Muş Doğal Güzellikleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Muş Muş Doğal Güzellikleri


Muş ili yüksek ve dağlık bir alanda kurulmuştur. Güneydoğu Torosların uzantıları olan dağlık alanlar ilin %35’lik bir alanını kaplamaktadır. Bunlar Akdoğan (Hamurpert) Dağı, Şerafettin Dağı, Otluk Dağları, Hacres (Karaçavuş) Dağları, Yakupağa Dağları ve Bingöl Dağlarının uzantılarıdır. Bu dağlık alanların ortasında da platolar ve Murat Vadisi ile Muş Ovası, Malazgirt Ovası, Liz Ovası, Bulanık Ovası bulunmaktadır. Murat Nehri ile Karasu il topraklarını sulayan, doğal güzellikleri arasındadır.


Haçlı (Bulanık) Gölü (Bulanık)

Muş’un güneydoğusunda Bulanık ilçesinin güneyindedir. Göl adını güneyindeki Haçlı Köyünden almıştır. Bulanık ismini ise göl suyunun bulanık oluşundan almıştır. Krater gölü niteliğindeki göl 10 km2 yüzölçümünde olup, 7 m. derinliğindedir. Gölü, güneybatıdan Şeyhtokum Deresi ve birkaç küçük kaynak beslemektedir. Göl içerisinde alabalık ve aynalısazan balıkları bulunmaktadır.


Büyük Hamurpet Gölü (Varto)

00137698.jpg
Muş ili Varto ilçesinin kuzeybatısında Hamurpert (Akdoğan) Dağlarının batısında bulunan bu göl deniz seviyesinden 2.149 m. yüksekliktedir. Etrafı oldukça dik kayalarla çevrili olan gölün yüzölçümü 1.088 km2 olup, derinliği 21 m. civarındadır. Büyük Hamurpert Gölü volkanik karakterde bir göldür. Fazla sularını da yakınındaki İskender Çayı’na boşaltmaktadır.

Göl kaynak ve kar suları ile beslenmektedir. Göl çevresinde ördek, kaz, turna, kunduz, göl suları içerisinde de aynalısazan balığı yaşamaktadır.


Küçük Hamurpet Gölü (Varto)

Büyük Hamurpet gölünün yaklaşık 300 m kadar güneyinde olup, deniz seviyesinden 2.173 m. yüksekliktedir. 149 km2 alanı kaplayan küçük bir göldür.


Gaz (Kaz) Gölü (Malazgirt)

Muş ili, Malazgirt ilçesine bağlı Aktuzla Bucağının yakınlarında bulunan bu göl, volkanik özellikler taşıyan karstik bir göldür. Derinliği az olan gölün suyu tuzlu ve acıdır. Göl çevresinin sazlık oluşundan ötürü ilkbahar’da göçmen kuşların yerleştiği bir alandır. Kaz, ördek, su tavuğu gibi hayvanlar yaşamaktadır.

Muş İçme ve Kaplıcaları

Muş yöresinde Varto’daki Yukarı Alagöz Kaplıcası, Bazikan Çermiği; Derik Çermiği bulunmaktadır. Ayrıca yörede Safiyan, Kayalıdere, Malazgirt’te Karahasan Maden Suyu ve Bulanık ilçesinde de Şar (Şor) Gölü Maden Suyu bulunmaktadır.


Bazikan Çermiği (Varto)

00137702.jpg
Muş Varto ilçesinin 27 km. batısındaki Bazikan Çermiği köyün kuzeydoğusu ve doğusundaki iki kaynaktan beslenmektedir. Dereye yakın olan kaynak 3.50 m. çapında, 1.50 m. derinliğinde üzeri açık bir havuz görünümündedir. Diğer kaynak ise, bir hendek içerisinde akmaktadır.

Çermiğin 38 C sıcaklığındaki suyu 016 lt çıkmaktadır. Bu çermik, sakinleştirici bir etki yaptığı gibi karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına da iyi gelmektedir.


Kızılziyaret Tepesi, Mongok Bağları ve Karni Deresi çevresi Muş ilinin başlıca mesire yerleridir.

Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, adresinden alınmıştır.
 
Üst Alt