığa ve karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir doğal ilaçtır. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]3. Bağırsakları yumuşak tutar. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]4. Bedene güç ve enerji verir. Organizmanın vitamin ve madensel tuz [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]gereksinimini karşılar. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Özellikle gelişme dönemlerinde çocuklara bol bol portakal yedirmekte yarar [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]vardır. [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]5. Portakal ağacı çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su spazmı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]giderir, damar sertliğini ve felci önler. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakal kabuk esansında da aynı olumlu etkiler mevcuttur. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]PORTAKALI ÖZETLERSEK[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Bileşimindeki etken maddeler[/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]C vitamini [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Karbonhidrat [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Potasyum [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Folik Asit [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Bioflavin [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Genel faydaları [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller, ezik ve çürüklerin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]daha çabuk iyileşmesini sağlar,İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]öksürüğü azaltır, Kanın pıhtılaşmasını,mide ve pankreas kanserini önleyici [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]etkisi vardır, İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]olur.Aynı zamanda,içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]oluşmasını da önler,Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Kabuklarında bulunan uçucu maddenin bazı kanser türlerinin tedavilerinde çok [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]önemli iyileştirici bir madde olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Özetle;portakalı ve diğer narenciye ürünlerini birer hayat iksiri olarak [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]görmeli ve bütün yıl boyunca mutlaka bol tüketmelisiniz.Portakalın gerçek [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]değeri daha ileri yıllarda anlaşılacaktır. [/COLOR] [B][COLOR=darkred]Tuz Gibi Şekerde Tansiyonun Düşmanı [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Uzmanlar uyarıyor: Şekerli meşrubatlardan fazla içerseniz yüksek tansiyon [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]riskini artıyor olabilirsiniz. Yeni bir araştırma, her gün fazladan içilen [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]bir kutu şekerli içeceğin tansiyonun kayda değer biçimde artmasına yol [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]açtığını gösterdi.2500 kişi üzerinde yapılan araştırma, şekerlendirilmiş [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]meyve suları ya da gazoz ve kola gibi meşrubattan günde 355 mililitrenin [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]üzerinde içmenin dengeleri altüst etmeye yettiğini ortaya koydu.Amerikalı ve [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]İngiliz araştırmacıların ortak çalışması Hipertansiyon adlı tıp dergisinde [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]yayımlandı. Meşrubat içmekle tansiyon arasındaki bağlantının tam mekanizması [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kesin olarak ortaya çıkarılmamış olsa da, bilimadamları aşırı şeker [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]tüketmenin kan damarlarının yapısını ve vücuttaki tuz seviyesini [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]etkilediğini düşünüyor. Suni şekerle tatlandırılmış içecekler bu riski [/COLOR] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]taşımıyor. Araştırma kapsamında yaşları 40 ila 59 arasında değişen İngiliz ya [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]da Amerikalı denekler dört defaya mahsus son 24 saat içerisinde neler yiyip [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]içtiklerini not ettikten sonra idrar numunesi verdi ve tansiyonları [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]ölçüldü.Biliminsanları, günde birden fazla şekerli meşrubat içenlerin, şeker [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]oranı en yüksek grubu oluşturduğunu gördü. [/COLOR] [B][COLOR=darkred] Kalp krizi riski [/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Şekerlendirilmiş meşrubattan fazla içenlerin tükettiği kalori miktarının da [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]şekerli içecekten uzak duranlara kıyasla günde ortalama 397 kalori daha [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]fazla olduğu dikkat çekiyor.Genelde bakıldığında, şekerli içeceklerden fazla [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]tüketenlerin daha az sağlıklı beslendiği ve aşırı kilolu olduğu [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]görülüyor.Fakat bütün bunlar bir yana, deneklerin kilosu ve boyu gibi [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]faktörler göz önüne alındığında bile, yüksek tansiyon ve şekerli içecek [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]arasında açıkça bir bağ görüldüğü söyleniyor.Araştırma ekibinin başkanları [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]arasında yer alan, Londra'daki Imperial College'dan Profesör Paul Elliott, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]''Fazla tuz tüketenlerin yüksek tansiyon riskinin arttığı artık yaygın [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]biçimde biliniyor. Fakat bu son araştırma tuzun yanısıra ne kadar şeker [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]tüketildiğinin de önemli olduğuna işaret ediyor.'' dedi.Yüksek tansiyon, [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]kalp krizi ya da inme geçirme riskini büyük oranda artırıyor.Amerikan Kalp [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]Vakfı, şekerli meşrubattan haftada 355 mililitrelik üç kutudan fazla [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=darkred]içilmemesini öğüt veriyor. [/COLOR][/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günde beş vakit kıldığımız nedir?
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Sağlığımızla İlgili Faydalı Bilgiler
Üst
Alt