Nevşehir İlindeki Kaplıcalar

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
Bahçeli İçmesi (Ürgüp)

Nevşehir, Ürgüp ilçesi Bahçeli Köyü’nün kuzeybatısında bulunan kaynak suyunun sıcaklığı 18 ºC’dir. İçmenin suyu fazla gazlı, kokusuz, bikarbonatlı safra içermektedir.

Hazmı kolaylaştıran ve böbrekleri temizleyen bu su aynı zamanda safra suyu olarak da kullanılmaktadır.



Gümüşkent (Salanda) İçmesi


Gülşehir-Hacıbektaş karayolundan 3 km içeridedir. Tesisi yoktur. Deri hastalıklarına faydalıdır. Yöre halkı tarafından içme olarak faydalanılmaktadır.


Üzengiçay İçmecesi

Ürgüp’ün 3 km kadar güneyinde, Üzengiçay’ın yatağının iki yanında kaynamaktadır. Yüzeye çıkarken pirit parçaları da sürükleyen bu içmenin debisi 0,55 lt/sn’dir. Kuzeydeki kaynağın suyu ise, daha soğuk ve miktarı biraz daha fazladır. Her iki kaynak da hafifçe kükürtlü hidrojen kokuludur. Yöre halkı, çevresi ağaçlık olan içmeleri, genellikle mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İçme olarak değerlendirildiğinde, karaciğer ve safra kesesi yetersizliklerinde yararlı olmaktadır.


Çorak ve Karakaya İçmecesi

Nevşehir-Avanos karayolu üzerindeki bu içmelerden, Çorak Suyu, il merkezine 5 km mesafede, Karakaya İçmecesi ise, 13km mesafededir. Bu içmelerden insanlar, ancak günübirlik yararlanabilmektedir. Konaklama olanağı yoktur.

Alkali, tuzlu ve bikarbonatlı olan Çorak madensuyu, içme olarak değerlendirildiğinde, sindirimi kolaylaştırıcı, bu sistemde salgıyı artırıcı etki yapmaktadır.

Sodyum bikarbonatlı ve alkalik sulardan olan Karakaya İçmecesi de, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında yararlı olmaktadır.



Çökek İçmesi (Ürgüp)

Ürgüp ilçesinde, Damsa Çayı vadisinin doğu yamaçlarındaki travertenler arasında bulunan bu içmenin suları 15 derecede kaynamaktadır. Sular demir bileşimli tortular bırakmaktadır. Suyun debisi dakikada 1 lt.dir. Karbondioksit bakımından zengin olup, lt.de 15 gr. tuz içermektedir. İkinci derecede sodyum içermektedir.

Bu içmenin suyu, reaksiyonu hafif asitli olduğundan sindirim düzenleyici, hemoroid, parazit düşürücü, deri hastalıklarının tedavisine iyi gelmektedir.
 
Üst Alt