Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Genel islami paylaşımlar
zekat
Müminler bir vücut gibidir
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="elifgibi" data-source="post: 8480" data-attributes="member: 149"><p style="text-align: left"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Müminler bir vücut gibidir</strong></span></span></p><p> <span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Sual: Bosna’ya yardım için para toplanıyor. Yardımların yerine ulaşıp ulaşmayacağını bilmiyoruz. Yardımlar yerine ulaşmazsa, yardım edenler mesul olur mu?</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>CEVAP</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Yardımı toplayan, müslüman ise, yardım etmek gerekir. Yardımın ulaştırılmasında bir kusur veya hıyanet olursa, günah, onların olur. Onun için, dünyanın neresinde olursa olsun, müslümanlara yardım etmelidir! Amerika’daki, Afrika’daki müslümanlara da yardım etmelidir! Bütün müslümanlar bir ailenin fertleri, hatta bir vücut gibidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>(Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız, uykusuz kalıp, onun tedavisi ile meşgul olduğu gibi, müslümanlar da birbirlerine yardıma koşmalıdır!) [Buhari]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Dertler müşterektir</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Bu bakımdan, dünyanın öteki ucundaki bir müslümanın derdi, bizim derdimiz demektir. Ona yardım etmek gerekir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>(Müslümanların dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan değildir.) [Hakim]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Yiyecek, giyecek ve başka ihtiyaçları için müslümanlara yardım, hem vazifedir, hem de çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>(Bir müslümanın sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, Allahü teâlâ affeder.) [Buhari]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Bir din kardeşinin ihtiyacını gideren, ömür boyu Allahü teâlâya ibadet etmiş gibi sevap kazanır.) [Buhari]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Kim bir mümini, bir münafıkın eziyetinden korursa, Allahü teâlâ da onu, Cehennem ateşinden korur.) [Ebu Davud]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Allah indinde, en kıymetli amel, mümini sevindirmek, sıkıntısını gidermek, borcunu ödemek veya karnını doyurmaktır.) [Taberani]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Din kardeşini savunan müslümanı Allahü teâlâ, Cehennem ateşinden korur.) [Taberani]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Din kardeşinin aleyhinde konuşulurken, ona müdafaaya gücü yeterken, bunu yapmayanı, Allahü teâlâ dünya ve ahirette zelil eder.) [İbni Ebiddünya]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Allah katında en kıymetli amel, bir müslümanı sevindirmek yahut bir sıkıntısını gidermek veya sabrını taşıran bir kederini ortadan kaldırmak yahut borcunu ödemektir.) [Ebuş-şeyh]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(İnsanların iyisi, insanlara iyilik edendir.) [İ. Ahmed]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>(Arkadaşın iyisi, arkadaşına, komşunun iyisi ise komşusuna iyilik edendir.) [Tirmizi]</strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Sizin en iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenen ve kötülük etmeyeceğinden emin olunandır.) [Tirmizi]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Hayra vesile olan, hayır işlemiş gibidir. Allahü teâlâ, sıkıntıya düşene, çaresize yardım edeni sever.) [İbni Neccar]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Layık olana da, olmayana da iyilik et. Eğer layık olana iyilik edersen ne iyi. Eğer o kimse iyiliğe layık değilse, sen, iyilik ehlinden olursun.)</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong> [İbni Neccar]<strong>Sevdiğini vermek</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong><strong>(Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe, iyilik ve hayra nail olamazsınız. Ne infak ederseniz, Allahü teâlâ, onu hakkıyla bilir ve mükafatını verir.) [Al-i İmran 92]</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>İnfaktan maksat zekat diyenler oldu. (Sevdiğiniz maldan zekat vermedikçe saadete eremez, Cennete giremezsiniz. Cimrilikten ve mal sevgisinden temizlenmiş olmazsınız) dediler. İnfak edilen her şeyi Allahü teâlâ bilir, dünyada hakkını verir, ahirette de sevabını ve derecesini artırır. Ömer bin Abdülaziz hazretleri, yüklerle şeker alıp sadaka olarak dağıtırdı. Dediler ki: </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Niçin parasını değil de, şeker alıp sadaka ediyorsun?) </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Buyurdu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Bu şeker, bana paradan daha kıymetlidir, şekeri çok severim.)</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ömer, en iyi cariyesini azat etmişti. Oğlu Hazret-i Abdullah da en iyi cariyesini azat etmişti. Kendisine dediler ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Kıymetli cariyeyi niçin bıraktın?)</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Buyurdu ki: </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Bu âyeti işitince bıraktım. Kişi sevdiğini vermeyince sevdiğini elde edemez.)