Meniere Hastalığı

kameLya

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
7 Kasım 2012
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Meniere Hastalığı, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu olan sıvılardaki basıncın mikrobiyotik oluşumlar nedeniyle artmasından kaynaklanmaktadır. Hastalığın en önemli belirtisi, ataklar halinde gelen baş dönmesidir. Meniere Hastalığı'nda, iç kulak sıvılarındaki basınç değişimi; hastada, denge ve işitme kaybına neden olmaktadır. Meniere Hastalığı, genellikle önce bir kulağı etkiler ve vakaların %25 ila 50’sinde zamanla ikinci kulağı da etkisi altına alır.

Sendromun başlangıcında, labirent denilen iç kulak bölümünde sıvı artışı görülmektedir; Labyrinth (labirent), denge (yarım daire kanalları ve otolitik organlar) ve işitme organlarını (koklea) içerir. Burada bulunan sıvı fazlası, labirent zarında basınç yaparak zarın yapısını bozar. Bunun sonucunda, denge ve işitme duyuları bozulur.
Meniere Hastalığı’nın sebepleri nelerdir?
Hastalığın nedeni hakkında birçok teori bulunmasına rağmen henüz tatmin edici bir cevap elde edilememiştir. Bazı araştırmacılara göre, Meniere, migren ağrılarının nedenine benzer şekilde, kan damarlarındaki daralma nedeniyle oluşmuştur. Diğer araştırmacılara göre ise, hastalık, viral enfeksiyonlar, alerjiler ya da otoimmün reaksiyonları sonucunda oluşur. Meniere Hastalığı’nın genetik yollarla bireylere aktarıldığını savunan araştırmacılar da vardır.

Meniere Hastalığı’nın belirtileri nelerdir? Hastalık kimlerde görülür?

Meniere Hastalığı’nın teşhisi için tek bir belirti yoktur. Teşhis, aşağıdaki şikâyetlere göre konulur:
• Her biri en az 10 dakika süren iki ya da daha fazla Vertigo atağı
• Kulak çınlaması (Tinnitus)
• Geçici işitme kaybı
• Kulakta dolgunluk hissi

Baş dönmesi atakları, birden ya da kulak çınlamasının ya da işitmede azalmanın hemen ardından gelebilir. Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Ulusal Enstitüsü (NIDCD)’ne göre, A.B.D’de her yıl 45.000 kişiye Meniere Hastalığı teşhisi konulmaktadır

Meniere Hastalığı nasıl teşhis edilir?
Meniere Hastalığı’nın teşhisi ve tedavisi için bir KBB uzmanına gidilmelidir. Hastalığın özel bir testi ve tek bir belirtisi yoktur. Teşhis, hastalık öyküsüne ve belirtilerin varlığına göre konulur. Başvurduğunuz hekim, ataklarınızın sıklığını, süresini, ciddiyetini değerlendirdikten sonra, işitme kaybınızın süresini, değişip değişmediğini, çınlama veya dolgunluk hissinizin olup olmadığını, var ise bunun tek veya çift taraflı olup olmadığını belirleyecektir. Doktorunuz, işitme testi (Odiometrik muayene) de uygulayarak kulaktaki işitme kaybına bakacaktır. Denge fonksiyonunu değerlendirmek için ENG (elektronistagmografi) uygulanabilir. Göz ve kulak, sinir sistemi sayesinde birlikte çalıştıkları için denge sistemi ölçümünde göz hareketlerinin ölçümü kullanılır. Hastaların yaklaşık %50’sinde, etkilenen kulakta denge fonksiyonu azalmıştır.Meniere Hastalığı’nın teşhisi için uygulanabilecek diğer testler şunlardır:
• Denge sistemini değerlendirmek için Rotasyon Testi veya Denge Düzlemi gibi testler de uygulanabilir.
• Elektrokokleografi (EcoG) - Bazı Meniere hastalarında iç kulaktaki artmış sıvı basıncını gösterebilir.
• İşitsel beyin kökü cevabı (ABR) - İşitme siniri ve beyin yollarının bilgisayarlı testidir
• BT (bilgisayarlı tomografi ) ve MRI (manyetik rezonans görüntülemesi) - İşitme ve denge siniri üzerinde oluşan tümörü belirlemek için gerekebilir. Bu tümörler nadirdir ancak Meniere'e benzer semptomlara sebep olurlar.

