* öneri ve püüüüf noktaları *

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Bunlar itina ile toplanmış, bilgiler. Eğer sizin de dağarcığınızda bu listede olmayan bilgiler varsa lütfen gönderin paylaşalım. Birilerine faydamız olsun...



BÖCEK ÖLÜLERİ LEKE YAPMIŞSA ...

9362090.jpg



Beyaz çamaşırlar : Çamaşır suyuyla yıkayın.
Renkli Kumaşlar : Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın.
EVDE ÇİÇEK BAKIMI NASIL YAPILIR ?

851897.jpg


Evde yetiştirdiğiniz çiçeklerin sağlıklı görünümü sizin elinizde .Yaprakları kaplayan tozlar çiçek sağlığının düşmanıdır. Çünkü toz bitkinin akciğerleri sayılan yaprakların oksijen almasını engeller güneş ve ışıktan da yararlanmasını önler. Bu nedenle sık sık nemli bir bezle yaprakların tozunu alın. Geniş yaprakların parlak görünmesi için , temiz bir bezi biraya batırıp iyice sıkın ve yaprakları silin.

- PEKİ ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?Satın aldığınız çiçeklerin vazoda daha uzun süre dayanmasını ve güzelliğini korumasını istiyorsanız suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyunuz, daha uzun ömürlü olacaktır.
- SAKSINIZDAKİ KURT BÖCEĞİ NASIL YOK EDİLİR.Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok olur.
MENEKŞELERİN DAHA SAKLIKLI VE GÜZEL OLMASI İÇİN .........

1192443.jpg


Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız , toprağına yumurta kabukları karıştırın, böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçek açacaktır.
BAHÇEDEKİ GÜLÜ NASIL KORURUZ ?

9412433.jpg


Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm. derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz.

- VAZODAKİ
GÜLLERİNİZ BOYNUNU BÜKERSE NE YAPMALIİlk
önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
BULAŞIĞIN DAHA TEMİZ OLMASI İÇİN....

4897851.jpg



Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
DUVARA ÇİVİ ÇAKARKEN NE YAPMALI ?

9015638.jpg


vÖncelikle aman dikkat parmağınıza vurmayın
Darınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını atlatmamış olacaksınız.
DİRSEK VE TOPUKLARINIZIN SERTLEŞMESİNİ İSTEMİYORSANIZ ?




Bir dilim limon ile ovun, böylece yumuşacık olacaklardır.
CAM KIRIKLARINI TEMİZLEMEK İÇİN NE YAPMALI ?

9857221.jpg



Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kırıntıları göremezsiniz, bunu da temizlemek için ıslak pamuk kullanmanız yeterli olur.
CAM SİLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?

6730496.jpg


Silme suyuna biraz tuz konduğunda daha da temiz olduğunu göreceksiniz...

Cam üzerinde eğer küçük pas lekeleri varsa bunları jiletle kazıyarak çıkarabilirsiniz. Eğer lekeler daha büyük ve inatçı ise, önce alkol ile ıslatıp sonra kazıyın...
ÇAMAŞIRDAKİ PAS LEKESİ NASIL ÇIKARTILIR ?

9977659.jpg


Lekenin üzerine limon damlatıp ütüleyin... Olurmu demeyin, bir deneyin
smile.gif

Ayrıca : Çamaşırlarınızın hoş kokması için ise, bitmiş parfüm şişelerini atmayarak çamaşır dolabınıza koyun. Şişedeki kokunun çamaşırlarınıza geçeceğini göreceksiniz.
CAMDAKİ BUĞU NASIL GİDERİLİR ?

4497447.jpg


Evlerin içi ısıtılınca pencere camları terler , su aşağı doğru süzülerek camları kirletir, buna mani olmak için bir bezi az gliserine batırarak camlara sürdüğümüzde sorun ortadan kalkacaktır.

- CAM TENCEREDE KAPAĞIN BUHARLAŞMAMASI İÇİN
Yemek pişirirken cam tencerede kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

7180146.jpg


Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ilık suya batırılmış bir bez ile bastırarak silin. Eski leke ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silip ılık su ile çalkalayın...
ÇAYDANLIKLARA SİNMİŞ KÖTÜ KOKULAR ve KİREÇ TORTUSU NASIL GİDERİLİR ?

