Neden yaratıldık ?

ozokap

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Merhabalar, Neden yaratıldık?
Öncelikle bu siteye yeni üye oldum bu sebeple bir kusurum olursa lütfen affedin. Bir müddettir eksiklerimi kapatmak sebebiyle dini konularda araştırmalar yapmaya çabalıyorum. Takıldığım noktalarda Kur'an-ı Kerim'in önderliğinde büyüklerimden ve hocalarımdan bilgi almaya çalışıyorum. ''Niçin yaratıldık ?'' soruna cevaben ''Kulluk etmek için'' cevabını aldım ve arkasından aklımda '' Allah insanları yaratmaya neden karar verdi ? Ne sebeple yaratıldık ? '' gibi sorular oluştu. Bu konuda kimi zaman ''İmandan çıkarsın,fazla merak iyi değildir'' gibi sözler duydum. İlmi öğrenmekten hiç bir zaman vazgeçmedim. Çok şükür ki şimdiye kadar inancımdan şüpheye de düşmedim. Bu konuda bana yardımcı olabilecek varsa çok memnun olurum.

Saygılar...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Sitede her konuda birikimli arkadaşlar vardır. Derdinizi açarsanız derman olacaklardır. Kur'an ve Hz Peygamber öğretisi sizlere o konulardan çok açık ve net cevaplar verecektir. Bunu yaparken "alim" bir zatın devrede de olması güzeldir. Onu da yapmışsınız zaten. Allah yardımcınız olsun.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Merhaba,Neden yaratıldık..?
İnsanı Allah yaratmıştır ve kuşkusuz bu yaratışın belirli bir amacı vardır. Bu gerçek Kuran'da, "Biz, bir 'oyun ve oyalanma konusu' olsun diye göğü, yeri ve ikisi arasında bulunanları yaratmadık" (Enbiya Suresi, 16) ayeti ile haber verilir. İnsanın yaratılış amacı, başka bir ayette de şöyle bildirilir:
"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım."
ZÂRiYÂT Suresi 56. ayet.

İnsanın yaratılışının tek gerçek amacı Allah'a kulluk etmesidir. Ancak burada bir yanlış anlamaya karşı dikkatli olmak gerekir: İnsanın yalnızca Allah'a kulluk etmek için yaratılmış olması, sadece bazı ibadetleri yapmanın yeterli olacağı anlamına gelmez.

Kuşkusuz Peygamber Efendimiz (sav)'in Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen; “Beş vakit namazlar, gelecek haftaya kadar cüm’a, gelecek seneye kadar ramazan, büyük günahlardan sakınılırsa, aralarındaki hatalar için kefarettirler.” (Müslim) (Riyazü’s Salihin, İmamı Nevevi, çeviren: Mehmet Emre, Bedir yayınevi, sf.698) kudsi hadisiyle önemini bildirdiği 5 vakit namaz ibadeti ve oruç, zekat, tesettür gibi diğer ibadetler titizlikle uygulanması gereken farzlardır ve her mümin bunları yerine getirmekle yükümlüdür.

Ancak Allah'a kulluk etmek, hayatın her alanını kapsar ve asıl olarak da, Allah'ı tanımak, O'na yakın olmak ve tüm yaşamı O'nun gösterdiği yola göre sürdürmek demektir.

Bu şekilde yaşayan, yani yalnızca Allah'a kulluk eden bir insan, dünyanın en güzel, en huzurlu, en zevkli hayatını yaşar. Çünkü Allah'ın Kuran'daki emirlerinin tümü çok kolaydır. İnsan Allah'a kulluk etmekten zevk alacak şekilde yaratılmıştır ve bunu yapmakla da bu yaratılışına (fıtrat) uygun hareket etmiş olur.

İnsan, yalnızca Allah'a kulluk etmek üzere yaratılmıştır, yaratılışı (fıtratı) bu temel üzerindedir. Allah onu yoktan var etmiş, ona "Kendi ruhundan üflemiş", onu "bir damla sudan" (spermden) bir insan haline getirmiş ve onu geçici bir süre için dünyaya göndermiştir.

İnsana düşen, kendisini Allah'ın yarattığını bilmek ve bundan dolayı her an O'na şükretmektir. Böylece kendisi için geçici bir yurt olan dünyada Allah'ın gösterdiği amaca uygun olarak yaşayacak, olgunlaşıp eğitilecek ve asıl yurduna, ahirete gidecektir.

