Nefsinimi Azarlıyorsun

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
veyselkaranidetaycb0dj8mw7.jpg

Behaeddin-i Buhari hazretlerinin sevdiklerinden Emir Hüseyin anlatıyor:
Hocam beni Buhara’ya göndermişti.
Kasr-ı arifan’dan çıktım yola.
Yolda, kendi kendime;
- Ey nefsim! Senin şerrinden ne zaman kurtulacağım? Meğer sen, ne hain, ne alçakmışsın.
Hatta sen yüz bin şeytandan daha zararlıymışsın, diyerek nefsimi azarlıyordum.
O esnada “nur yüzlü” biri çıktı karşıma.
- Selâmün aleyküm evlat.
- Aleyküm selâm beybaba.
- Nefsini mi azarlıyorsun böyle.
- Ee, evet efendim.
- İyi de sen sana düşeni yaptın mı önce?
- Neyi mesela efendim?
- Dinini güzel öğrendin mi ve öğrendiklerinle amel ediyor musun? Evet, nefs-i emmaren pek haindir.
Ama yola gelmesi, senin gayretine bağlı, dedi.
Ve ekledi:
- Hak teâlâ sana bir “mürşid-i kâmil” tanıttı. Sen, her işini Ona danışıyor musun? Ona tam tâbi oluyor musun? Nefisten kurtulmanın çaresi budur işte.
O zattan nasihat istedim.
- Hocan ne emrederse, can-ü gönülden yap. Nefsine zor gelse de yap. Zira kurtulman, Ona tâbi olmaya bağlı. Bunu yapabilirsen, nefsini temizlersin. İtiraz edersen, bir milim yol alamazsın, dedi.
Ve ekledi:
- Hocanın emirlerini, tevil etmeden yerine getir. Nefsine değil, Ona uy.
Bunları söyleyip kayboldu gözden.
Ne güzel nasihatler etmişti bana.
Sözlerini kalbime yazdım.
Ve çekidüzen verdim hâlime.
Ama kimdi bu zat?
Çok merak etmiştim.
Dönüşte hocam sordu bana:
- O nasihatleri yapanı tanıdın mı?
- Tanımadım efendim.
Buyurdu ki:
- O, “hazret-i Hızır”dı oğlum.

acilangul1

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Dinini güzel öğrendin mi ve öğrendiklerinle amel ediyor musun? Evet, nefs-i emmaren pek haindir. Ama yola gelmesi, senin gayretine bağlı,
Nefsine zor gelse de yap. Zira kurtulman, Ona tâbi olmaya bağlı. Bunu yapabilirsen, nefsini temizlersin. İtiraz edersen, bir milim yol alamazsın..ALAMAYIZ....

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Bir gün, Resûlullah aleyhissâlatu vesselâm ashâbına: "Şu kelimeleri kim benden) alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek?" buyurdular. Ben hemen atılıp:
"Ben! Ey Allah'ın Resûlü!" dedim. Aleyhissalâtu vesselâm elimden tuttu ve beş şey saydı:
- Haramlardan sakın, AIlah'ın en âbid kulu ol!
- Allah'ın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol!
- Komşuna ihsanda bulun, mü'min ol.
- Kendin için istediğini başkaları için de iste, müslüman ol!
- Fazla gülme. Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür."
(Tirmizi, İbnu Mace)

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Dinini güzel öğrendin mi ve öğrendiklerinle amel ediyor musun? Evet, nefs-i emmaren pek haindir. Ama yola gelmesi, senin gayretine bağlı,
Nefsine zor gelse de yap. Zira kurtulman, Ona tâbi olmaya bağlı. Bunu yapabilirsen, nefsini temizlersin. İtiraz edersen, bir milim yol alamazsın..ALAMAYIZ....