71101.jpg


1 - Uzun zaman kullanılmayan eski çaydanlıklarınızın içine bir kesme şeker koyun.
2- Kireç tortusunu çıkartmak için içine sirke döküp 15 dk. kaynatmanız yeterli.
ÇEKMEÇELERİN İÇİNİ BOŞALTMADAN TEMİZLEMENİN YOLU ?

5895456.jpg


1 - Süpürgenin hortumunun ucuna bayan çorapı geçirerek temizleyin,
2- Bu yöntemi düşürdüğünüz yüzük, küpe vs. gibi aksesuarlarınızı ararken de kullanın. Süpürgenin emiş gücüyle hem kolay bulur hem de hortuma kaçmasını önlersiniz.
ÇİKOLATA LEKESİ NASIL ÇIKAR ?

4517380.jpg



Lekelenen yeri sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin.
ÇÖP KUTUSUNUN KOKU YAYMASINI NASIL ÖNLERSİNİZ ?

4820229.jpg



İçine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökün... Etrafa koku yayılmadığını göreceksiniz.
GÖMLEK YAKASINDAKİ KİRLER NASIL ÇIKAR ?

5223806.jpg



Gömlek yakalarındaki kirleri çıkarmak için ,gömleği makinaya atmadan önce yaka kısmına
sabun sürüp 15 dakika bekletin.
BOYA HAKKINDA ........

2769184.jpg


- BOYA FIRÇALARI SERTLEŞMİŞSE NE YAPMALI?
Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

-BOYA KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLURSANIZ NE YAPMALI
T

Boya kutusuna litre başına 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın, veya boyadığınız odaya , içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu bir kap yerleştirin. Ekmek içiyle doldurulmuş bir tabakta aynı işi
görecektir.

- BOYA KOKUSUNU NASIL ÖNLERİZ2 Büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.)
GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMİZLENMELİ ?

7547186.jpg



Gliserinle silerseniz buğulanmadığını görürsünüz.
ARI VE SİNEK SOKMALARINA KARŞI NE YAPMALI ?

1632478.jpg


Keşme şekeri hafifçe ıslatın ve ısırılan yerin üzerinde hafifçe bastırın. Zehiri alır ve kaşınmayı, şişmeyi önler...
HALI TEMİZLİĞİNDE PÜF NOKTALAR ?

991612.jpg


Halılar doğal ve yapay olmak üzere iki farklı elyaf türünden üretilirler. Halı kaplı alanların mümkün olduğunca kirlenmesinin önlenmesi ve koruyucu bakımının yapılması gerekmektedir. Halı nemden güneşten ve lifleri güvelerden korunmalıdır. Dışarıdan içeriye kir taşınmaması için dış girişlere pas pas konulmalıdır. Halının günlük temizliği elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapılır. Haftalık temizliği ise halı iyice süpürülüp tozu alındıktan sonra şampuanlanarak yapılır. Halı üzerindeki lekeler günü gününe ve mümkün olduğu kadar çabuk çıkarılmalıdır.Lekenin cinsine göre farklı temizlik maddeleri kullanılır.

HALI VE KLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR
Serilen halı veya kilimin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmek kafi gelecektir.HALILARIN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALIDIR Halılarınızı halı şampuanıyla sildikten sonra durulama suyuna sirke katarak durulayın
--------------------------------------------------------------------------------------------
okisareti.gif
-------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
BUZDOLABINIZ ARIZALANIRSA NE YAPMALI ?

1906352.jpg


Buzdolabınız bozuldu ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.
BUZDOLABININ NEMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI ?

8575004.jpg



Dolabın içine tuz dolu bir kap koyun
smile.gif
HAMUR İŞİNDEN SONRA TEZGAH NASIL TEMİZLENİR ?

7172092.jpg




Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahı ister istemez kirlenir, İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
SARIMSAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR ?

1631314.jpg



Sarımsak yedikten sonra birkaç maydonoz yaprağı çiğnemek kokuyu alır, eldeki sarımsak kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız gerekmektedir.
KOYU RENK AYAKKABILARIN TEMİZLİĞİ .....

5507558.jpg


Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle silin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl olacaktır.
KRİSTALLERİNİZİ NASIL PARLATABİLİRSİNİZ ?

