Selamın aleykum. Allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Benim aklıma birşey takıldı merak ediyorum. İnşAllah cevaplarsınız. Diyelim bir yakınımız öldü, onun mezarına gidiyoruz, dua okuyoruz. Ona birşeyler anlatıyoruz, mezarını suluyoruz. Allahın ona merhamet etmesi, kabir azabı görmemesi için dua ediyoruz. Peki bunları yaparken o bizi göre bilir mi? Ve ölülerin ruhları bizi görmeye gelebilir mi? Şimdiden Allah razı olsun. saygılar hocam.
Aleykümselam, vefat eden yakınlarımız, anladığımız manada bizi göremezler. Ancak Allah c.c hikmetiyle bazı durumlardan haberdar edildikleri hadislerden anlaşılmaktadır.
Kabir ehli, geride bıraktıkları akraba ve arkadaşlarının yaptıkları işlerden haberdar olup, iyi amellerinden ötürü sevinir, kötülüklerine de üzülürler. (1) Mücâhid'in bu hususta şöyle dediği sahih rivayetle gelmiştir: "Kişi kabrinde kendinden sonra çocuğunun iyilikleri (salahı) ile müjdelenir."(2)
Hayatta iken ve uyanıkkken berzah aleminde bulunanları görmek Hz Peygamber efendimize bahşedilen bir durumdur. Uyanıkken görüşmenin en büyük misâli ve olabilirliğinin delili, Rasulullahı'n Miraç'ta bazı Peygamberlerin ruhlarıyla karşılaştığını haber veren ve kabir ziyaretini öğreten hadislerdir.
Peygamberlerden başkasının hayattayken ve uyanıkken berzahtakilerle görüşmeleri ise ancak Allah'ın ikram ettiği kimselere nasip olmuştur ki, bu hususta Allah'ın veli kullarının, Hz. Peygamber ve bazı büyük zevatla görüştüklerine dair olaylar anlatılmaktadır. (3)
Hayattakilerin berzahtakilerle rüyada görüşmeleri ise, İbnu'l-Kayyim'in belirttiğine göre, nübüvvetin bir parçası olan sâlih rüyalardandır ve İlim ifade eder.(4) Erzurumlu İbrahim Hakkı da: "Ölüleri rüyada hayırla veya şerle görmek, onların halini aynen bilmektir. Bu, Ölünün halini bildirmek veya uyanık olmayı sağlamak içindir,.."(5) diyerek ölüleri rüyada görmenin, sâdık rüyalardan olduğuna işaret etmiştir.
1- Rodosîzâde, a.g.e. v. 7 b.
2- Ibnu'l-Kayyim, a.g.e, s. 12.
3- bkz. Abdullah Siracuddin, a.g.e, s. 110-113.
4- İbnu'l-Kayyim, a.g.e, s. 29; Rodosîzade, a.g.e, v. 39 b.
5- Erzurumlu ibrahim Hakkı, Mârifetname, c. I, s. 60.