Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Genel islami paylaşımlar
Oruç
Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="eMeKLi uYuSS" data-source="post: 14282" data-attributes="member: 883"><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Sıcak havada oruç tutulurken günlük su ihtiyacının tamamının sahurda alınmaya çalışılmaması gerekiyor Bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2,5 litre </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın oruç tutmanın özellikle sıvı ihtiyacı açısından bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Bir insanın günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 litre olduğunu belirten Yrd Doç Dr Akman, ramazan ayında da bu miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Akman, ramazan ayının yaz mevsiminin sonuna denk gelmesi nedeniyle kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Sıcak havanın etkili olduğu bugünlerde su tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Akman, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalı'' dedi</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabileceğini bildiren Akman, ''En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz Ramazanda su tüketimi ve kaybı hayati önem taşıyor Sıcaklarda fazla su kaybı, hayati açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir'' dedi</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Sahurun en önemli öğün olduğunu ifade eden Akman, ''sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o kadar az acıkılır'' anlayışının yanlış olduğunu belirtti </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">Besin öğelerinin iftardan sahura kadara azar azar ama sık alınması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">''Ramazanda en çok karşılaşılan sorun kabızlıktır Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli Meyve olarak bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir Tahıl olarak da genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir''</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">-SICAKTA KAYBEDİLEN FOSFOR İÇİN BALIK-</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, yemeğe hafif bir yiyecekle başlanmasını, 15-20 dakika ara verilerek devam edilmesini önerdi</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">İftarda tuz, şeker ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini belirten Akman, şöyle konuştu:</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #4169e1">''Sıcaklara bağlı olarak yaşanacak terleme nedeniyle ortaya çıkacak fosfor kaybını gidermek için kırmızı et yerine balık eti tüketilebilir Sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdalar tüketilmeli Bu besinler gün boyu kişinin ihtiyaç duyacağı enerjiyi karşılayacaktır Ayrıca bu gıdalar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından da zengindir''</span></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="eMeKLi uYuSS, post: 14282, member: 883"] [B][SIZE=4][COLOR=#4169e1]Sıcak havada oruç tutulurken günlük su ihtiyacının tamamının sahurda alınmaya çalışılmaması gerekiyor Bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2,5 litre Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın oruç tutmanın özellikle sıvı ihtiyacı açısından bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi Bir insanın günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 litre olduğunu belirten Yrd Doç Dr Akman, ramazan ayında da bu miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı Akman, ramazan ayının yaz mevsiminin sonuna denk gelmesi nedeniyle kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti Sıcak havanın etkili olduğu bugünlerde su tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Akman, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalı'' dedi Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabileceğini bildiren Akman, ''En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz Ramazanda su tüketimi ve kaybı hayati önem taşıyor Sıcaklarda fazla su kaybı, hayati açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir'' dedi Sahurun en önemli öğün olduğunu ifade eden Akman, ''sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o kadar az acıkılır'' anlayışının yanlış olduğunu belirtti Besin öğelerinin iftardan sahura kadara azar azar ama sık alınması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti: ''Ramazanda en çok karşılaşılan sorun kabızlıktır Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli Meyve olarak bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir Tahıl olarak da genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir'' -SICAKTA KAYBEDİLEN FOSFOR İÇİN BALIK- İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, yemeğe hafif bir yiyecekle başlanmasını, 15-20 dakika ara verilerek devam edilmesini önerdi İftarda tuz, şeker ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini belirten Akman, şöyle konuştu: ''Sıcaklara bağlı olarak yaşanacak terleme nedeniyle ortaya çıkacak fosfor kaybını gidermek için kırmızı et yerine balık eti tüketilebilir Sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdalar tüketilmeli Bu besinler gün boyu kişinin ihtiyaç duyacağı enerjiyi karşılayacaktır Ayrıca bu gıdalar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından da zengindir''[/COLOR][/SIZE][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Genel islami paylaşımlar
Oruç
Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat
Üst
Alt