Öksürük Otu Tussilago farfara

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Öksürük Otu, Öksürük Otu Bitkisi, Öksürük Otu Çiçeği, Öksürük Otu Kullanımı, Öksürük Otu Nasıl Kullanılır, Öksürük Otu Ne Zaman Toplanır, Öksürük Otu Nedir, Öksürük Otu Nerede Yetişir, Öksürük Otu Resmi, Öksürük Otu Yaprağı, Öksürük Otu Yararları, Öksürük Otunun Faydaları, Öksürük Otunun Zararları

ÖKSÜRÜK OTU (Tussilago farfara)

images4evv.jpg
78885619.jpg
images1gks.jpg


Öksürük otuna Romalılar filius ante patrem derlerdi yani babadan önce gelen oğul. Çünki çiçekleri yapraklarından önce çıkar. Bahar aylarında kış örtüsünün altından sarı çiçekleriyle ilk önce çıkan bitkidir.

En iyi killi topraklarda yetişir.Böcekler ve arılar ilk nektarlarını almak için ona gelirler.

Göğüs hastalıkları üzerindeki etkisi ve iltihap kurutucu özelliği nedeniyle bronşit,gırtlak iltihabı(larenjit),farenjit,bronşial astım,akciğer zarı iltihabı(zatülcenb) ve akciğer tüberküloz başlangıcında başarıyla kullanılır.

Öksürük ve ses kısıklığı için bitkinin çayı balla karıştırılarak mümkün olduğunca sıcak olarak gün boyu içilir.

Mayıs sonları C vitamininden çok zengin olduğundan çorba ve salatalarda kullanılır.

Yapraklar çiçeklerden daha fazla tıbbi değere sahiptir,çay yapımı için yaprak ve çiçekler beraber toplanır.

Taze yapraklar ezilip lapa haline getirilip göğüs üzerine uygulanırsa zatürre,yılancık(erizipel)ve bursit hastalıklarına iyi gelir.

Bu lapanın etkileri şaşırtıcıdır.

Sıraca yaralarında yaprakların dekoksiyonuyla kompresler yapılır.

Kronik bronşit ve nefes darlığında günde bir kaç kez bitkinin yaprak ve çiçek saplarının buharı solunulmalıdır.

Ayak şişleri yaprakların dekoksiyonuyla banyo edilmelidir.

Yapraklarından hazırlanan bir şurup ciğer hastalıklarında kendini kanıtlamıştır.

Büyük bir toprak kaba bir kat yaprak bir kat ham şeker konur.2-3 kat parşömen kağıdıyla kaplanır. Bu şekilde toprağın altına fermente olması için gömülür. 8 hafta sonra topraktan çıkartılır ve kaynatılır. Bu şurup kış ve gribe karşı en etkili savunmamızdır.

Astım,bronşit ve sigara kaynaklı solunum sorunlarına karşı taze yaprakların suyu sıkılarak günde 2-3 çay kaşığı alınır.

Damar iltihabı için yaprakları ezilerek hasta bölgeye bandajla sarılır.

Kulak ağrısı için yaprakların taze sıkılmış suyu kulağa damlatılır.

Öksürük ve balgam söktürmek için bir çay karışımı olarak öksürük otunun yaprak ve çiçekleri,ciğer otu ve sinirli ot eşit oranlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı çeyrek litre kaynar suyla demlenir.Günde 3 bardak balla tatlandırılıp yudumlanarak içilir.

KULLANIMI

images2xw.jpg
images3mdk.jpg

Çayı: Çiçek ve yapraklarının eşit karışımından 1 çay kaşığı çeyrek litre kaynar suyla demlenir.

Lapa: Taze yapraklar ezilerek hasta bölgeye uygulanır.

Buhar Solunumu: 1 çay kaşığı çiçek ve yaprak karışımı demlenir. Baş havlu gibi bir örtüyle çayın üzerine eğilir ve buhar solunur.

Ayak Banyosu: 2 avuç dolusu yaprak yateri miktarda suyla kısa süre demlenir. Banyo 20 dakika sürmelidir.

Taze suyu: Yıkanmış taze yapraklar meyve sıkacağında sıkılır.