8457209.jpg



Kristallerin ışıl ışıl parlaması için yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
KUMAŞTA LEKE ÇIKARICI İZİ KALMAMASI İÇİN NE YAPMALI ?

3406634.jpg



Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir suyla silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
ÇATLAYAN YUMURTA NASIL KAYNATILABİLİR ?

3093086.jpg


Yumurtayı çatlaktan akmaması için, alüminyum folyoya sararak kaynatatabilirsiniz.

- PEKİ SAĞLAM YUMURTA KAYNARKEN ÇATLAMAMASI İÇİN NE YAPMALI ?
Kabın içerisine fincan tabağı koyarsanız çatlamasını önlersiniz.

- YUMURTALARI KOLAYCA NASIL SOYARIZ
Yumurtaları kolayca soymak için , kaynar sudan çıkarıldıktan hemen sonra soğuk suya tutulup biraz bekletilir .
İYİ BİR ÇAY NASIL DEMLENİR ?

5368519.jpg


Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın. Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.
DOMATES SALCANIZ EKŞİ İSE NE YAPMALI ?

7338638.jpg


Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı tatlandıracaktır.DOMATESİ KOLAY SOYMAK İÇİN NE YAPMALI ?Bıçağın sırtıyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

5498872.jpg


Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun mat görünmemesini sağlar.
SATIN ALDIĞINIZ KAHVENİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI ?

7056960.jpg


Satın aldığınız kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
TAZE ÇEVİZ LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

5939734.jpg


Taze ceviz lekesini çıkarmak için eller önce bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

CEVİZLERİN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABİLMEK İÇİN NE YAPMALI

Onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

EMAYELİ MUTFAK ALETLERİNİ NASIL KORURUZ ?

4037429.jpg


Emaye mutfak aletlerinin emaye kısımlarının çatlayıp dökülmesi , siyah lekelerin oluşması çirkin bir görüntüdür. Bu durumu önlemek için yeni alınan emaye mutfak aletini önce soğuk su dolu bir derin tencere içerisine yerleştirerek ateşe koymalı ve fokur fokur kaynatmalıdır, soğumaya bırakıldıktan sonra kurulayıp kaldırmalıdır.

- EN İYİ YEMEK HANGİ TENCEREDE PİŞER
En iyi yemek dibi kalın ve düz tencerede pişer.

-TEFLON TAVADA OLUŞAN LEKELER İÇİN NE YAPMALI ?
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün ve 10 dk. kaynatın.
ŞARAP LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

6273206.jpg



Oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.
ZEYTİNYAĞ LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

955982.jpg



Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI ?

170077.jpg



1-Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin.

2-
Kek kalıbınızın içerisine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo
Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.

KEKİN ÇÖKMEMESİ İÇİN NE YAPMALI ?
Hazırladığınız kekin fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbıyla birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

KEKİN ORTASINA MALZEME KOYMAK İÇİN NE YAPMALI
Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok, dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.
KÜÇÜK YANIKLAR İÇİN NE YAPMALI ?

1396287.jpg



Küçük yanıklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun . Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.
SOSİSLERİN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN ....

4265936.jpg


Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soguk süte batırmanız yeterli olacaktır.
SÜT HAKKINDA .....

8379903.jpg


SÜTÜN BOZULMASINI NASIL ÖNLERİZ
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir

- SÜTÜN KAYNARKEN DİBE YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI
Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.
SOYULMUŞ PAPATESLERİN KARARMADAN SAKLANMASI İÇİN...

5760993.jpg


Saklanacak kabın içerisine su , bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiğinde suyla yıkayıp kullanın.
SOĞAN HK.

7842780.jpg


- SOĞAN SOYARKEN GÖZLERİN YAŞARMAMASI İÇİN NE YAPMALI
Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz
.
-SOĞANIN KARARMAMASI İÇİN NE YAPMALI
Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
BAKLİYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI ?

5772281.jpg


Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz.

- UNLARIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI ?
Un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyunuz.
BALIĞIN PİŞİRİRKEN RENGİNİN GÜZEL OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

2556912.jpg


Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.

- BALIĞI RAHAT KIZARTMAK İÇİN
Balığı kızartma yapacaksanız temizleyip iyice yıkayın. Kağıt havlu ile kurulayın.Balık ıslak olursa yumurta ve una bulamakta zorluk çekersiniz. Üstelik kızartma işleminiz zorlaşır

.
- BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR
Balık çorbası yaparken , suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 derecede kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerler olduğunu unutmayınız.- BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMİZLENİRLimonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.- BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMALI Yıkama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atınız, sonra bolca durulayınız.
KESİLMİŞ LİMON NASIL SAKLANIR ?

