- Katılım
- 26 Temmuz 2011
- Mesajlar
- 19,432
- Tepkime puanı
- 185

Tepki göstermek;
ancak doğru zamanda ve doğru şekilde doğru yerde ,Ölçülü oranda dengeli yapılırsa anlamlı olabilecek eylemdir...
tepki vermek gerekir ama doğru zamanda, doğru şekilde verilmelidir..yoksa delirmek ,kendinden geçmek değil..
aşırı tepki göstermek;
çığlık atabilir, bağırabilir ya da mantıksız suçlamalarda bulunabilir, çok telaşlı davranip potlar kirabilir...
sosyal ve psikolojik açıdan ülkemizde derinlemesine kayda değer inceleme ve araştırma yapılmamış olmasına rağmen bir davranış bozukluğu.
birisiyle herhangi bir konu hakkında konuşurken, ortamın birden hararetlendiği ve konuşmanın tartışmaya, tartışmanın da kalp kırmaya vardığı
olaylar hemen herkezin başına gelmiştir.
kişilerin herhangi bir olay karşısında aşırı reaksiyon (tepki ) göstermesinin nedenini daha önceden yaşadığı acı bir deneyime bağlı oluyor..
herkesin geçmiş ilişki ve etkileşimlerden kaynaklanan acı anıları vardır. kişi şu anda aşırı tepki veriyorsa, bunun nedeni genellikle eski bir olaya dayalı 'acı bir anı'nın akla gelmesidir.
acı anısı canlanan kişi, diyaloğunu artık şimdiki zamanda sürdürmüyor; geçmiş bir olayı yeniden yaşıyordur. eskiden kendisini inciten kişiyle eski bir tartışmayı yapıyordur. ya da sanki yeniden oluyormuşçasına eski bir acıyı yeniden yaşıyordur. tepkinin bu kadar güçlü olmasının ve bir aşırı tepki olarak anılmasının nedeni budur.
adeta, henüz iyileşmeye başlamış bir yara yeniden açılmıştır ve kişi çok fazla acı çekmektedir.
aşırı tepki gösteren biriyle başa çıkabilmek için atılması gereken 4 adım var. .
1. şefkat gösterin
gerçek bir fiziksel yara açılması durumunda göstereceğiniz şefkatin aynısını gösterin. aşırı tepki gösteren bir kişi gerçekten acı çeker.
evet, üzerinize hücum ederler, incitici ya da sinirlendirici şeyler söylerler; hatta çok kırıcı olurlar. ama bütün bunlar, acı çeken bir insanın tipik belirtileridir.
tepki vermemeye çalışın; bunun yerine şefkat gösterin.
2. tartişmayi erteleyin
sorunu o anda çözmeyin; yakın zamanda yeniden ele almak üzere zihninizde bir not oluşturun. aşırı tepki vermekte olan bir kişi, son derece mantıksız hareket eder. onunla normal bir diyalog kurma ya da bir sonuca varma şansınızın sıfır olduğunu düşünerek davranın.
aşırı tepki gösteren biriyle konuşmaya devam ederseniz, çabalarınız mutlaka büyük bir kavgayla sonuçlanacaktır.
3. kişisel olarak algilamayin
aşırı tepkiyi hiçbir koşulda kişisel olarak algılamayın. bunun sizinle bir ilgisi yoktur. aşırı tepki esnasında ne söylenirse söylensin, sizinle ilgili değildir.
bunu kişisel olarak algılar ve söylenenler yüzünden incinirseniz, aşırı tepki gösteren karşı tarafa katılmış olursunuz.
4. kendinizi uzaklaştirin
karşınızdaki kişi aşırı tepki gösterdiğinde, aşırı tepkiyi tetikleyen konunun daha uygun ve sakin bir zamanda görüşülmek üzere ertelenmesi gerekir.
bu arada, size kötü davranıldığı hissine kapılmamak için kendinizi durumdan geçici olarak uzaklaştırın.
Olaylar karşısında aşırı tepki gösterme. Her an hazırlıklı ol. Her an her şey olabilir .Sakin ol,sadece ANI değil bir de sonrasını düşün!!
İnsanlar yaptıkları ve yaşadıkları şeylerden sadece pişmanlık duymamalı, ders almasını ve çıkarımlar yapmasını da bilmeli…
Siz her işinizden önce bir kere düşünün! Hatta olmadı derseniz iki kere düşünün. Düşünün ki yanlış yapmayın. Sonrasında keşke demeyin...
keşke, söylemeseydim keşke keşke aşırı tepki göstermeseydim, keşke ağladığında arkamı dönmeseydim, offf bu keşkeler hiç tükenmez ki. Tek tükenen insan ömrü ve kayıp duygularımızdır. Hem de o kadar hızlı tükenir ki, ancak tabutta fark edersiniz...