**********
YYHPZ.gif
**********

 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Öksürük Otunun Faydaları

oksurukotu.jpg


Diğer İsimleri: Tussilago farfara, Coltsfoot, Tussilage pas-d’ane

Öksürük Otu: Bileşikgiller familyasından; yurdumuzda gevşek topraklı ve nemli sırtlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları dairemsi-köşeli, etlice ve alt yüzü sık tüylü, beyaz görünüştedir. Yapraklarında müsilaj, acı bir glikozit, tanen, inülin, şekerler ve fitosterol vardır. Çiçeklerinde de aynı maddeler ve bunlara ilave olarak da uçucu bir yağ vardır. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Yetiştirildiği Yerler: Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Türkistan, Ukrayna ve Rusya da yetişir, kuzey Amerika ve Avustralya da yabani olarak yetişmektedir.

Toplanması-Saklanması: Çiçekleri tam açmadan önce toplanıp gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ile yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur.

Öksürük Otunun Faydaları

  • Bronşları açar.
  • Balgam söker.
  • Öksürüğü keser.
  • Göğsü yumuşatır.
  • Nezle ve gribe karşı etkili olur.
  • Kronik ve akut bronşite karşı etkilidir.
  • Diğer solunum yolu hastalıklarında da yumuşatıcı olarak faydası görülür.
  • Öksürükotu kaynama suyuyla yapılan kompresler, yılancık çıbanlarında kullanılır.
Öksürük Otu Nasıl Kullanılır? 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak-çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10 dakika süreyle demlendirmeden sonra hazırlanan çay, günde üç kez, sıcak olarak birer bardak içilir.

Öksürük Çayı: Eğer balgam söktürücü bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız, öksürükotu yapraklarını ve çiçeklerini, sığırkuyruğu çiçekleri, ve dar yapraklı sinirli ot yaprakları ile, ince kıyılmış olarak, eşit oranda harmanlayınız. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandırılarak, sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.

Lapa Kompresi: Taze yapraklar, iyice kaynadıktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye uygulanır. Sıcak kalması için, kompresin üstü iyice örtülmelidir.

**********
YYHPZ.gif
**********
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kullanım Biçimleri :

78885619.jpg

leaf.jpg
Öksürük Otu
(Tussilago farfara) , yöresel olarak , farfaraotu , kavalak , sulandıkotu adlarıyla da anılır . Çayırlarımız ve bayırlarımızda daha hiçbir bahar yesili görünmeden , ilkbahar baslangıcında öksürükotu, tüm bitkilerden önce , sarı çiçeklerini açmaya baslar . Çiçek durumları yapraklardan önce (Mart-Nisan) meydana gelir . 8-15 cm çapında , kalp biçiminde ve uzun saplı yaprakları vardır . Üst yüz koyu yesil , alt yüz ise sık ve beyaz renkli tüylerle örtülüdür .

oksurukotu5.jpg
Hemen hemen kokusuz ve acı lezzetlidir . Glikozit içermektedir . Nemli yerlerde , çıplak bayırlarda , çakıllı zeminlerde , islenmemis tarlalarda , mezbeleliklerde , yapraklardan önce çıkmıs çiçekler öbek öbek görülür . Arılar ve böcekler ilk gıdalarını onlardan alırlar . Bitki yalnızca balçıklı ve killi topraklarda yetisir . Onun , killi ve balçıklı toprakların bir belirtisi oldugu rahatça söylenebilir . Bitkinin , kıs stoku için toplayacagımız organı çiçekleridir.

