Meleklere iman nedir? Meleklere iman nasıl olmalıdır?

İLiM DiLeNcİsİ

Rüyalar aleminden
Süper Mod
Katılım
10 Haziran 2011
Mesajlar
709
Tepkime puanı
42
Meleklere iman, islamın temel esaslarının ikincisidir. Kuran-ı Kerim'in bazı ayetleriyle ve sahih hadis-i şeriflerle sabittir.

Allah-u Te'ala bu konuda şöyle buyurmuştur:

"(Peygamber ve müminlerin) hepsi Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine inandı" (Bakara/285)

Meleklere iman demek; Meleklerin var olduklarına, Allah-u Te'ala'nın şerefli kılınmış kulları olduklarına, Allah-u Te'ala'nın emirlerine isyan etmediklerine, Allah-u Te'ala'ya ibadet ve emirlerini yerine getirmek için yaratıldıkarına inanmaktır.

Şüphesiz ki bizim bilemediğimiz nice melekler vardır. Gerçekte sayılarını ancak Allah-u Te'ala bilir.

Melekler Allah-u Te'alanın nurdan yarattığı, gözümüzle göremediğimiz nurani varlıklardır. Melekler sadece hayır işlemek ve Allah-u Te'ala'ya ibadet etmek için yaratılmışlardır. Kötülük yapma kabiliyetleri yoktur. Çünkü Allah-u Te'ala onlara, nefsani istek ve gazap gibi kötülüğe itici duygular vermemiştir.

Meleklerin bizim gibi yemeleri-içmeleri, yatıp uyumaları, evlenip çoğalmaları söz konusu değildir. Meleklerde erkeklik-dişilik gibi cinsiyet de yoktur.

Melekler gökte, yerde her tarafta bulunurlar; onlar kısa zamanda uzun mesafeleri aşıp emrolundukları yerlere gitmeye , diledikleri şekil ve surette görünmeye güçleri yeter. Allah-u Te'ala onlara bu kuvveti vermiştir.

Melekler gece-gündüz Allah-u Teala'ya ibadetle, zikir, tesbih ve takdis ile meşgul olurlar. Bu onların gıdası gibidir.

Melekler Allah-u Te'ala'ya asla isyan etmez (karşı gelmez), O'nun emirlerinden zerre kadar dışarı çıkmazlar. Günahsız ve itaatkardırlar.

Bu yazıda meleklerin özelliklerini okudunuz. Meleklerin görevleri için alttaki linki okuyabilirsiniz.

Büyük melekler

Meleklere iman hakkında hutbe
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
MELEKLERE İMAN
Meleklere inanmak imanın bir parçasıdır: Allah (cc) meleklere inanmanın imanın bir parçası olduğunu bildirmiştir. Yani
meleklere inanmayan, kitaplara, peygamberlere ve ahirete
inansa bile yine kafir sayılacaktır.

Peygamber efendimizin Allah c.c tarafından yollandığına inanmayan nasıl kafir ise hazreti Cebrail'e inanmayan da aynı şekilde kafirdir.

Allah'ın c.c gönderdiği semavi kitaplara inanmayan kafir olduğu gibi meleklere inanmayan da kafir sayılmaktadır.

Aynı şekilde bir gün sorguya çekilip amellerimizin cevabını vereceğimize inanmayan nasıl kafir oluyorsa meleklerin varlığı konusunda şüpheli olan da kafirdir.

Ama ne yazıktır ki bu denli önemli bir konu olmasına rağmen Müslümanlar bunu pek önemsememişlerdir; hak ettiği ilgiyi göstermemişlerdir.

Müslümanlıkta itikat esaslarından her biri, bir amel ve hareketin temelidir. Bu nedenle iman esaslarının yaşanması gerekir.

Melek inancı, tabiî olarak günlük hayatta insanı daima iyi işler yapmağa, doğru kararlar vermeğe ve dürüst olmağa yöneltir. Bir kere yaptığı iyiliklerin ve kötülüklerin "Kiramen Kâtibîn" melekleri tarafından tespit olunduğunu, kaydedildiğini, bilinçli olarak kavrayan insan, her halde amel defterine kötülük yazılmasını istemez.

Attığı her adımın ilâhî bir gözetim altında olduğuna inanan insanların kıyamet gününde Rabbine karşı kara yüzlü çıkmak istemez.

İşte melek inancının temelinde insanı iyiliğe sürükleyen böyle itici bir kuvvet vardır. Meleklere inanan insan bilir ki, kendisini iyiliğe çağıran, meleğin sesidir. Kötülüğe çağıran ise, şeytanın sesidir.

Cenab-ı Hak kullarına karşı o kadar merhametlidir ki, insana düşman olan şeytana mukabil insana yardımcı ve şeytanın hilelerine karşı onu koruyucu olarak sayısız melekler yaratmıştır. Bu melekler insanlara günlük hayatta daima "Salih ameller, iyi ve faydalı işler" yapmalarını ilham ederler.
 
Üst Alt