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Bir gün, Resûlullah aleyhissâlatu vesselâm ashâbına: "Şu kelimeleri kim benden) alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek?" buyurdular. Ben hemen atılıp:
"Ben! Ey Allah'ın Resûlü!" dedim. Aleyhissalâtu vesselâm elimden tuttu ve beş şey saydı:
- Haramlardan sakın, AIlah'ın en âbid kulu ol!
- Allah'ın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol!
- Komşuna ihsanda bulun, mü'min ol.
- Kendin için istediğini başkaları için de iste, müslüman ol!
(Tirmizi, İbnu Mace)

bURADAKİ '' Fazla gülme'' yi anlayamadım.
Gülmenin azı çoğu nasıl oluyor, onu da anlayamadım.

Fazla gülmenin kalbi öldüreceğini de hiç anlamadım....!!!

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Gönül sızım kardeşim belki daha ayrıntılı olarak anlatır. Yanlız fazla gülmek kahkaha ile veya sürekli gülmek demektir. Yani herşeyin fazlası nasıl ifade edilir se gülmenin fazlası da aynı şekilde ifade edilmiş burada. gülmenin azını tebessüm veya aşırıya kaçmamak şeklinde düşünebilirsin.

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Gönül sızım kardeşim belki daha ayrıntılı olarak anlatır. Yanlız fazla gülmek kahkaha ile veya sürekli gülmek demektir. Yani herşeyin fazlası nasıl ifade edilir se gülmenin fazlası da aynı şekilde ifade edilmiş burada. gülmenin azını tebessüm veya aşırıya kaçmamak şeklinde düşünebilirsin.

Kardeş Serdar,

Diyelim ki ben bir komedi filmi izliyorum.
Bu filmi izlerken, aman gülmeyeyim,kahkaha atmayayım diye, devamlı kendimi zorlayarak mı izleyeceğim..??
Bu bir komadi filmi izlemek olmaz İŞKENCE olur.

Gülmek ,kahkaha atmak Yüce Allahın insana verdiği en güzel
hediyelerdendir..
Gülmek ,kahkaha atmak kalbi öldürmez, tam tersine kalbi,
besler ,zenginleştirir.....

Bizim güzel bir söylemimiz vardır. Eskiler derler ki:
Bir kahkaha, bir kilo pirzolata eşittir.

Selam

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Madem bu gülme mevzusu anlaşılmamış şöyle ifade edelim o zaman;

İnsanı kahkaha ile güldüren şeyler genelde dünyanın geçici zevkleridir! Dünyanın geçici olan zevklerine fazlaca meyil vermek, zamanla kalbi köreltir. Kalpteki maneviyatı, dünya zevklerinin neşesi ile doldurur. Bu da zamanla Allah ile olan yakınlığı geriletir. Umarım anlaşıldı. Yani fazlaca gülmekten kasıt dünyanın zevklerine dalmaktır. Fazlaca gülmekten kaçının derken, senin ifadenle komedi filimlerine gülmeyi kastedmiyor. Dünya zevklerine kapılmayı anlatıyor.

Tamamı ile dünya zevklerine dalmış olan birinin, tam olarak imanını koruduğunu veya bu ruhiyetle ibadetlerini yerine getirebileceğini söyleyebilirmiyiz? Söyleyemeyiz. Burayı yanlış anlamamak lazım. Dünyadan değil dünyanın geçici zevklerinden uzak durmak.

Yani fazla gülmekten maksat gereğinden fazla dünyaya kapılmak diyelim en basit manası ile!

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Madem bu gülme mevzusu anlaşılmamış şöyle ifade edelim o zaman;

İnsanı kahkaha ile güldüren şeyler genelde dünyanın geçici zevkleridir! Dünyanın geçici olan zevklerine fazlaca meyil vermek, zamanla kalbi köreltir. Kalpteki maneviyatı, dünya zevklerinin neşesi ile doldurur. Bu da zamanla Allah ile olan yakınlığı geriletir. Umarım anlaşıldı. Yani fazlaca gülmekten kasıt dünyanın zevklerine dalmaktır. Fazlaca gülmekten kaçının derken, senin ifadenle komedi filimlerine gülmeyi kastedmiyor. Dünya zevklerine kapılmayı anlatıyor.