oksurukotu1.jpg
leaf.jpg
Balgam söktürücü ve dagıtıcı özellikleri ile onu , bronsit , gırtlak ve agız boslugu nezlesi , bronsiyal astım ve zatülcenpte ve hatta baslangıç dönemindeki akciger tüberkülozunda büyük bir basarıyla kullanabiliriz . Uzun süreli öksürüklerde , ve ıztırap verici ses kısıklıklarında , gün boyunca sık sık , balla tatlandırılmıs öksürükotu çayı içilmelidir . Daha sonraları , Mayıs'ta , üstleri yesil ve altları gümüs rengindeki keçeli yaprakları çıkmaya basladıgında , C vitamini içerdikleri için , onları çorbalarda , maydanoz yerine ve ilkbahar salatalarında kullanabiliriz . Daha sonra , yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeye basladıgında , ayrıca da çiçek-yaprak harmanı yapmak için onları toplarız . Yıkanıp lapa haline getirilen yapraklar gögüs üstüne yatırıldıgında , her tür akciger hastalıklarında , yılancıkta , morararak sismis doku yaralanmalarında bile yardım eder . Bu lapa kompreslerinin etkisi sasırtıcıdır

oksurukotu4.jpg
.Öksürükotu kaynama suyuyla yapılan kompresler , yılancık çıbanlarında kullanılır . Öksürükotu çiçek veya yaprak bugusu , krizli ve bogucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik bronsitlerde gün boyunca pek çok kere solunmalıdır . Çok kısa sürede büyük rahatlama görülecektir . Sisen ayaklarınıza sık sık , bitkinin kaynama suyuyla hazırlanan ayak banyoları yapınız . Öksürükotu yapraklarından hazırlayabileceginiz bir surup , akciger rahatsızlıklarında ve bronsiyal nezlelerde kendini en iyi biçimde kanıtlar . Bir toprak kaba sırayla , bir sıra yaprak , bir sıra ham seker kap dolana kadar dösenir . Kabın agzı iki veya üç kat saglam parsömen kagıdı ile örtülüp sıkıca baglanır ve bahçenin ayak altı olmayan bir kösesine kazılan çukura koyulur . Üstüne bir tahta kapak koyulduktan sonra , hepsi toprakla örtülür . Bu durmda hiç degismeyen sıcaklık , mayalanma olayını baslatır . 8 hafta sonra kap yerinden çıkarılarak , elde edilmis olan surup bir veya iki kere kaynatılır . Soguduktan sonra , genis bogazlı cam kaplara doldurulur . Bu surup kıs ve grip zamanları için en etkili koruyucunuz olacaktır . Kasık ölçüsüyle kullanılır . Astım rahatsızlıklarında , sürekli bronsitlerde ve sigara zararlarında , ilkbaharda bitkinin taze sıkılmıs özsuyundan bir tatlı kasıgı , bir tas et suyuna veya sıcak süte karıstırılarak alındıgında , olaganüstü yardımlar saglar . Filibit hastalıgında , ezilmis taze yapraklar krema ile karıstırılır ve elde edilen bu kütle , iltihaplı bölgeye sürüldükten sonra , bir bezle hafifçe baglanır . taze sıklmıs bitki özsuyu kulaga damlatıldıgında , kulak agrılarını geçirir .

images4evv.jpg

Kullanım Biçimleri :
Çay Hazırlamak : Dolu bir tatlı kasıgı ince kıyılmıs çiçek (sonraları yaprak-çiçek karısımı) , orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır , 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür . Yukarıda tarif edilen sekilde içilir .

Lapa kompresi : Taze yapraklar , iyice kaynadıktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye uygulanır . Sıcak kalması için , kompresin üstü iyice örtülmelidir .

Bugu tedavisi : Bir yemek kasıgı dolusu çiçek yaprak haslanır ve bugusu bir örtünün altında solunur . Gün boyunca yinelenmelidir .

Ayak banyoları : iki avuç dolusu bitki yapragı , yeteri kadar suda haslanır ve demlenmesi için kısaca beklenir . Banyo süresi 20 dakikadır .

Taze bitki özsuyu : Yıkanmıs taze yapraklar , ince kıyılarak , nemli durumdayken mikserde sıktırılır .

oksurukotu6.jpg

Öksürük çayı : Eger balgam söktürücü bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız , öksürükotu yapraklarını ve çiçeklerini , sıgırkuyrugu çiçekleri , cigerotu ve dar yapraklı sinirliot yaprakları ile , ince kıyılmıs olarak , esit oranda harmanlayınız . Bu karısımdan 1 tatlı kasıgı dolusu bitki , orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür . Bu çaydan günde 3 bardak , balla tatlandırılarak , sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.
 
Üst Alt