Oruç tutarken susuzluk çekmeyin

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16
Ramazan-ı Şerif'in başlaması ile birlikte bir çoğumuzun şikayeti sıcak havalar ve bundan kaynaklanan susuzluk. Bu yıl ve ileriki yıllarda artacak olan sıcaklık özellikler oruç tutanlar için oldukça zor geçiyor.

Uzmanlar, bu sene aşırı sıcaklara rastlayan Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşları susuzluk hissini arttıracak besinlerden uzak durmaları konusunda uyarıyor.

Vücuttan sıvı kaybına neden olacağı için çay ve kahve fazla tüketilmemeli. Onun yerine su, taze sıkılmış meyve suyu, meyve tüketilmeli. Özellikle meyvelerin tüketimi çok önemli. Çünkü meyve hem bir miktar sıvı sağlar, hem de enerji alımını arttırırlar. Ayrıca yapılarındaki posalar nedeniyle de tok tutarlar. Çiğ sebzeler de bu görevi yerine getirir. Bu nedenle sebze tüketimi de önemli` dedi.

İftarda özellikle çorba ile başlamanın önemli olduğunu belirten uzmanlar, böylece sıvı alımının da artacağını kaydetti. Yemeğin mümkün olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizdi. Ana yemekte daha çok beyaz etin biraz daha ağırlıklı olması faydalı. Sebze yemeği mutlaka bulunmalı. Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da küçük ara öğünler eklenebilir. Böylece azar azar sık sık beslenme ilkesini uygulayabiliriz. Sahurda da tok tutmasını sağlamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilir.
 

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Susuzluktan kurtuluş yok, vücüdun biraz daha az su istemesi için, öncelikle susatan yiyeceklerden uzak durun! Bu yiyecekler kişiden kişiye göre değişebilir. Genel olarak çok tuzlu ve yağlı yiyecekler diyebiliriz. Herkes kendisini hangi yiyeceğin susattığını az çok bilir... Çok önemli bir nokta, hazır meyve suları, gazoz, kola gibi içecekler, susuzluğu azaltmaz, aksine çok susatırlar. Bu türlü hazır içeceklerin bütün çeşitlerini sofranıza dahi sokmayın... İftar ve sahur için en güzel içecek SU dur.

susamamak için neler yapmalıyız ?

* Sahurda tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçının.
* Kızartmalardan uzak durun
* Sahuru zamana yayın. 15 dakikada sahur yapmayın.
* Sahur yemeği yerken aralara yayarak 1-2 litre su için
* Sahurda salatalık ve karpuz gibi su oranı yüksek gıdalar tüketin
* Sahur yemeği bitiminde önceden bir çay bardağına sırf dem koyarak beklettiğiniz çayı içiniz.
* Bunu yapamıyorsanız bol çay tüketmeye çalışın.

Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litredir

Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur.

Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.

Gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmeleri gerekmektedir.

İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren uzmanlar iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerekiyor...
 
Üst Alt