Lavanta Yağının Faydaları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Lavanta ve Lavanta yağının faydaları
Lavantanın Faydaları:
Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir.

Lavanta Nasıl Kullanılır?

Çoğunlukla kokusu için kullanılır. Lavantadan lavanta yağı ve lavanta kolonyası elde edilir. Kokusu tahtakurtu, güve gibi böcekleri uzaklaştırır. Lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir, ayrıca saç derisine sürülürse saç dökülmesini azaltır. Lavanta yağı bulantı ve kusmaları giderir. Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı zehirlenmelere ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için günde 5-6 damladan fazla almamak gerekir. İçki kullananlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdır.Lavanta uçucu yağı ağız yoluyla alınmamalı.
• Lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) ve (Xanax) alprazolam türü ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.
• Lavanta uçucu yağının cilde uygulanması bazı kişilerde alerjik bir reaksiyona yol açabilir.
• Lavanta yağının tekrarlanan harici kullanımı ergenlik devresine ulaşmamış erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir. England Journal of Medicine’ de yayınlanan bir çalışmaya göre lavanta esansiyel yağı genç erkeklerde normal hormon fonksiyonunu bozabilir. Yazıda saf lavanta yağının östrojen etkileri taklit ettiği ve androjen etkisini inhibe ettiği belirtilmiştir.

Lavanta Yağının Faydaları
Aromatik yağların en güzel kokanlarından biri de şüphesiz lavantadır. Lavanta yağının 1-2 damlası aklınıza gelmeyen yerlerde küçük mucizeler yaratabilir. Sağlıktan güzelliğe, ev temizliğine kadar pek çok yerde lavanta yağı kurtarıcımız olabilir.

-Kuru ve çatlak deri lavanta yağı ile ovulursa nemlenir ve çatlakları kapanır.
-Koltukaltına sürülen 1 damla lavanta yağı tüm dedorantlardan daha etkilidir ve gün boyu kalıcıdır.
-Saç kepeğinde, kafa derisini lavanta yağı ile ovmak kepekleri giderir.
-Çatlayan dudaklara 1 damla lavanta sürmek çoğu zaman yeterlidir.
-Soğuktan olan uçuklara 1 damla lavanta yağı sürün.
-Yanıklarda bir damla lavanta yağı acıyı azaltacaktır.
-Ağrıyan ayakları içine 2 damla lavanta yağı eklenmiş bir leğende dinlendirmek yorgunluğunu alacaktır.
-Kesik ve yaralarda bir kaç damla damlatılması bakterileri öldürür ve yarayı temizler.
-Böcek ve arı sokmalarında şişme ve kaşınmayı azaltmak için üzerine 1-2 damla lavanta yağı koyulur.
-Burun kanamasını durdurmak için bir beze birkaç damla lavanta yağı damlatılarak bir küp buza sarılarak burna dıştan koyulması yeterlidir.
-Lavanta yağı damlatılan bir bezi sıkma esnasında çamaşır makinesine koyduğunuzda hem yumuşatacak hem de hoş koku verecektir.
-Spreyli bir şişeye doldurulan suyun üzerine 5-6 damla lavanta yağı ekleyerek eve sıkmak mikropları öldürür ve evin hoş kokmasını sağlar.
-Keten kumaşların arasına lavanta yağı damlatılmış bir peçete koyulması böceklenmesini engeller.
-Göz yaşarması sıklığında burun üstünün lavanta yağıyla ovulması yeterlidir.
-Bir kaç damla lavanta yağı karıştırılmış su güneş yanıklarına iyi gelir.
-Taşıt tutmalarında kulak arkası ya da göbek deliği çevresine lavanta yağı bulantıyı engelleyecektir.
-Egzama ve dermatitte sorunlu alanın lavanta yağı ile ovulması sorunu hafifletir.
-1-2 damla lavanta yağı damlatılmış bir yastık uyku sorunlarını hafifletir. Zeytinyağıyla karışık lavanta yağı yatmadan önce 1-4 damla göğse ve enseye sürülebilir.

Lavanta yağının saça faydaları
Lavanta yağı saçların uzamasının yanı sıra uyku bozuklukları, stres ve kaygının azaltılması için kullanılabilir. Lavanta yağı bitkinin hoş kokulu çiçeğinin damıtılması ile elde edilir. Saç tipiniz ne olursa olsun ve saç derinizdeki tüm sorunların tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak lavanta yağını kullanabilirsiniz.
İskoçya’da yapılan bir araştırma alopesi nedeniyle saç dökülmesi yaşayan hastaların 7 ay boyunca her gün lavanta yağı kullanarak saç derisine yapan hastaların %44′ünde yeni saç çıktığını ortaya koyuyor.
Lavanta yağını kekik, biberiye, sedir ağacı ve taşıyıcı jojoba yağı ile üzüm çekirdeği yağıyla karıştırarak kullanabilirsiniz. Taşıyıcı yağlar diğer yağların tahriş edici etkilerini azaltarak herhangi bir cilt sorunu yaşamadan karışımı kullanabilmenize olanak tanır.

Lavanta yağıyla saç derisine masaj yapmak için kullanılacak reçete ise şöyle; 3 damla lavanta yağı, 3 damla biberiye yağı, 2 damla kekik yağı, 2 damla sedir ağacı yağını 4 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve yarım yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırın. Saç derinize sürmeden bu yağların iyice karışmasını sağlayın.
Lavanta Yağının Saça Uygulanışı
Hazırladığınız karışımı tüm saç derinize sürmeden önce küçük bir bölgeye sürerek cildinizin alerjik tepki verip vermediğini görmelisiniz. Eğer bir sorun yoksa her akşam yağı parmak uçlarınızla masaj yaparak dökülmenin çok olduğu bölgelerden başlayarak tüm kafa derinize sürün ve başınıza havlu sararak 5-10 dakika kadar bekletin. Eğer lavanta yağının fazla geldiğini düşünürseniz karışıma biraz daha üzüm çekirdeği yağı katarak inceltebilirsiniz.
Lavanta yağının faydalarını görebilmek için bu uygulamayı 5-6 ay boyunca her akşam tekrarlayın. Hamilelik ve emzirme döneminde lavanta yağı kullanılmamalıdır.
Lavanta yağının diğer faydaları arasında antiseptik özelliği ile yanık ve kesik tedavisinde, kas ağrılarını ve baş ağrısını hafifletmede ve romatizma ağrıları için kullanılmasını sayabiliriz.

Lavantayla ilgili ürünler nasıl üretilir?
Tam açmadan hemen önce toplanıp kurutulmuş çiçekleri ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Lavanta yağı çiçeklerden su buharı destilasyonuyla elde edilir.
Lavantayla ilgili ürünler kurutulmuş çiçek ve lavanta bitkisinin uçucu yağından yapılır. Çay, tentür, aromaterapi yağı, sabun, losyon ve banyo jeli gibi.

Lavanta Çayı Nasıl Yapılır?

Lavanta Çayı: 1 veya 2 kahve kaşığı lavanta çiçeğinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür ve üstü kapalı olacak şekilde 5 dakika demlenip süzülür. Akşamları 1-2 bardak içilir.
Lavanta Banyosu: 100 gram drog üzerine 2 litre kaynar su dökülür, üstü kapalı olarak 5 dakika kadar demlenir, süzüldükten sonra, tam banyo suyuna eklenir.Yatmadan bir saat önce 20 dakika süresinde banyo yapılır.
Lavanta Çayının Yan Etkileri Var mı?
Genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilir.
 
Üst Alt