Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Güney Doğu Anadolu Bölgesi
Mardin
mardin yemeklerını yapılışı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 27684" data-attributes="member: 1208"><p style="text-align: center"><span style="color: #66ccff"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><strong><span style="color: black">Mardin'de ne yenir </span></strong></span></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Mardin'de ne yenir?</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Bir çok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin'deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır. Güney ve Doğu Anadolu'nun bol baharlı, yağlı beslenme özelliği Mardin'de de görülmektedir. Yörenin en meşhur yemekleri, daha ziyade köylerde yapılmakla birlikte merkezde de yapılmaktadır. Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır. Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır. Çorbalık olarak hazırlanan "dövme" yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Köfteliğe "ihşane", içli köfte yapımında kullanılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">TAVA YEMEĞİ (Güveç)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">İlkbaharda taze ve körpe etten sebzelerle yapılıp,</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">KAPALI LAHMACUN (Sembusek) :</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Un ve tuzlu suyla yoğrulmuş hamurun merdane yardımıyla açılıp kıyma, soğan ve baharatla içi doldurularak katlanmış biçimde fırına verildiği yemek türüdür.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">MEZELER</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-İçinin hazırlanması için- 1 kg. köftelik kıyma, 500 gr. kuru soğan, 1 demet maydanoz, tuz, karabiber, 2 çorba kaşığı biber salçası.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-Dışının hazırlanması için- 2 kg. un, 1 adet kabartma tozu, 1 çorba kaşığı tuz.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">HAZIRLANMASI</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-İçinin hazırlanması- Yukarıda hazırlanmış malzemeler kıymayla karıştırılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-Hamurun hazırlanması- 2 kg. un, maya ve 1 çorba kaşığı tuz karıştırılarak, hamur haline getirilir. Üzerine nemli bez örtülüp dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen karışımdan cevizden biraz büyükçe parçalar ayrılır. Merdane yardımıyla yuvarlak yufka şeklinde açılır. İçine önceden hazırlanan iç konup, ikiye katlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp fırına verilir. Sıcak olarak servis yapılır. Çoban salatası ve Ayran ile birlikte yenir.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">KIZARMIŞ İÇLİ KÖFTE (İrok</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Mardin'de iki çeşit içli köfte vardır. Biri kızarmış (İrok) diğeri ise haşlanmış içli köftedir. (İgbebet) Kızarmış içli köfte sadece Mardin'e özgüdür.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">MALZEMELER</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-Dış hamurunun hazırlanması için- 2 kg kısırlık bulgur, 250 gr. çiğ köftelik et,4 adet haşlanmış patates, 2 yumurta, 2 kaşık un, 1 çorba kaşığı tuz.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-İç'in hazırlanması için- 1 kg köftelik kıyma, 500 gr soğan, 1 demet maydanoz, karabiber, tuz.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">HAZIRLANIŞI</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-İçinin hazırlanması- Soğanlar ince ince kıyılıp, ateşte haşlanır. Suyunu çektikten sonra yağla kavrulur. Soğanın üzerine kıyma eklenip 1-2 dk. kadar kavrulur. Maydanoz tuz, karabiber ve pul biber eklenir. 20 dk. kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">-Dışının hazırlanması- Kısırlık bulgur, haşlanmış patates, çiğköftelik et karıştırılarak hamur haline getirilir. Ceviz büyüklüğünde hamur koparılır. Başparmak yardımıyla havuz şeklinde açılır. Hazırlanan kıyma havuzun içine doldurulup ağzı kapanır. Kurabiye şeklinde yuvarlatılır. