Nazar boncuğu - Nazar boncuğu hakkında

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Nazar boncuğu - Nazar boncuğu hakkında
Nazar Boncuğu. Bu binlerce yılın tılsımı Anadolu'da kem gözlere karşı yaptığı mücadeleyi, dünyanın dört bucağında da sürdürüyor.

Anadolu'nun mavili, sarılı, beyazlı "göz"leri, Marsilya'yanın, New York'un, Los Angeles'ın vitrinlerinde göz kırpıyor, kimler tarafından ve nerede yapıldığından habersiz..

Ocaktan, ateşin ve dumanın ülkesinden hayat bulan binlerce nazar boncuğu, birkaç gün içinde, dünyanın dört bir yanına yolculuğa çıkar. Başta Yunanistan, İsrail ve ABD olmak üzere 60'a yakın ülkeye nazar boncukları ihraç ediliyor.

Anadolu'nun binlerce yıldır gülümseyen mavi gözleri, yeni dünyanın gözleriyle karşılaşmak için sabırsızlanıyor. Türkiye'de başınızı nereye çevirseniz, size bakan bir çok gözle karşılaşabilirsiniz. ..

Burası gerçekten bir nazar boncuğu cennetidir. Bir yabancıya sürekli izlendiği duygusunu verecek kadar çok nazar boncuğu vardır çevrede... Gizli gözler sanki hayatı ve insanları sessizce izlemektedir...

Belki de "rahatlayın, her şey yolunda" demek ister gibi çok derinlerden bakmaktadır mavi gözler...İstanbul'da nazar boncuğu, diğer sanatlarla yaratıcı bir işbirliği içindedir... Bir şeyi süslemek için akla ilk gelen şey nazar boncuğu, ya da nazar figürüdür....

Ya nazar boncuğu bir eşyayı süslemektedir, ya da bir eşya nazarlığa süs olmaktadır. Farklı şekil ve desenlerle bir araya gelerek, şaşırtıcı kombinasyonlara imkan vermektedir.

Ateş ile usta yine birlikte ve baş başadır, ateş camı eritmekte, usta bu camı istediği gibi biçimlendirmektedir. .Bu atölyelerin merkezinde bir değil iki fırın bulunur. Nazarlığın ana maddesi olan koyu mavinin eritildiği 1600 derecelik büyük bir fırın ile, içinde beyaz, açık mavi ve siyahın bulunduğu 1400 derecelik ısıya sahip daha küçük bir fırın..

Atölyede çalışanlar, tıpkı göz boncuğu ustaları gibi, adına fonga denilen çelik çubuklar kullanmaktadırlar. Erimiş cam, fongaların ucuna sarılarak alınmakta ve hızla bir önceki renkli camın üzerine konulmaktadır. Donduğunda işte " nazar boncuğu "

Her vardiyada ortalama 1500-2000 cam nazarlık yapılabilmektedir. Çalışmanın ritmi bir tür geriye sayma işlemi gibidir; erimiş camın potadan alındığı andan itibaren başlayan bir geriye sayma işlemi...Camın soğuyup katılaşması saniyeler içinde olur...Bu cam nazarlıklardaki en önemli nokta, farklı renklerdeki erimiş camların, en yüksek ısıda üst üste konularak birbirine geçmesini sağlamaktır. Fırının ısısı düştükçe, çatlamalar ve bozulmalar ortaya çıkmaktadır.

Sadece nazar boncuğu ile ilgilenen ve kendilerini bu işe adayanlar, bu geleneği, bu sembolü diğer insanlara ulaştırmak ve anlatmak için de büyük bir çaba harcamaktalar.

Nazar boncuğu ve nazar figürlü hediyelik eşyaları dünyanın 60 ülkesine iletirken, mavi gözün pozitif gücünü, dinsel inançların ötesinde bir anlayışla, tüm insanlarla paylaşmak istemektedirler.
 
Üst Alt