Meniere Hastalığı nasıl tedavi edilir?
Meniere Hastalığı’nın kesin bir tedavisi yoktur; fakat doktorunuz size durumla başa çıkabilmeniz için önerilerde bulunacaktır. Meniere Hastalığı’nın tedavisinde kullanılan bazı yöntemler şunlardır:
• İlaç Tedavisi: Meniere Hastalığı’nın kişiyi en olumsuz etkileyen belirtisi baş dönmesidir. Meclizine, Diazepam, Glycopyrrolate, ve Lorazepam içerikli ilaçlar baş dönmesi ataklarını azaltmaya yardımcıdır.
• Diyet: Tuzu kısıtlamak ve diüretik (suyu vücuttan atılımını sağlayan ilaç ) almak, biriken sıvının miktarını azaltarak, iç kulaktaki akış yoğunluğu ve baskıyı giderdiğinden, baş dönmesi ataklarını azaltabilir.
• Diğer besinsel ve yaşamsal değişiklikler: Bazı hastalar; kafein, çikolata ve alkolün durumlarını daha da kötü hale getirdiğinden yakınmaktadırlar. Bu besinlerin tüketilmemesi ve ayrıca sigaradan uzak durulması atakları azaltacaktır. Düzenli uyku, dinlenme ve stresten uzak durmak da Meniere hastalarının iyileşmesi için gereklidir.
• Bilişsel Tedavi: Bilişsel terapi, kişilerin yaşam tecrübelerini nasıl yorumladıklarına ve onlara nasıl tepki verdiklerine odaklanmalarını sağlayan bir konuşma terapisidir. Yapılan araştırmalara göre, bazı hastalar, bu terapinin beklenmeyen ataklara karşı onları daha hazırlıklı hale getirdiğini ve gelecek ataklarla ilgili kaygılarını azalttığını ifade ediyor.
• Enjeksiyon: Orta kulağa, Gentamisin içeren antibiyotik enjekte etmek, baş dönmesini kontrol etmeyi sağlar; fakat bu işlem aynı zamanda, gentamisinin iç kulaktaki işitmeye yardımcı olan mikroskobik kıl hücrelerine zarar vermesi nedeniyle işitme kaybı riskini de yükseltmektedir. Bazı doktorlar, kulağa, baş dönmesini azaltan ve işitme kaybına neden olmayan Kortikosteroid enjekte etmeyi tercih etmektedir.
Meniere Hastalığı’nda cerrahi girişim ne zaman tavsiye edilir?
Eğer baş dönmesi atakları, tüm yöntemlere rağmen kontrol edilemiyorsa ve ataklar günlük işleri kısıtlıyorsa aşağıdaki cerrahi işlemlerden biri uygulanır:
•Endolenfatik Şant; (iç kulak sıvısının boşaltılması) ya da dekompresyon (basıncın azaltılması) ameliyatlarıyla, vakaların 1/2-1/3'ünde baş dönmesi ataklarının kontrolü sağlanır. Ancak hiçbir hastada bu kontrol kalıcı değildir. İşlem, diğer işlemlere kıyasla daha kısa sürer.
•Vestibüler Nörektomi; denge sinirinin, iç kulağı terk edip beyine girdiği yerde kesilmesi işlemidir. Baş dönmesi atakların büyük bir kısmı, bu ameliyatla tedavi edilebilir ve vakaların çoğunda işitme korunur.
•Labirentektomi ve işitme sinirinin kesilmesi operasyonu; bir taraftaki iç kulağın işitme ve denge mekanizmalarının harap edilmesidir. Meniere hastasının, etkilenen kulağı çok az duyuyorsa bu yöntem tercih edilebilir. Bu operasyonla baş dönmesi atakları kontrol altına alınır.
Diğer ameliyatlar ve tedaviler de bazı durumlarda tavsiye edilebilir. Cerrahi tedavi gerekli görülüyorsa, cerrahınızla riskleri ve kazanacaklarınızı tartışmalısınız. Her ne kadar Meniere Hastalığı’nın tedavisi yoksa da hemen hemen her vakada baş dönmesi kontrol altına alınabilir.
Alternatif Tedavi: Uzmanlar; akupunktur, akupressur, Tai Chi gibi yöntemler ve Ginkgo Biloba, Niasin, zencefil kökü içeren bitkisel takviyeler gibi alternatif tedaviler üzerinde çalışsalar da, bu yöntemlerin hastalığa iyi geldiğini kanıtlanamamıştır. Bu tür tedavileri denediyseniz, doktorunuzu konu hakkında bilgilendiriniz, aksi halde doktorunuz tarafından uygulanacak tedavilerin etkinliği azabilir.
Araştırmacılar, 10 Meniere hastasından 6’sının kendi kendine iyileşebileceğini ya da baş dönmelerini; diyet, ilaç ve cihazlarla kontrol altında tutabildiğini belirtiyor. Buna rağmen küçük bir grup, sadece cerrahi müdahaleyle iyileşebilme şansına sahip olabiliyor.

Önlemli Not: Eğer ani baş dönmeniz olursa, denge unsurunun ve kontrolün önemli olduğu aktivitelerden kaçının. (araç kullanmayın, yüzmekten kaçının, merdivenlerden, belirli bir süre uzak durun)
 
Üst Alt