</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Harun Reşidin zevcesi Zübeyde, otuzbin altın harcetmiş, bir mushaf yazdırmıştı. Tamamlanıp da kendisine getirdikleri vakit bu âyet-i kerimeyi okuyunca, hemen mushafı kapayıp: (Alın bunu, salih bir müslümana hediye edin. Şu anda bu mushaftan daha çok sevdiğim bir şey yoktur) dedi.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ebu Talha, en sevdiği malı olan bir bahçeyi Allah yolunda tasadduk etti. Zeyd bin Harise hazretleri de, Seyl adındaki atını tasadduk etti.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>Hasan-ı Basri hazretleri buyurdu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: DimGray"><strong>(Bir kimse sevdiği bir tek hurmayı bile Allah rızası için tasadduk ederse, bu âyetteki iyilik ve hayra mazhar olmuş olur) buyurdu.</strong><strong> (Tibyan)</strong></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="elifgibi, post: 8480, member: 149"] [LEFT][SIZE=3][COLOR=DimGray][B]Müminler bir vücut gibidir[/B][/COLOR][/SIZE][/LEFT] [SIZE=3][COLOR=DimGray][B]Sual: Bosna’ya yardım için para toplanıyor. Yardımların yerine ulaşıp ulaşmayacağını bilmiyoruz. Yardımlar yerine ulaşmazsa, yardım edenler mesul olur mu? [/B][B]CEVAP Yardımı toplayan, müslüman ise, yardım etmek gerekir. Yardımın ulaştırılmasında bir kusur veya hıyanet olursa, günah, onların olur. Onun için, dünyanın neresinde olursa olsun, müslümanlara yardım etmelidir! Amerika’daki, Afrika’daki müslümanlara da yardım etmelidir! Bütün müslümanlar bir ailenin fertleri, hatta bir vücut gibidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: [/B][B](Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız, uykusuz kalıp, onun tedavisi ile meşgul olduğu gibi, müslümanlar da birbirlerine yardıma koşmalıdır!) [Buhari] [/B][B] Dertler müşterektir Bu bakımdan, dünyanın öteki ucundaki bir müslümanın derdi, bizim derdimiz demektir. Ona yardım etmek gerekir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: [/B][B](Müslümanların dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan değildir.) [Hakim] Yiyecek, giyecek ve başka ihtiyaçları için müslümanlara yardım, hem vazifedir, hem de çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: [/B][B](Bir müslümanın sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, Allahü teâlâ affeder.) [Buhari] [/B][B] (Bir din kardeşinin ihtiyacını gideren, ömür boyu Allahü teâlâya ibadet etmiş gibi sevap kazanır.) [Buhari] [/B][B] (Kim bir mümini, bir münafıkın eziyetinden korursa, Allahü teâlâ da onu, Cehennem ateşinden korur.) [Ebu Davud] [/B][B] (Allah indinde, en kıymetli amel, mümini sevindirmek, sıkıntısını gidermek, borcunu ödemek veya karnını doyurmaktır.) [Taberani] [/B][B] (Din kardeşini savunan müslümanı Allahü teâlâ, Cehennem ateşinden korur.) [Taberani] [/B][B] (Din kardeşinin aleyhinde konuşulurken, ona müdafaaya gücü yeterken, bunu yapmayanı, Allahü teâlâ dünya ve ahirette zelil eder.) [İbni Ebiddünya] [/B][B] (Allah katında en kıymetli amel, bir müslümanı sevindirmek yahut bir sıkıntısını gidermek veya sabrını taşıran bir kederini ortadan kaldırmak yahut borcunu ödemektir.) [Ebuş-şeyh] [/B][B] (İnsanların iyisi, insanlara iyilik edendir.) [İ. Ahmed] [/B][B](Arkadaşın iyisi, arkadaşına, komşunun iyisi ise komşusuna iyilik edendir.) [Tirmizi][/B][B] (Sizin en iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenen ve kötülük etmeyeceğinden emin olunandır.) [Tirmizi] [/B][B] (Hayra vesile olan, hayır işlemiş gibidir. Allahü teâlâ, sıkıntıya düşene, çaresize yardım edeni sever.) [İbni Neccar] [/B][B] (Layık olana da, olmayana da iyilik et. Eğer layık olana iyilik edersen ne iyi. Eğer o kimse iyiliğe layık değilse, sen, iyilik ehlinden olursun.) [/B] [İbni Neccar][B]Sevdiğini vermek Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: [/B][B](Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe, iyilik ve hayra nail olamazsınız. Ne infak ederseniz, Allahü teâlâ, onu hakkıyla bilir ve mükafatını verir.) [Al-i İmran 92] İnfaktan maksat zekat diyenler oldu. (Sevdiğiniz maldan zekat vermedikçe saadete eremez, Cennete giremezsiniz. Cimrilikten ve mal sevgisinden temizlenmiş olmazsınız) dediler. İnfak edilen her şeyi Allahü teâlâ bilir, dünyada hakkını verir, ahirette de sevabını ve derecesini artırır. Ömer bin Abdülaziz hazretleri, yüklerle şeker alıp sadaka olarak dağıtırdı. Dediler ki: (Niçin parasını değil de, şeker alıp sadaka ediyorsun?) Buyurdu ki: (Bu şeker, bana paradan daha kıymetlidir, şekeri çok severim.) Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ömer, en iyi cariyesini azat etmişti. Oğlu Hazret-i Abdullah da en iyi cariyesini azat etmişti. Kendisine dediler ki: (Kıymetli cariyeyi niçin bıraktın?) Buyurdu ki: (Bu âyeti işitince bıraktım. Kişi sevdiğini vermeyince sevdiğini elde edemez.) Harun Reşidin zevcesi Zübeyde, otuzbin altın harcetmiş, bir mushaf yazdırmıştı. Tamamlanıp da kendisine getirdikleri vakit bu âyet-i kerimeyi okuyunca, hemen mushafı kapayıp: (Alın bunu, salih bir müslümana hediye edin. Şu anda bu mushaftan daha çok sevdiğim bir şey yoktur) dedi. Âyet-i kerime nazil olunca, Hazret-i Ebu Talha, en sevdiği malı olan bir bahçeyi Allah yolunda tasadduk etti. Zeyd bin Harise hazretleri de, Seyl adındaki atını tasadduk etti. Hasan-ı Basri hazretleri buyurdu ki: (Bir kimse sevdiği bir tek hurmayı bile Allah rızası için tasadduk ederse, bu âyetteki iyilik ve hayra mazhar olmuş olur) buyurdu.[/B][B] (Tibyan)[/B][/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günde beş vakit kıldığımız nedir?
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Genel islami paylaşımlar
zekat
Müminler bir vücut gibidir
Alt