• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Ölmek üzere olan kişiye neler yapılır?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ölmek üzere olan kişiye neler yapılır? Ölüm anında yapılacaklar.
Ölümden kaçış yok, her canlı ölümü tadacak. Her nekadar ölüm biz insanları korkutsa da, yakınlarımızın, dostlarımızın, akrabalarımızın ölümü bizlere acı gelsede bunu imtihanın bir parçası olarak kabul edip, sabırla Hak’tan gelene razı olmak zorundayız. Bu noktada bize ömür boyunca lazım olacak bazı bilgileri mutlaka bilmemiz gerekiyor.
Ölüm döşeğinde olan, ölüm anı yaklaşmış olan birinin yanında neler yapmalı, nasıl davranmalıyız?

Ölüm anı yaklaşmış olan kişinin şuuru açıksa ona telkinde bulunmak, Kelime-i Şehadet getirmeye teşvik etmek ancak bu konuda ısrarcı olmamak gerekir.

Hastanın yanında bulunanlar sakince, yumuşak bir fısıltı halinde Kelime-i Şehadet getirip bunu ölüm döşeğindeki kişiye duyurmaya çalışır. Bu bir teşviktir. Bu teşviğin hastanın sevdiği, saydığı, hoşlandığı biri tarafından yapılması iyi olur.

Hasta telkini duyduğu zaman Kendisi, başkasının zorlaması olmadan Kelime-i Şehadet, Kelime-i Tevhid getirirse çok iyi olur. Bu şekilde telkin yapılması müstehap olarak kabul edilmiştir.

Telkin, tevbeyi de içine alacak şekilde estağfirullahe`l-azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüve`l-hayyü`l-kayyûm… şeklinde de yapılabilir.

Hadîs-i şerîf`te: “Kimin son sözü `Lâ ilâhe illâllah` olursa, Cennete girer” buyurulmuştur.

Ölüm anı yaklaşmış olan kişinin bunları bir kere dahi söylemesi yeterlidir. Sürekli söylemesine gerek yoktur. Fakat gücü varsa ve söyleyebiliyorsa Şehadet veya Tevhid kelimelerini fazlaca söylemsinde sakınca yoktur. Araya dünya kelamı girmeden Son sözün bu şekilde söylenmesi için yardımcı olmak gerekir.
Mümkünse, yapabiliyorsa tevbe istiğfar etmesi çok iyi olur.

“Estağfirullahe’l azim ellezi la ilahe iIIahuve’l hayyul kayyume ve etubu ileyhi.” Diri ve her şey kendisiyle ancak var olan yüce Allah’tan af dilerim.

Sekerat (ölüm anı), ölüm sarsıntısı ve sarhoşluğu demektir. Ölüm anında (Ruhunu teslim etme sırasında) kişi kendini kaybedip ne yaptığını ve ne söylediğini bilmez duruma düşürebilir. Bu açıdan kendisinde ölüm belirtileri görülen hastaya veya sekerâta girdiği anlaşılan kişiye iman ve inanç yapısını bozmadan ruhunu teslim edebilmesi için yardımcı olmalıdır.

Mümkün olursa ölmek üzere olan kimseyi, kıbleye dönük olacak şekilde sağ yanına yatırmak, olmuyorsa sırtüstü yatar vaziyette, başının altına yastık koyup yüzünü kıbleye doğru çevirmek, telkine devam etmek bu arada da azar azar su içirmek, bu mümkün değilse pamuk gibi bir şey yardımı ile dudaklarını ve ağzını ıslatmaya yardımcı olmak gerekir.

Ölüm anı beklenen kişinin yanında Kuran-ı Kerim okumak yapılacaklar arasındadır. Yasin Suresi okumak da müstehap olarak kabul edilmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde “Ölüm döşeğinde olan birinin yanında Yasin okunsa, mutlaka Allah onun ölümünü kolaylaştırır.”demiştir(Rabbani)

Ölüm döşeğindeki insanın rahatsız olmaması için Yâsîn Sûresini okuyan kişinin, sessiz okuması gerekir. Vefatından sonra yanında hiçbir şey okunamayacağı hususunda ittifak vardır. Ölüm döşeğindeki insanın, Allah hakkında iyi zanda bulunması mendubtur.

Ölüm hali gelmiş olan kimseden meydana gelebilecek istenmeyen, görünüşü hoş olmayan durumlar olursa bunlar kötüye yorulmaz ve sonradan başkalarına anlatılıp açığa vurulmaz.
 
Üst Alt