Tamamı ile dünya zevklerine dalmış olan birinin, tam olarak imanını koruduğunu veya bu ruhiyetle ibadetlerini yerine getirebileceğini söyleyebilirmiyiz? Söyleyemeyiz. Burayı yanlış anlamamak lazım. Dünyadan değil dünyanın geçici zevklerinden uzak durmak.

Yani fazla gülmekten maksat gereğinden fazla dünyaya kapılmak diyelim en basit manası ile!

gereğinden fazla dünyaya kapılmak diyelim en basit manası ile!

Bu cümleniz ve bu fikrinize aynen ve tamamen katılıyorum.

Ancak gereğinden fazla dünya işlerine dalma fikri...
Başka...
Fazla gülmek eylemi çok çok daha farklı bir eylem...
Bu fikir ''Fazla gülmek''le ifade edilemez,yanlış bir tanımlama olur...

Yeri gelir tebesüm edilir,yeri gelir gülünür ,yeri gelir..
Kahkahayla gülünür...

Selam

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Herşey gerçek manasını ifade etmeyebilir. Mecazi anlam diye birşey vardır değil mi?

Bütün herşeyi kendi yaşadığın dönemindeki anlamına göre düşünme!

Hikayenin geçtiği dönemdeki ifade şekillerini veya mecazları da hesaba kat. Ayrıca hikayelerdeki ifadelere de çok fazla takılma. Bizim için Temelde Kuran-ı Kerimin, uygulama ve açıklama da Peygamberimizin ifadeleri önemli!

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Herşey gerçek manasını ifade etmeyebilir. Mecazi anlam diye birşey vardır değil mi?

Bütün herşeyi kendi yaşadığın dönemindeki anlamına göre düşünme!

Hikayenin geçtiği dönemdeki ifade şekillerini veya mecazları da hesaba kat. Ayrıca hikayelerdeki ifadelere de çok fazla takılma. Bizim için Temelde Kuran-ı Kerimin, uygulama ve açıklama da Peygamberimizin ifadeleri önemli!

Teşekkürler...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
bURADAKİ '' Fazla gülme'' yi anlayamadım.
Gülmenin azı çoğu nasıl oluyor, onu da anlayamadım.

Fazla gülmenin kalbi öldüreceğini de hiç anlamadım....!!!

Gülümsemek güler yüzlü olmak az gülmek gülünç olmak gülmek çok gülmek kahkahayla gülmek yapmacık gülmek boş yere gülmek
alay edici incitici ve küçümseyici gülmek güldürmek boş yere güldürmek fiilleri arasında farklar vardır.
Bunların hiçbirisi diğeriyle aynı fiil değildir. Dereceleri ve aldıkları hükümler de ayrı ayrıdır.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
OzRN2uWh6Q.jpg

Yillardir beni uyuttun. Hep yarina biraka biraka koca bir ömür heder oldu...bak kirk iki yasinda oldum..halen uslanamadin... Gecelerim teheccütsüz heyecansiz gündüzlerim semeresiz ibadetsiz geçti...
Acaba yarin yarin diye uyuttugun yarinlarimi meçhul bir yarinda nasil dolduracaksin?Yoksa Sana uydugum icin yine Beni mi sucliyacaksin?
Gec otur soyle karsima Eyy nefsim hep sen konustun ben sustum!Yeter artik Sen susacaksin ben konusacagim artik..
Ya benim ile olup felaha kavusursun yada kendi kendini cehenemin dibine atarsin anlasana artik.. butun bu ugrasilarim ikimiz icin ikimizi de kurtarmak icin..
Ya benim ile bir olup Rahmanin KAPISI-na gelirsin Yada Senin kafani ezip ben tek basima da giderim.. Tercih Senin..
anla artik bu isyanin ve kibrin ile hem kendinin hem de sevdiklerinin basini yakacaksin..
anla ki Sen bir Hic sin..
Anla ki cennet ucuz degil cehennem dahi lüzumsuz degil!
Anla ki; cennete giden yol asfaltla dösenmemis!
Anla ki; bedelini ödemedigin hiçbir seye sahip olamazsin!
Hakkini vermedigin her sey sana sadece yuk ve zahmettir
Anla ki; dünyayi bize bizler zindan ediyoruz.. ihmallerimiz enaniyetimiz samimiyetsizligimiz..
oysa Allah`a teslim olsaydik kendi kendimize refah ve huzurlu bir dunya kurardik..
Anla ki; Eyüp gibi sabir erbaini doldurmadan Yusuf gibi kuyu diplerinde yillarca çile çekmeden
Yakuplar gibi gözlerini hasrete kurban etmeden olmaz!
Allah`a HAKKI ile kul olup O`ndan Razi olmadikca O da Senden RAZI olmaz Ey Nefsim anlasana artik..
gel etme eyleme yazik etme kendine goruyorsun iste..Onun huzurunda huzur bulmaktan baska caren mi var anlasana artik..

