Matematiği anlamakta zorlanıyorum

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Herkese Selamlar,
Çalıştığım Matematiği anlamakta çok zorlanıyorum. Sözelciyim de. Anlayabilmem için neler yapabilirim? Temelden çalışmaya çalışıyorum zaten. Bunun üzerine okuyabileceğim dualar var mı? Aklım daha çok anlasın diye mesela.

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
ve Aleyküm Selam kardeşim,

Bir dersi veya konuyu anlamanıza yardımcı olabilecek bir duanın olup olmadığı konusunda bir bilgim yok, lakin kendi tecrübelerimden yola çıkarak size tavsiyelerde bulunabilirim.

Sözel derslere alışık olduğunuz için, konuları kavramaktan ziyade ezberlemeye alışık olduğunuzu düşünüyorum. Matematik derslerine çalışırken alışmış olduğunuz çalışma tarzından biraz sıyrılmanız gerekiyor. Matematikte bir konunun altyapısını iyi kavramanız ve özümsemeniz gerekmektedir.

Matematiği bir bina gibi düşünebilirsiniz; temeliniz ne kadar sağlam ise sonraki konuları kavramanız o kadar kolay olacaktır.

Yaşınız itibari ile üniversite matematiğinde zorlandığınızı tahmin ediyorum. Örneğin, türev ve integral gibi bir konuyu anlamanız için; uslu/koklu sayilari, rasyonel sayıları ve bunlardaki tüm işlem özelliklerini çok iyi özümsemiş olmanız gerekir. Bu temel bilgileriniz eksik ise, bu konuları anlamanız mümkün değildir. Diğer turlu, tek bir soru tipini ezberler (öğrendiğinizi sanıp), farklı bir soru ile karşılaştığınızda bocalarsınız...

Size tavsiyem; öncelikle sizde nelerin eksik olduğunu tespit edip, o konudaki eksikliklerinizi gidermeye calışın. Bu uzun bir süreçtir; sabırla çalışarak, adim adım ilerleyin.

Allah, yardımcınız olsun; size zihin açıklığı versin.
Hayırlı günler...

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Teşekkür ederim, ben üniversite mezunuyum. KPSS matematik çalışıyorum. 24 yaşında biri olarak zorlanıyorum evet.

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Teşekkür ederim, ben üniversite mezunuyum. KPSS matematik çalışıyorum. 24 yaşında biri olarak zorlanıyorum evet.

KPSS sınavı hangi matematik konularını kapsıyor tam bilemiyorum ama genel bir sınav olduğunu tahmin ediyorum. Çok ileri matematik konuları yoktur.
Size acizane tavsiyem; birçok konunun temel taşı olan sayılar (üslü/köklü sayılar, obeb, okek vs.) konusundan başlamanız ve bunlarla ilgili birçok alıştırma sorusu çözmeniz. Bol bol soru çözmeniz konunun özümsenmesi açısından çok önemlidir. Bu konuları kendi başınıza anlamakta güçlük çekiyorsanız internette ilgili konularla ilgili videolar bulmanız mümkün. Bu videoların size yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Size çalışmalarınızda başarılar dilerim, Allah (c.c) yardımcınız olsun.

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Çok sağolun da bazı konuları anlıyorum ama bazı konuları da ne kadar üzerine düşsem de anlayamıyorum:(

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Çok sağolun da bazı konuları anlıyorum ama bazı konuları da ne kadar üzerine düşsem de anlayamıyorum:(

Anlamadığınız konularda muhakkak temelinde anlamadan geçtiğiniz bir konu vardır. Bu temel eksik ise, ne kadar çalışsanız da anlamanız güçtür kardeşim. Eksikliklerinizi iyi tespit etmeniz gerekir.
Matematik de biraz da yetenek ve ilgi meselesidir maalesef. Örnegin ben, sayısal bir zekaya sahibim, lakin ezber gerektiren sözel konularında çok başarılı değilimdir:bilmemm:.. Her insanın zeka egilimi farklıdır.
Fakat, mantığını kavrayarak ve özümseyerek sabır ile çalışırsanız, üstesinden Allah (c.c)'ın izni ile gelebileceğinize inanıyorum.

Hayırlı günler.

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Çok çaresiz hissediyorum bu konuda kendim ya.

