Petunya çiçeği

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Petunya çiçeği bakımı, yetiştirilmesi, toprak saksı değişimi budanması Petunya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır Petunyaçiçeği bakımı üretimi hastalıkları sulanması Petunya cicegi cicek ekim zamani Petunya çiçeği

PETUNYA ÇİÇEĞİ

PetuniaPinkWave.jpg


Petunyalar genelde mevsimlik yetiştirilen süs bitkileridir. Park ve bahçelerde, balkon ve pencere önlerinde saksılarda kolayca yetiştirilebilir. Aşırı güneşli yerlerde rahatsız olmaz. Susuzluğa ve aşırı sıcaklara dayanıklıdır. Fazla ihmal edilmezse, susuz ve bakımsız bırakılmazsa ilkbahardan sonbahara kadar devamlı çiçek açar.

Çoğunlukla yalınkat olan petunyaların katmerli cinsleri de vardır. Katmerlileri çok daha güzel olur. Petunyaların oldukça zengin renk çeşitlerinde cinsleri vardır.
135.551.1799.jpg

Katmerli petunyalar

Üretilmesi ve yetiştirilmesi:
Tohumla kolayca çoğaltılabilir. İlkbaharda tohumları ekilir. Hızla büyüyüp tez vakitte çiçeklenirler. İhmal edilirlerse yaz sıcaklarında ölürler. Eğer ihmal edecekseniz gelecek yıl için tohum almada acele edin. İyi bakılırlarsa kışa kadar yaşarlar kışın ölürler. Dondan koruyabilirseniz birkaç yıl yaşatabilirsiniz diyenler var ama ben hiç denemedim bu bilginin doğruluğu şüphelidir.

Toprak ve gübre: Her türlü toprakta yetişir, genelde gübre istemez. Kalitesiz topraklı yerlerde gübre veya besin takviyesi iyi olur.

Su ve ortam: Yetiştirilmesi, bakımı en kolay çiçeklerdendir. Petunya bir açık hava bitkisidir ve ayrıca bol güneşe ihtiyacı vardır. Fazla gölgeli yerleri sevmez. Çok fazla sudan da hoşlanmaz. Fazla suyu sevmiyor diye ihmalci davranmayın, toprağı kurudukça vakit kaybetmeden sulanmalıdır.

1683fd20f3acb913a3a1e5cbefbe292d_1272701371.jpg

Popüler çiçek ismini Fransızcadan almaktadır. Fransızcada, "petun" kelimesi eskiden "tütün" anlamına gelmekteydi.

Fransızlar terimi Amazonlar'da ki yerel bir kızılderili lehçesinden almışladır. Bahçelerde görülen birçok çeşidi melezdir. Çiçek rengi ve boyutu açısından geniş bir aralık sunarlar. Şayet petunya büyütüyorsak, onları doğrudan güneş ışığına bırakmak ve dokununca toprağı kuru olduğunda sulamak gerekmektedir.

Petunyalar yıllık bitkiler olarak düşünülsede, aslında çok yıllık bitkilerdir. Uygun ortamlar sağlandığında yıllarca yaşamaya devam edebilirler

Yaz mevsiminin en uzun süre çiçekli kalan bitkisidir, hatta sonbahar mevsimi boyunca da çiçek açmayı sürdürür.
e322d4b37e8508e0f2990228103e6352_1272701698.jpg


  • Petunya çiçeğinin toprağını nemli kalacak şekilde sulayın.
  • Genellikle güneşi yada yarı gölge yerleri çok seven bir bitkidir.
  • Yaz ve sonbahar boyunca çiçek vermeye devam eder.
  • Rüzgardan korumayı kesinlikle unutmayın.Çünkü çok hassas bir bitkidir.
  • Sadece bahçelerde değil , balkonlarınızda saksılarda da rahatça yetiştirebilirsiniz.
  • Geçirgen, yumuşak hafif aside kaçan topraklardan hoşlanır.
  • Petunyanın toprağı kuru kalmamalı, hafif nemli olmalıdır. Bu nedenle düzenli olarak sulayın.
  • Soğuk, rüzgâr ve dondan korkarlar.
  • Fideleri iki kez şaşırtma yapmalı ve Haziran’dan başlayarak yerlerine dikilmelidir.
 
Üst Alt