Receb ayında yapılacak ibadetler

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Receb ayında yapılacak ibadetler:

Receb Ayı İbadetleri Şunlardır;

Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler

1.gün-2.gün-3.gün

13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

27.gün- 30.gün

İlk Perşembe

Perşembe, Cuma, Cumartesi (Haram ay orucu)
receb-ayinda-yapilacak-ibadetler.jpg

İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler

1.gece-15.gece-27.gece

İlk Cuma gecesi

1-10 geceleri arası herhangi bir gecede 10 rekat

11-20 geceleri arası herhangi bir gecede 10 rekat

21-30 geceleri arası herhangi bir gecede 10 rekat

Receb Ayında Yapılması Tavsiye Olunan Zikirler:

1-10 arası her gün, günde 100 kere Subhanel hayyil gayyum

11-20 arası her gün, günde 100 kere Subhanallahil ehadis samed

21-30 arası her gün, günde 100 kere Subhanallahi-r raufi

Recep Ayı Girdiğinde Yapılacak Duâ

Üç aylar girince Receb ayından başlayarak Ramazan ayının sonuna kadar şu dua okunmalıdır;

Allahümme barik lena fi Recebe ve Şaban. Ve belliğna Ramazan.

(Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)

Amin

Son düzenleme:

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Receb Ayı Mübârek üç ayların birincisidir.
"Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban. Ve belliğnâ Ramazan." duâsı her gün en az bir defa okunmalı. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, I, 259; Müslim, Îman, 64)
Bu ayda yapılacak her hayırlı işin sevâbı kat kat verilir.
Bu ayda oruç tutmak pek fazîletlidir.
Sadaka vermek, fakirleri sevindirmek çok ecirli, diğer aylardan daha değerlidir.
Bu ayda otuz rekatlık nâfile bir namaz vardır, kılınmalıdır.
Bu ayın ilk Cuma gecesi, Regâib gecesidir. Yirmi yedinci gecesi, Miraç gecesidir. Tevbe, ibâdet ve duâlarla değerlendirilmelidir.

TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisânından, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

"Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım." (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

Hem mübarek üç ayların ilki, hem de dört haram aydan (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerîf ise, tevbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerîf'in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

"Receb ayında istiğfarı çoğaltın!" buyuran Rasûl-i Kibriyâ Efendimiz, Receb'in hilali gözüktüğünde ashâbına şöyle seslenirdi:

"Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ'ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O'ndan af isteyenlere müjdeler olsun."

Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde Cehennem'den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem'den âzad olunması umulur.

Üst Alt