MS hastalığı ve Güneş Işığı

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
MS hastalığı genelde genetik sebeplere bağlanmasına rağmen,görülme sıklığının coğrafi şartlara göre değiştiğini gösteren veriler var,çevresel şartlar MS hastalığının ortaya çıkmasında rol oynuyor olabilir.

MS hastalığının bağışıklık sistemi bozukluğu olduğu düşünülüyor. Bağışıklık sisteminin savunma mekanizmaları vücuttaki sinir dokularına saldırıyor. Bunu neyin tetiklediği tam olarak bilinmiyor.

MS hastalığına neden olan çevresel faktörlerden biri güneş ışığı ve vitamin D.MS hastalığı Asyada,tropik ve yarı tropik ülkelerde daha az görülüyor.Güneş ışığına maruz kalma süresi ile MS görülme sıklığı arasında kuvvetli bir bağlantı var.

Güneş ışığından yeterince faydalanmak MS riskini azaltıyor,D vitamini eksikliği ise MS sebeplerinden biri.

Hayvanlara D3 vitamini enjekte edilmesinin,MS hastalığının hayvanlarda görülen benzeri EAE hastalığını önlediği görülmüştür. D vitamini eksikliği EAE hastalığının gelişimini hızlandırmıştır.

Araştırmacılar D vitamini takviyesinin MS riskini azaltmaya yardım edeceğini söylüyor.

Güneş ışığı almak vücutta D vitamini üretilebilmesi için gerekli.Güneş ışığından yeterince faydalanmak için güneşin altında saatlerce güneşlenmek gerekmiyor. Ellerin ve yüzün günde sadece 10 dakika güneş ışığı alması gerekli D vitamini üretimi için yeterli.

MS riskini artıran diğer faktörler Epstein-Barr virüsü ve sigara.

Kaynak: Nöroloji Seminerleri 2008

 
Üst Alt