Melankoli Hastalığı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Yunanca kökenli melankolik sözcüğü tarihte ilk olarak Hipokrat zamanında, yemek yemekten kesilme, umutsuzluk, Uykusuzluk ve sinirlilik hali ile kendini gösteren bir hastalığa ad olarak verilmiş.

Melankoli için bugün kullanılan isimse hepimizin sıkça duyduğu depresyon.


Psikiyatride ruhsal bir rahatsızlık olarak kabul edilen depresyon genel hatlarıyla kederli ve karamsar bir duygu hali, kötümser Düşünceler, gelecek hakkında umutsuzluk, hayattan zevk alamama, enerji azlığı, psiko motor yavaşlama, iştah ve Uyku düzensizlikleri ile tanımlanıyor.


***


"Bu kilerde melankolinin nedeni aşk ve kuru gıdadır. böylece bu hastalıkta ruftta keder ve bedende kara bir safra oluşur. Bu kara safra yaşlılarda urlara, gençlerde ise aşk deliliğine yol açar, öyle ki, genç gün boyunca sevgilisini düşünür ve susar. Melankoli hastalığının çaresi ise kaygılanmamak, tutkudan kaçınmak ve rahat yaşamaktır. Baklagillerden ve lezzetli balıklarda yemek gerekir, başkaları kötü gelebilir. iyi bir şeyi düşünmek icab eder."


Oktay İhsan Anar tamu 'da böyle anlatıyor.



Melankoli:


Bedence ve ruhça çöküntü biçiminde beliren ruhsal hastalık; karasevda. Genellikle bir “orta yaş hastalığı”dır, 32-40 yaşları arasında başlar. Yıllar süren aralıklardan sonra yeniden depreşebilir. Bir özelliği de daha az rastlanan bir hastalık olan “mani” ile birlikte görülmesi, iki hastalığın birbirini izlemesidir.


Bu duruma tıpta manik depresif psikoz denilir. Aşırı bir üzüntüyle ortaya çıkan melankolinin ansefal merkezinde bulunan bir bölgedeki bozukluktan kaynaklandığı sanılmaktadır. Hasta her türlü fizikî acıdan daha ağır ruhsal bir acı duyar; her türlü kabahati üstlenir; kendisinin cezalandırılmasını ister.


Bu ruhsal bozukluk, hastanın yüzüne de yansır, suratı sürekli asıktır ve yine sürekli olarak iç organ bozukluklarından, uykusuzluktan yakınır. Hayal gücü, dikkati ve belleği önemli derecede azalmıştır. Yaşama isteği kırılmıştır. Tek amacı, çektiği acının giderek artmasıdır. Daha ileri evrede uyuşuk ve kıpırdamaz olur. Melankoli dört-sekiz ay arasında seyrini tamamlar. Hastalık yinelenirse acil müdahale gerekir. Çünkü hasta, her an intihar edebilir.
 
Üst Alt