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Gülümsemek güler yüzlü olmak az gülmek gülünç olmak gülmek çok gülmek kahkahayla gülmek yapmacık gülmek boş yere gülmek
alay edici incitici ve küçümseyici gülmek güldürmek boş yere güldürmek fiilleri arasında farklar vardır.
Bunların hiçbirisi diğeriyle aynı fiil değildir. Dereceleri ve aldıkları hükümler de ayrı ayrıdır.

Anlatım çok güzel.....

Bir de... Fazla gülmenin kalbi öldüreceğini

Açıklasanız......

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
OzRN2uWh6Q.jpg

Yillardir beni uyuttun. Hep yarina biraka biraka koca bir ömür heder oldu...bak kirk iki yasinda oldum..halen uslanamadin... Gecelerim teheccütsüz heyecansiz gündüzlerim semeresiz ibadetsiz geçti...
Acaba yarin yarin diye uyuttugun yarinlarimi meçhul bir yarinda nasil dolduracaksin?Yoksa Sana uydugum icin yine Beni mi sucliyacaksin?
Gec otur soyle karsima Eyy nefsim hep sen konustun ben sustum!Yeter artik Sen susacaksin ben konusacagim artik..
Ya benim ile olup felaha kavusursun yada kendi kendini cehenemin dibine atarsin anlasana artik.. butun bu ugrasilarim ikimiz icin ikimizi de kurtarmak icin..
Ya benim ile bir olup Rahmanin KAPISI-na gelirsin Yada Senin kafani ezip ben tek basima da giderim.. Tercih Senin..
anla artik bu isyanin ve kibrin ile hem kendinin hem de sevdiklerinin basini yakacaksin..
anla ki Sen bir Hic sin..
Anla ki cennet ucuz degil cehennem dahi lüzumsuz degil!
Anla ki; cennete giden yol asfaltla dösenmemis!
Anla ki; bedelini ödemedigin hiçbir seye sahip olamazsin!
Hakkini vermedigin her sey sana sadece yuk ve zahmettir
Anla ki; dünyayi bize bizler zindan ediyoruz.. ihmallerimiz enaniyetimiz samimiyetsizligimiz..
oysa Allah`a teslim olsaydik kendi kendimize refah ve huzurlu bir dunya kurardik..
Anla ki; Eyüp gibi sabir erbaini doldurmadan Yusuf gibi kuyu diplerinde yillarca çile çekmeden
Yakuplar gibi gözlerini hasrete kurban etmeden olmaz!
Allah`a HAKKI ile kul olup O`ndan Razi olmadikca O da Senden RAZI olmaz Ey Nefsim anlasana artik..
gel etme eyleme yazik etme kendine goruyorsun iste..Onun huzurunda huzur bulmaktan baska caren mi var anlasana artik..

Cennet cennet dedikleri,
Birkaç köşkle, birkaç huri.
İsteyene ve onları......
Bana seni gerek,seni.

Yunus Emre

Üst Alt