3438999.jpg



Küçük bir tabağa toz şeker serpin , kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır.

- LİMONDAN DAHA FAZLA SU ELDE ETMEK İÇİN NE YAPMALI
Limonu fazla sıcak olmayan bir fırında birkaç dakika bekletin.

MANTARIN KARARMASI NASIL ÖNLENİR ?

6806498.jpg


Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.
MANTARLARIN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?
Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun. 5 dakika bekletin , daha sonra pişirin.
MAYDANOZ VE DEREOTU NASIL SAKLANIR ?

5070372.jpg


Maydonoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kağıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
MEYVELERİNİZİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI ?

3386916.jpg



Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.
KİVİLER ÇOK SERT İSE NE YAPMALI ?

9704248.jpg



Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın.
MISIR HASLARKEN, DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

1675640.jpg



Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın.
PASTALARIN GEVREK OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

1898920.jpg


Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın.(Tatlı-Tuzlu fark etmez.)

- PASTANIZ İÇİN PUDRA ŞEKERİ GEREKİYORSA NE YAPMALI
Temiz iki kağıt arasına toz şekeri koyun. Isıttığınız ütüyü bu kağıdın üzerinde şekerler un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz hazır olacaktır.
PATATES PİŞİRİRKEN NE YAPMALI ?

8612101.jpg


Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem de daha lezzetli olur.

-PATATESİN FİLİZLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE
YAPMALI
Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma koyun . 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR ?

5845276.jpg


Soyulmuş elma kabuklarını atmayın.Bir kavanoza koyun, üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun.Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.
OMLETİN TAVAYA YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI ?

5535390.jpg


Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için , önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın , sonra yağı döküp kızdırın, daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.
KONSERVE AÇILDIKTAN SONRA NE YAPMALI ?

2685447.jpg


Açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa, havayla teması kesileceğinden daha dayanıklı olur.
BALIN SAF OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ ?

1775894.jpg



Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa içinde un veya nişasta var demektir.
BAYAT EKMEKLER NASIL DEĞERLENDİRİLİR ?

5883718.jpg


Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.

EKMEĞİNİZ KÜFLENİYORSA NE YAPMALI ?Ekmek dolabını 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
KEBABIN LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

7340765.jpg



Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün, bir süre beklettikten sonra yemeğinizi yapın.
KEREVİZ PİŞİRKEN KOKUSUNU NASIL ALIRIZ ?

2526160.jpg



Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu kerevizin kokusunu alacaktır.
LAHANA PİŞİRİRKEN KOKUSUNU NASIL YOK EDERİZ ?

8457739.jpg


Bunu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için ekmek içlerini küçük temiz bir torba içinde koymanız , sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
BİSKÜVİLER YUMUŞAMIZSA NE YAPMALI ?

4096252.jpg


Onları birkaç dakika fırınlamak gerekir

- BİSKÜVİNİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI
Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
YEMEĞİN FAZLA YAĞINI ALMAK İÇİN NE YAPMALI ?

2134408.jpg


Yemeğin fazla yağını almak için üzerine 2 dilim bayat ekmek yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp bir süre bekletin.

- PEKİ, YEMEĞİN TUZUNU FAZLA KAÇIRIRSANIZ NE YAPMALI
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırırsanız tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
YEŞİL SALATA MALZEMELERİNİ NASIL DOĞRAMALIYIZ ?

454364.jpg



- YEMEĞİN TUZUNU FAZLA KAÇIRIRSANIZ NE YAPMALI Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırırsanız tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
YOĞURT NASIL SULANDIRILMALI ?

7553374.jpg


Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.
KIZARTMALAR HK.

2378056.jpg


KURU FASULYELERİ DAĞILMADAN PİŞİRMEK İÇİN NE YAPMALI ?

2323454.jpg


Kuru fasulyaları dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyalar yarı piştikten sonra koyun.-
KURU FASULYANIN İYİ PİŞMESİ İÇİN
Kuru fasulya, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazının çıkması için pişirmeden bir gece önce ılık suyla ıslatıp bekletin. Ertesi gün suyunu değiştirip 1 çay kaşığı kimyon ilave edip haşlayın.
BÖREK HAKKINDA .....

