Kusurları hoş görmek

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
- İyi Geçinmek İki Kişinin Kusursuz Olmasıyla Değil, Birbirlerinin Kusurlarını Hoş Görmesiyle Olur..!

Hoş görmek deyiminin anlamı, açıklaması
Gücenilecek ya da karşılık verilecek bir davranışı hoşgörü ile karşılamak, anlayışla karşılamak, kusur saymamak.
"Öğretmenimiz bu davranışımı hoş gördü."
"İyi geçinmek, iki kişinin kusursuz olmasıyla değil, birbirlerinin kusurlarını hoş görmekle olur."
"Sözlerinizi hoş görmekle beraber, sizin tüm düşüncelerinize karşıyım."

Her insanın mutlaka bir kusuru vardır. Bu nedenle kusursuz insan aramak akıl karı değildir. Aynayı hiç kendimize tutmadan “Armudun sapı, üzümün çöpü” var diyerek kendi hatalarımızı, kusurlarımızı görmez, hep başkalarında kusur ararız. Onun için “kusur görenindir” denilerek kültürümüzde asıl kusurun, kusur sahibinde değil, onu görene ait olduğu belirtilmiştir.

İnsan, öncelikle kendi kusurlarını ve ayıplarını görmesi gerekirken, hep başkalarının kusurlarını görür. Kendi büyük hatalarını örter ama başkalarının küçük hatalarını dağ gibi göstermeye çalışır. İnsanın bu hatasına dikkat çeken Resul-i Ekrem Efendimiz (sav.) şöyle buyurur: “Sizden biriniz, kardeşinin gözündeki çöpü görür de kendi gözündeki merteği unutur, (görmez).” (et- Terğib ve’t- Terhib 3/236)

Kusuru çok olan kimse hep başkalarında kusur arar, hep başkalarını eleştirir. Kendi hatasını görmeyen hep başkalarını eleştiren insan aciz insandır. Sürekli olarak başkalarının aleyhinde konuşan, durmadan birilerini eleştiren kişi kendisi hakkında menfi bir şey duyduğu zaman rahatsız oluyor. Mademki birilerinin senin hakkında konuşmasından rahatsız oluyorsun, öyle ise sen de başkaları hakkında ileri geri konuşma, insafsızca yerme. Aksi halde; “İstediğini söyleyen istemediğini işitir.”
 
Üst Alt