Niğde Çiftlik ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Çiftlik, Niğde ilinin bir ilçesidir. İlçenin adı eski bir sığır çiftliğinden kaynaklanır. Bölge Melendiz (Malandusa) olarak ta bilinir.

iftlikzz2.jpg

Bazı kaynaklarda ise Melendiz isminin Malazgirt savaşındaki bir akıncı beyinin ismi olduğu zikredilmekterdir. Melendiz bey Konya ve Göller bölgesi civarına akınlar düzenlemiştir. Bu bölgeye de Melendiz Bey'in isminin verildiği bazı kaynaklarda yer almaktadır. Bölgeye daha sonra gelen Türkmenlerin yerleştiği asıl geliş bölgelerinin ise Taşkent civarı olduğu dil özellikleri bakımından benzerlikler taşıdığı Prof.Dr. Sadi Maksudi Arsal tarqafından belirtilmiştir.

Çiftlik ilçesi Niğde Merkeze 67, Aksaray'a ise 65 km mesafededir. Niğde merkeze 32 km mesafede dağ yolu diye bilinen bir yol daha mevcut olup yolun stabilize olması ve kış aylarında yoğun kar nedeni ile kapanması ulaşımı engellemektedir. Bu yol üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Çiftlik ilçesine bağlı 4 kasaba (Azatlı, Bozköy, Divarlı,Kitreli ) ve 9 köy (Asmasız, Sultanpınarı, Ovalıbağ, Çardak, Mahmutlu, Kulaköy, Şeyhler,Çınarlı,Murtaza,) vardır.

Yakınlardaki höyükte bol bol tarihi eser bulunmakla beraber Çiftlik'te obsidyen taşları boldur.

Çiftlik: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 36.345 olup, 2772’si ilçe merkezinde, 33.573’ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 11 köyü vardır. Yüzölçümü 919 km² olup, nüfus yoğunluğu 40’tır.

2008 adrese dayalı yapılan sayımda ilçe nüfüsu 29.236 dır.

İlçe toprakları orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Güneyinde Melendiz Dağı, güneybatısında Hasan Dağı yer alır. Başlıca akarsuyu melendiz çayıdır. Melendiz Çayının çıkışı 3 koldan olup hepsi ovanın aşağısında ovalıbağ mevkiinde birleşir. Çayın kolları Azatlı-Ramat-Duvara ,Asmış ve Kula çayı olarak isimlendirilir.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri elma, fasulye, buğday, arpa, üzüm ve patatestir.Özellikle patates çok üretilir.Oranın yerel şivesi ile patatese pates ve tomeste denir. Hayvancılık gelişmiştir. En çok koyun beslenir. Sepicilik, dokumacılık, keçecilik, halıcılık başlıca el sanatlarıdır. İlçe merkezi Beyazsu Deresi kıyısında kurulmuştur. Merkez ilçeye bağlı bucakken 9 Mayıs 1990’da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu.

Coğrafi Yapısı : Çiftlik İlçesi, Niğde İlinin Kuzeybatısında yer almaktadır. İl Merkezine 65 Km. uzaklıkta olup 1555 metre rakımlıdır. Dağları çıplak ve yok denecek kadar az ormanlıktır. Karasal iklim hakim olmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. İlçemiz merkezini çevreleyen Melendiz dağları Orta Torosların devamıdır. En büyük tepesi Beşparmak tepesi olup 2935 m. yüksekliktedir. Çiftlik İlçesi I. ve II. Jeolojik zamanlarda oluşmuştur. Zamanla tektonik ve dış olaylar neticesinde yüksekliğini kısmen kaybetmiştir. Arazinin yaşı eski olmasına karşılık, bugünkü yüksekliğini neojen (Genç Tersiyer) sonu ve kuaterner (IV.zaman) içindeki dikey yükselmelerle almıştır. Tersiyerdeki bu tektonik hareketler sonucu olarak bölgede püskürme meydana gelmiş, İç Anadolu Kristalinin temeli ile Toros kıvrım dağlarına geçiş bölümünde yer almıştır. Bugün dahi Melendiz dağlarında volkan kraterlerine aşınmış olarak rastlamak mümkündür. (Kitreli Kasabası sınırları içinde) Çiftlik İlçesi çevresinde ve Melendiz ovasında Azatlı Kasabası Küllüce Mahallesinde Püskürük taşı olan Bazalttan müteşekkil arazilere rastlanır. Çiftlik çevresinde ve Melendiz ovasında arazi homojen yani alüvyonların bulunduğu arazilerdir. İlçenin Yüzölçümü 587 Km2’dir.

Sosyal Durum : İlçe Merkezi ve merkeze bağlı Kasaba ve Köylerdeki evler genellikle taştan yapılmış olup tek katlı konutlardır. Yeni yeni çok katlı yapıma başlanmıştır.İlçemizde tapu ve kadastro işlerinin yapılmamış olması da modern şehircilik anlayışının uygulanmasını geciktirmiştir. Konutların tamamına yakın bir kısmında tuvalet bina dışında olup banyolu evlerin sayısı azdır.İlçe merkezinde memurlar için en az 100 konuta ihtiyaç vardır.toplu konut çalışmaları yerel yönetimler tarafından yapılmalıdır.

İlçe Nüfusunun geneli tarımla uğraşır. İlçemizde halkın meşgul olacağı yerler genellikle kahvehanelerdir. Kahvehaneler oldukça fazla durumdadır. Sinema, tiyatro ve buna benzer sosyal faaliyetler gelişmemiştir.
 
Üst Alt