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">KABURGA DOLMASI</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">En çok bulgur pilavı ile yenen etli bir yemek türüdür. Özelliği koyunun kaburga kamiğinden yapılmasıdır. Kaburgaların üstündeki etin içi kesilir, etli pilav ile doldurulup pişirilir.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Malzemeler: (6 kişilik) 1 yaşındaki oğlak ya da kuzu kaburgası, 250 gr. koyun kol eti, 2 su bardağı pirinç, 4 çorba kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 3 su bardağı su, 1 su bardağı badem, 1 çorba kaşığı çok ince kıyılmış maydanoz veya reyhan.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">HAZIRLANIŞI</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Pirinci ılık ve tuzlu suda soğuyuncaya kadar bekletin. Kol etini kuşbaşı doğrayın. Doğradığınız eti bir bardak su ile ateşe koyup, kavurarak suyunu çektirin. İçine karabiber ve tuz atın. Üzerine biraz sıcak su ilave ettikten sonra eti kaynamaya bırakın. Başka bir tencerede 2 çorba kaşığı yağ eritin. Pirinci bol suda yıkayıp yağda kavurun. Kavurduğunuz pirinci, kaynamakta olan etin suyuna ilave edip yarı pişmiş bir pilav yapın. Bir başka kapta, bademi suda haşlayın. Kabuklarını soyup yıkadıktan sonra suyunu süzüp yağda kavurarak pembeleştirin. Yarı pişmiş pilava, bademleri, kıyılmış reyhan ya da maydanozu ilave edin. İçine yenibahar da attıktan sonra karıştırın.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Kaburgalardaki etle kemiğin arasını açıp, pilavı doldurun. Doldurma işlemini iyi ayarlayın, çok doldurursanız patlayıp pilavın tencereye saçılmasına, az doldurursanız içine su girmesine neden olabilirsiniz. Etinizin üzerine biraz salça sürün ve bir çorba kaşığı yağda kızartın. 3 bardak dolusu kaynar suyu ilave edip, tuz da attıktan sonra, kapağını örtün. Tencerede önce kemikli tarafı alta gelecek şekilde yerleştirerek 1 saat kaynatın, sonra etli tarafını çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar çok hafif ateşte 4-5 saat kadar pişirin. Kaburga doldurulduktan sonra salça sürülmeden de pişirilebilir. Salça sürülmeden pişirilirse, servise almadan önce fırında üzeri pembeleşinceye kadar kızartılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">ÇOBAN ÇORBASI (Lebeniye)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Yoğurt ve buğdaydan yapılmaktadır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">SARMA</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Üzüm,Fındık,ve Kara lahana yapraklarından Yapılan Sarma,Ortasına da koyulan Kabak Dolması .</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">MERCİMEKLİ KÖFTE (Bello)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Öğle yemeği olarak hazırlanan az külfetli, her ailenin bütçesine uygun bir yemek türüdür.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">MEVLÜD ÇÖREĞİi (Kliçe)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Şeker, yağ, un ve baharat karışımından müteşekkil çörek, genelde vefat eden kişilerin mevlüdünde dağıtılmak üzere hazırlanır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Malzeme: 1 kg un, 250 gr tereyağı, 250 gr şeker, 250 gr süt, 10'ar gr. çekilmiş anason, mahlep, tarçın, kabartma tozu ve bira mayası.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Şeker sütün içinde eritilir. Hazırlanan karışım geniş leğende un, baharat ve yağla beraber iyice yoğrulur. Daha sonra hamur dinlenmeye bırakılır. Kabarıp kıvamını aldıktan sonra şekillendirilerek (simit ya da tepside bademlendirilerek) yağlanan tepsilere itina ile dizilir. Üzerlerine yumurta sürülerek fırına verilir. 35-45 dakika kadar pişirilen çörekler soğumaya bırakılır. Bayram günü özellikle peynir eşliğinde yenir.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">ŞEHRİYELİ BULGUR (Bırgıl)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Mardin ve yöresine özgü bir yemek çeşididir. Özelliği elde yapılan şehriye ile karıştırılarak pişirilmesidir. Her yıl aileler yakınları ile bir evde toplanır, şehriye kesilir, kesilen şehriyeler kurutulduktan sonra fırında kavrulur ve bulgurla karıştırılır.