3948133.jpg


BÖREĞİN KIVAMINDA PİŞMESİ İÇİN Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız , fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve oda ısısında en az yarım saat bekletin.

BÖREĞİN LEZZETİNİ ARTTIRMAK İÇİN
Tepside yufka böreği hazırlarken , daha leziz ve kıvamında olmasını istiyorsanız, böreği hazırlayıp pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin.

BÖREĞİN ÜZERİNİN KIZARMASI İÇİN
NE YAPILIR
Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk aldığını göreceksiniz.
PARMAK İZLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

8599377.jpg


Duvarın boyasına zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür. İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovunuz.Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.
RENKLİ GÖMLEKLERİN CANLI OLMASI İÇİN NE YAPMALI ?

9050204.jpg



Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.
RUGAN AYAKKABILAR HAKKINDA ...

4716387.jpg



Çok şıktırlar ama sık giyilmezler.. Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına neden olacağı için serin yerde saklayın.

SPOR AYAKKABILAR : Benzine batırılmış, eski bir dış fırçasıyla temizleyin.
PASLANMALARA ÇÖZÜM

2921573.jpg


Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle metaller)arasındaki kimyasal işlem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir. Metale bağlı olarak renk değiştirir. Demir rengi kahverengi, bakır rengi yeşil, gümüş, altın aliminyum rengi siyah renktir. Paslanmalar uygun bir asitle veya ovucu tozla ovmakla çıkarılabilir.
LAVOBOYU NASIL TEMİZLEMELİ ?

6893923.jpg



Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler , hemde kokuları giderir.


8229644.jpg


- PARLAKLIĞINI KAYBEDEN ÇELİK TENCERELER NASIL PARLATILIR ?
Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçasıyla parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

- PARLAKLIĞINI YİTİRMİŞ SÜRAHİYE NE YAPILMALI ?
Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski parlaklığını kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

- PARLAYAN KUMAŞLARA NE YAPILMALI ?
Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.
LEKE ÇIKARMA SANATI

9458637.jpg


Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sıvı veya boyanın dökülmesiyle yüzeyin renginin değişmesidir.Kimyasal çözücülerle emici tozlarla , ağartıcılarla sabun ve su ile sentetik deterjanlarla asit alkali veya yağ çözücülerle çıkarılabilirler. Eskimiş lekeler her zaman çözülmeyebilirler. Fakat lekenin yeni olduğu biliniyorsa şu yol takip edilmelidir;•Emmesi için pudra •Çözmesi için çözücü deterjan •Asit veya alkali ile lekeyi çıkarmak gerekir.
Yünlü pamuklu ipekli kumaşlar için elinizin altında sihirli leke çıkarıcıyı biliyormusunuz. Kuru fasulyanın haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir.-

- LİMON LEKESİ NASIL ÇIKAR ?
Mutfak tezgahınız mermer ise kola, sirke, kesilmiş limon , portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgahtan uzak tutmalısınız. İnatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın.

- MAKAS VE BIÇAKLARDAKİ PAS LEKESİNİ NASIL ÇIKARIRIZ?
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini en iyi çıkarma yöntemi gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

- MANGAL IZGARANIZIN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur. Ilıkken camsille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

- MEYVE LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

3 Çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün.

- MEYVE SUYU LEKESİ NASIL ÇIKAR ?
Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

- MUM LEKELERİNİ ÇIKARMAK İÇİN

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz.

-MUSLUKLARI DAHA İYİ NASIL TEMİZLERİZ ?
Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin, sonuç daha mükemmel olacaktır.

-MUTFAK DUVARLARININ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Mutfak duvarları için kullanacağınız suya bolca tuz ilave edin, böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.

-MUTFAK EŞYALARININ ETİKETLERİNİ YOK ETMEK İÇİN
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

-ODANIZIN MİS GİBİ KOKMASINI İSTERSENİZ
Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız , ampul yandığında mis gibi kokacaktır.

-PAMUKLU GİYSİLERİN ÇEKMEMESİ İÇİN NE YAPMALI ?
İlk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın çekmeyecektir.

-
PANCAR LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
Bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yere yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler

 
Üst Alt