İşte bu, insanın yaratılışına (fıtratına) uygun olarak davranması demektir.

kudsi hadisde cevabı verilmiş sorudur. "Ben gizli bir hazineydim, bilinmeyi istedim ve mahlûkatı yarattım"

Allah cc. bizi yarattı ise vardır bir bildiği ,bir hikmeti...rabbimin hikmetinden sual olunmaz..demek gerekiyor sanırım ,hepimiz bu hayat sınavını vermek için yaratıldık ve tekrar Allah'a gerçek dünyaya döneceğiz. ek olarak bizler sadece varız ve ona aitiz. ben zamansız aleme ait bir özüm ve benim sandığım aklım dahil, tüm dünya varlığım sadece emanettir. bunun cevabını ancak ona döndüğümüzde daha iyi anlayabileceğiz.

her canlı ölümü tadacak ve o zaman neden yaratıldığımızı ve neden yapmayın ya da yapın diye Allah cc. tarafından emredilen görevlerin ödüllerini ve cezalarını göreceğiz. Allah hem bu dünya da hem de öbür dünya da hepimizin yardımcısı olsun.

ozokap

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Derdimi görüp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Kuşkusuz Kur'an 'dan daha iyi cevap yoktur. Rabbimin hikmetinden sual olunmaz, ona ne şüphe. Tek isteğim ulaşa bildiğime ulaşmak, öğrenebildiğim her şeyi öğrenmektir. Yoluma ışık tuttunuz. Allah razı olsun. Amin...

H

halil çepik

Kayıtsız
Misafir
Neden yaratıldık?

Merhabalar, öncelikle bazen neden yaratıldık ki diyorum, bu kadar zulmeden, isyan eden, inkar eden varken bu kadar ALLAH dan korkmayan varken, karşımızda o kadar güzel, güçlü, kusursuz dengler yaratan varken biz ise yalan yanlış iki rekat namazı şikayet ederek, saat tutarak oruç tutmayla karşılığı ödediğimizi sanıyoruz. Oysa ki ömrümüz boyunca secdeden kalkmasak daha bir günlük görme rızkını ödeyemeyiz.
ALLAH C.C bizden sadece akıllı durmamızı, dürüst olmamızı, haksızlık etmememizi, ona saygı duymamızı istiyor biz ise yaratıldığımız günden beri hiç durmadık hep daha nankör hep daha isyankar olduk ve giderek kötüye gidiyor. Bunlar kişisel sorunlarım değil toplumsal davranış analizlerimdir saygılarımla.

osisko

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Neden mi yaratıldık..?

Yaratılışın ilki ruhlar alemidir ki,

Rabbin, Âdem oğullarından, onların bellerinden zürriyetlerini almış ve: "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye onları kendilerine şâhid tutmuştu. "Evet, şâhidiz!" dediler. kıyâmet günü "Biz bundan habersizdik!" demeyesiniz.
A-Raf 172

Yahut: "daha önce babalarımız ortak koştu, biz de onlardan sonra gelen bir nesil olduğumuz için öyle yaptık. (Gerçekleri) iptal edenlerin yaptıkları yüzünden bizi helâk mı ediyorsun?" demeyesiniz diye.
A-Raf 173

Nihâyet onlardan birine ölüm geldiği zaman: "Rabbim, der, beni geri döndürünüz!"
Müminun 99

"Ki terk ettiğim dünyâda yararlı bir iş yapayım." Hayır, bu onun söylediği bir sözdür. Önlerinde tâ diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır.
Müminun 100

İnsanoğlunun ezel-i ervahta Hz. Allah 'a verdiği "belâ" .. "Evet sen bizim Rabbimizsin"sözünü yerine getirilebilmemiz için..!

Rabbim "ben bundan habersizdim" dedirtmemek için..!

Allah 'ın rahmeti, merhameti, mağfireti, lütuf ve ihsanı gereği, insanoğluna verdiği ikinci bir fırsattır.

İşte dünya hayatı bunun için çok değerlidir. Bunun için çok kıymetlidir.

Yaratılışın sırrı burada gizli.

Üst Alt