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz

Guzel kardesim,

Siz üniversite mezunu insansınız; ders çalışma süreçlerinin nasıl sabır gerektirdiğini çok iyi biliyorsunuzdur. Bu sürecin nasıl olması gerektiğini bilen birine, çaresizim! kelimesi hiç yakışmıyor...qqww..k
Allah izin verdiği sürece, üstesinden gelemiyeceğiniz hiç bir konu/zorluk yoktur! Yeter ki gerekli özveri ve sabrı gösterin...
Bir ucundan başlayın; adım adım, sabır ile çalışırsanız eger, siz de yapabileceğinizi göreceksiniz... Yapabileceğinizi gördükçe de, kendinize olan güveniniz artacak.

Allah (c.c) yardımcınız olsun...kgüll..,

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Gönül Sızım ablacığım, çok içten sağ ol. Senin yazılarını okudukça daha çok iyi hissediyorum kendimi. Allah razı olsun, güzel yüreğine teşekkür ederim.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Cumlemizden kardesim, ama bu konuda Deruni kardesimin masallah size cok faydali olmaya calistigini gormekteyim..
Ben bu matematik konulari hic anlamam... o yuzden.
Matematiğin bile içinden çıkamadığı hesaplarim var...
Aslinda okullarda matematik, fizik, kimya ve fenni ilimlerle dini ilimler birlikte okutulmalıdır... veya kisi kendini bu sekilde yetistirmelidir... Mesela, kendim BATIda insan ruhu ve bilimi adi altinda egitim aldigim halde, tassavuf ve dini egitimimi de beraber surdurdum. Mesela, su an okudugum kitap İbn-i Arabi’den Tavsiyeler..
Zira, sadece fenni ilimler okutulursa dinsizlik, sadece dini ilimler okutulursa taassup doğar; iki tarzın buluşması ile hakikat tecelli eder, öğrenci iki kanatlı kuş gibi yükselir...
ins. sizin bir gun iki kanatli bir kuş gibi yükseleceginize inaniyorum...
Sabrin ve azmin elinden bir sey kurtulmaz...
Hayirli Cumalar...

ndnndn

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Deruni'nin açıklamaları da beni epey aydınlattı. Onu unutmuş gibi olmasın da, Allah razı olsun hepinizden. Eksikliklerimi tamamlamam lazım geldiğini rüyalarımda da görünce; oturup matematik eksiğimi tamamlayayım da, atanayım inşallah diyorum. Dualarınızı eksik etmeyin, istediğim yere geldiğim vakit hemen buraya da yazacağım.

azizgercek

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
bu söz bana bir deneyi anımsattı.bir köpekbalığını ve bir süs balığını aynı havuza koymuşlar. bu ikisini bir cam bölme ile ayırmışlar. köpekbalığı açlığın etkisi ile sürekli süsbalığına hücum etmiş ama herseferinde cam bölmeye çarpmış. bir süre sonra bakmışlar köpekbalığı bir kenara çekilmiş bekliyor. cam bölmeyi kaldırmışlar. süsbalığı havuzda gezinmeye başlamış. neredeyse köpekbalığının ağzına içine girecek ama köpekbalığı hamle bile yapmamış.çünkü süsbalığını yiyemeyeceğini öğrenmiş. buna litereatürde ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK deniyor. bir konuyu anlamayınca veya soruyu çözemeyince insanlar matematiği anlamadıklarını düşünüyor çevreninde etkisiyle bu durum iyice vahimleşiyor. herkesten aynı şeyi duyuyorum. matematik zordur,matematikten anlamıyorum. bunu söylemeye başlayınca doğal olarak dahada zorlaşıyor. bence matematiğin basit olduğuna yapabileceğinize inanmakla başlayın. yalan olduğunu bile bile bunu kendinize tekrarlayın. bunu deneyin. bir süre sonra nedenini anlayacaksınız.çözümlü örnek kitabı alın mesela. çözümlere bakın ve bakarak boş bir kağıda geçirin. bunu yaparkende işlemler arasındaki mantık ilişkisini anlamaya çalışın. daha sonra çözüme bakmadan yazmayı deneyin. takıldığınız yerde tekrar çözüme bakın. taaki herşeyi çözüme bakmadan hatırlayana kadar. belki ilk etapta anlamakta güçlük çekeceksiniz ama bir zaman sonra herşey belirginleşmeye başlayacak. anlamya başladıkça kendinize güveniniz gelecek. tıpkı limit yok filminde ilacı alınca yazarın dünyasının renklenmesi gibi sizin matematik dünyanızda renklenecek.

not:ibni hacer in hayat hikayesini bir okuyun

Üst Alt