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">PATLICAN DOLMASI(Maldum)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Mardin ve yöresine özgü bir yemek çeşididir. Patlıcanların halka halka kesilip aralarına kıyma konulup fırına atılır. Bir nevi dizmedir.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">KUZU DOLMASI</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Kuzu parçalanmadan içinin pirinç, biber, baharatla doldurulup, fırında pişirilip sofraya getirildiği yemek türüdür.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">ZERDE</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Tatlılardan en çok özellik gösteren zerde, genelde bayramlarda yapılır</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">KAVURMA</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Kışın kullanılmak üzere et kavrulup saklanmakta, kışın çıkarılıp ısıtıldıktan sonra evlerde seviler yenmektedir.</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px"></span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">İŞKEMBE DOLMASI (Kibe)</span></span></strong></span></p><p><span style="color: black"><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'"><span style="font-size: 12px">Çok yağlı, masraflı ve külfetli olan bir yemek türüdür. Mardin'e özgü olan bu yemek genelde özel gün ve davetlerde yapılıp ikram edilir. </span></span></strong></span></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"></li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 27684, member: 1208"] [CENTER][COLOR=#66ccff][FONT=Trebuchet MS][B][COLOR=black]Mardin'de ne yenir [/COLOR][/B][/FONT][/COLOR][/CENTER] [COLOR=black][B][FONT=Century Gothic][SIZE=3]Mardin'de ne yenir? Bir çok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin'deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır. Güney ve Doğu Anadolu'nun bol baharlı, yağlı beslenme özelliği Mardin'de de görülmektedir. Yörenin en meşhur yemekleri, daha ziyade köylerde yapılmakla birlikte merkezde de yapılmaktadır. Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır. Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır. Çorbalık olarak hazırlanan "dövme" yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Köfteliğe "ihşane", içli köfte yapımında kullanılır. TAVA YEMEĞİ (Güveç) İlkbaharda taze ve körpe etten sebzelerle yapılıp, KAPALI LAHMACUN (Sembusek) : Un ve tuzlu suyla yoğrulmuş hamurun merdane yardımıyla açılıp kıyma, soğan ve baharatla içi doldurularak katlanmış biçimde fırına verildiği yemek türüdür. MEZELER -İçinin hazırlanması için- 1 kg. köftelik kıyma, 500 gr. kuru soğan, 1 demet maydanoz, tuz, karabiber, 2 çorba kaşığı biber salçası. -Dışının hazırlanması için- 2 kg. un, 1 adet kabartma tozu, 1 çorba kaşığı tuz. HAZIRLANMASI -İçinin hazırlanması- Yukarıda hazırlanmış malzemeler kıymayla karıştırılır. -Hamurun hazırlanması- 2 kg. un, maya ve 1 çorba kaşığı tuz karıştırılarak, hamur haline getirilir. Üzerine nemli bez örtülüp dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen karışımdan cevizden biraz büyükçe parçalar ayrılır. Merdane yardımıyla yuvarlak yufka şeklinde açılır. İçine önceden hazırlanan iç konup, ikiye katlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp fırına verilir. Sıcak olarak servis yapılır. Çoban salatası ve Ayran ile birlikte yenir. KIZARMIŞ İÇLİ KÖFTE (İrok Mardin'de iki çeşit içli köfte vardır. Biri kızarmış (İrok) diğeri ise haşlanmış içli köftedir. (İgbebet) Kızarmış içli köfte sadece Mardin'e özgüdür. MALZEMELER -Dış hamurunun hazırlanması için- 2 kg kısırlık bulgur, 250 gr. çiğ köftelik et,4 adet haşlanmış patates, 2 yumurta, 2 kaşık un, 1 çorba kaşığı tuz. -İç'in hazırlanması için- 1 kg köftelik kıyma, 500 gr soğan, 1 demet maydanoz, karabiber, tuz. HAZIRLANIŞI -İçinin hazırlanması- Soğanlar ince ince kıyılıp, ateşte haşlanır. Suyunu çektikten sonra yağla kavrulur. Soğanın üzerine kıyma eklenip 1-2 dk. kadar kavrulur. Maydanoz tuz, karabiber ve pul biber eklenir. 20 dk. kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır. -Dışının hazırlanması- Kısırlık bulgur, haşlanmış patates, çiğköftelik et karıştırılarak hamur haline getirilir. Ceviz büyüklüğünde hamur koparılır. Başparmak yardımıyla havuz şeklinde açılır. Hazırlanan kıyma havuzun içine doldurulup ağzı kapanır. Kurabiye şeklinde yuvarlatılır. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır. KABURGA DOLMASI En çok bulgur pilavı ile yenen etli bir yemek türüdür. Özelliği koyunun kaburga kamiğinden yapılmasıdır. Kaburgaların üstündeki etin içi kesilir, etli pilav ile doldurulup pişirilir. Malzemeler: (6 kişilik) 1 yaşındaki oğlak ya da kuzu kaburgası, 250 gr. koyun kol eti, 2 su bardağı pirinç, 4 çorba kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 3 su bardağı su, 1 su bardağı badem, 1 çorba kaşığı çok ince kıyılmış maydanoz veya reyhan. HAZIRLANIŞI Pirinci ılık ve tuzlu suda soğuyuncaya kadar bekletin. Kol etini kuşbaşı doğrayın. Doğradığınız eti bir bardak su ile ateşe koyup, kavurarak suyunu çektirin. İçine karabiber ve tuz atın. Üzerine biraz sıcak su ilave ettikten sonra eti kaynamaya bırakın. Başka bir tencerede 2 çorba kaşığı yağ eritin. Pirinci bol suda yıkayıp yağda kavurun. Kavurduğunuz pirinci, kaynamakta olan etin suyuna ilave edip yarı pişmiş bir pilav yapın. Bir başka kapta, bademi suda haşlayın. Kabuklarını soyup yıkadıktan sonra suyunu süzüp yağda kavurarak pembeleştirin. Yarı pişmiş pilava, bademleri, kıyılmış reyhan ya da maydanozu ilave edin. İçine yenibahar da attıktan sonra karıştırın. Kaburgalardaki etle kemiğin arasını açıp, pilavı doldurun. Doldurma işlemini iyi ayarlayın, çok doldurursanız patlayıp pilavın tencereye saçılmasına, az doldurursanız içine su girmesine neden olabilirsiniz. Etinizin üzerine biraz salça sürün ve bir çorba kaşığı yağda kızartın. 3 bardak dolusu kaynar suyu ilave edip, tuz da attıktan sonra, kapağını örtün. Tencerede önce kemikli tarafı alta gelecek şekilde yerleştirerek 1 saat kaynatın, sonra etli tarafını çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar çok hafif ateşte 4-5 saat kadar pişirin. Kaburga doldurulduktan sonra salça sürülmeden de pişirilebilir. Salça sürülmeden pişirilirse, servise almadan önce fırında üzeri pembeleşinceye kadar kızartılır. ÇOBAN ÇORBASI (Lebeniye) Yoğurt ve buğdaydan yapılmaktadır. SARMA Üzüm,Fındık,ve Kara lahana yapraklarından Yapılan Sarma,Ortasına da koyulan Kabak Dolması . MERCİMEKLİ KÖFTE (Bello) Öğle yemeği olarak hazırlanan az külfetli, her ailenin bütçesine uygun bir yemek türüdür. MEVLÜD ÇÖREĞİi (Kliçe) Şeker, yağ, un ve baharat karışımından müteşekkil çörek, genelde vefat eden kişilerin mevlüdünde dağıtılmak üzere hazırlanır. Malzeme: 1 kg un, 250 gr tereyağı, 250 gr şeker, 250 gr süt, 10'ar gr. çekilmiş anason, mahlep, tarçın, kabartma tozu ve bira mayası. Hazırlanışı: Şeker sütün içinde eritilir. Hazırlanan karışım geniş leğende un, baharat ve yağla beraber iyice yoğrulur. Daha sonra hamur dinlenmeye bırakılır. Kabarıp kıvamını aldıktan sonra şekillendirilerek (simit ya da tepside bademlendirilerek) yağlanan tepsilere itina ile dizilir. Üzerlerine yumurta sürülerek fırına verilir. 35-45 dakika kadar pişirilen çörekler soğumaya bırakılır. Bayram günü özellikle peynir eşliğinde yenir. ŞEHRİYELİ BULGUR (Bırgıl) Mardin ve yöresine özgü bir yemek çeşididir. Özelliği elde yapılan şehriye ile karıştırılarak pişirilmesidir. Her yıl aileler yakınları ile bir evde toplanır, şehriye kesilir, kesilen şehriyeler kurutulduktan sonra fırında kavrulur ve bulgurla karıştırılır. PATLICAN DOLMASI(Maldum) Mardin ve yöresine özgü bir yemek çeşididir. Patlıcanların halka halka kesilip aralarına kıyma konulup fırına atılır. Bir nevi dizmedir. KUZU DOLMASI Kuzu parçalanmadan içinin pirinç, biber, baharatla doldurulup, fırında pişirilip sofraya getirildiği yemek türüdür. ZERDE Tatlılardan en çok özellik gösteren zerde, genelde bayramlarda yapılır KAVURMA Kışın kullanılmak üzere et kavrulup saklanmakta, kışın çıkarılıp ısıtıldıktan sonra evlerde seviler yenmektedir. İŞKEMBE DOLMASI (Kibe) Çok yağlı, masraflı ve külfetli olan bir yemek türüdür. Mardin'e özgü olan bu yemek genelde özel gün ve davetlerde yapılıp ikram edilir. [/SIZE][/FONT][/B][/COLOR] [LIST] [/LIST] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Güney Doğu Anadolu Bölgesi
Mardin
mardin yemeklerını yapılışı
Üst
Alt