Önce Kendi Ayıplarını Görmek

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
ayiplariortmek.jpg


Önce Kendi Ayıplarını Görmek
Başkalarına hizmet etmek isteyenler, kendilerini ıslah etsinler yeter. Çünkü nefsini ıslah eden kimse başkalarına fayda verebilir ve güzel şeyleri temsil edebilir.
(Gavs-ı Sâni Hazretleri)

Müminler birbirlerinin kusurlarını örtmelidir. İnsan önce kendi ayıp ve kusurlarını görme gayreti içinde olursa, zaten başkalarının kusurunu görmeye imkân bulamaz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Kendi kusurları ile meşgul olup, insanların ayıplarını görmeye fırsat bulamayan kimseye müjdeler olsun” buyurmuştur.

Başkalarının kusurunu araştırmak haramdır. Bir şekilde görülen kusurları örtmek ve sahibini usulünce uyararak onu terk etmesine vesile olmak ise sevaptır.
Hele bir kimsenin gizlice yaptığı kusurları araştırıp, başkalarına anlatıp, o insanı küçük düşürmek ve onunla alay etmek daha büyük kusurdur ve de kesinlikle haramdır.

Allah Teala Hucurat suresinde “Birbirinizin ayıplarını (gizli hallerini) araştırmayın” buyurmuştur. (Hucurat, 12) Yine Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde “İnsanlardaki ayıpları araştırırsan onları ifsad eder, bozarsın” buyurmuştur. (Buhari, Edebü-l Müfred)

Şeyh Sa’di-i Şirazi diyor ki: “Ey akıl sahibi! Gül dikenle beraber bulunur. Senin dikenle ne işin var? Gülü demet yap… Eğer tabiatında yalnız kusurları görmek varsa tavus kuşunda çirkin ayaktan başka bir şey göremezsin.”

M.Saki EROL
 

tozduman

Moderatör
Moderatör
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
1,133
Tepkime puanı
8
Gurur,riya,hümeze,lümeze,koğuculuk,sü-i zan,tecessüs,hased
Offf artık öyle bir hale geldım ki kimse umrumda değil :( kendımı kurtarmak için çabalıyorum :(
 

Bir yolcu

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
16 Ekim 2015
Mesajlar
77
Tepkime puanı
0
Birini karalayacağın zaman önce kendi günahın aklına gelsin. Sonra tövbe et ve sus...
 
Üst Alt