kurban sözlüğü

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
1. Adak (Nezir) Kurbanı: Bir kimsenin ibadet maksadıyla yükümlü olmadığı halde mubah olan bir işi yapmayı kararlaştırması, kendisine vacip kılması. Kişinin adağını yerine getirmek üzere kestiği hayvan adak kurbanı olur. Adak olarak kesilen hayvanın etinin tamamı fakirlere dağıtılır, sahibi ve yakınları bu hayvandan faydalanamaz.

2. Akika Kurbanı: Çocuğun doğumunun ilk günlerinde Allah (cc)ye şükür için kesilen kurban.

3. Arefe: Bayramdan bir önceki güne denir.

4. Eyyâm-ı nahr (Kurban kesme günleri): Zilhicce ayının 10. ,11. ve 12. günlerine, yani Kurban Bayramının ilk üç gününe denir. En faziletlisi kurbanı ilk gün gündüz kesmek efdaldir.

5. Hedy Kurbanı: Hedy Kurbanı farz ve nafile olarak ikiye ayrılır. Nafile olan hedy, hacda Allaha yaklaşmak maksadıyla kesilen kurbandır. Müstehap hükmündedir. Farz olan hedy, hac sırasında ihramlıyken ihlal edilen bir yasağa kefaret olması amacıyla kesilen kurbandır.

6. Hisse: Koyun ve keçi gibi hayvanların her biri yalnız bir kişi adına kesilir. Bir deve ya da sığır gibi büyükbaş hayvanlarda birden yediye kadar hisse bulunabilir. Bu kişilerin tamamının Müslüman olması gerekir. Ortaklar kesilen kurbandan hisselerini tartarak eşit şekilde ayırırlar.

7. ınfak: Gerek akraba ve yakınlarına gerekse muhtaç ve yoksullara yapılan zekat, sadaka, fıtr ve benzeri yardımlar. ıslam hukukuna göre aile reisinin bakmakla yükümlü olduğu kimseler için yaptığı harcamalar da infaka girer.

8. ısmail (as): ıbrahim (as) nin Hacer validemizden oğludur. ıbrahim (as) Allaha bir oğul vermesi için yalvarır ve oğlu olduğu taktirde oğlunu Allah;a kurban olarak adar. Oğlu olduktan sonra üst üste gördüğü rüyalar üzerine ıbrahim verdiği sözü hatırlar. Oğlunun Allah'a kurban edilmesinin emrolunduğunu anlattığında, henüz 12 yaşında bulunan ısmail (as) da aynı tevekkül haliyle Babacığım, emrolunduğun şeyi yap, inşallah beni sabredenlerden bulacaksın diye cevap verir. Allah (cc) baba ve oğulun bu teslimiyetlerini mükafatlandırır ve ısmail (as) yerine kesilmesi için büyük bir koç gönderir. ıbrahim Allahın rızasını kazanmak için en sevdiğini Allah'a adamakla sevdiğini tekrar kazanmıştır.

9. Kimlere kurban vekalet verilir? Kurban için vekalet verilecek olan kişi ya da kurumun güvenilir olması, Kurbanı her yönüyle amacına uygun kesmesi; etlerini, derilerini ve diğer aksamını doğru yerlere ulaştırması gereklidir. şahıslara kurban vekaleti verilebileceği gibi, ihtiyaç sahibi bölgeler için Kurban kesen vakıf ve derneklere de vekalet verilebilir.

10. Kurban Bayramı: Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününde başlar, dört gün sürer. Kurban kesme ibadeti bayramın ilk üç gününde yerine getirilir.

11. Kurbanlık hayvan: ıslam dinine göre koyun, keçi, koç, sığır, manda, inek ve deve kurbanlık hayvanlardan sayılır. Tavuk, ördek ve kaz gibi hayvanlar kurban olarak kesilemez.

12. Kurban kesmek: Belirli bir vakitte, belirli bir hayvanı, Allah (cc) nin rahmetini umarak, ibadet maksadıyla usûlünce kesmek.

13. Kurban kesim usulü: Kurbanlık hayvan kesim yerinde kıbleye doğru ve sol tarafı üzerine yatırılır. Bundan sonra tekbir ve tehlil getirilir, sonra da Bismillahi Allahu Ekber diyerek hayvan kurban edilir. Kurban sahibinin kesim yapılırken orda bulunması müstehaptır.

14. Kurban kestirmek için nasıl vekalet verebilirim?: Kurban bağışında bulunmak için vakıf merkezine gelerek, ya da online bağış, havale ve posta çeki hesap yolu ile Kurban bedelini ödeyerek vekalet verebilir ya da tele bağışla kurban bedelinizi bağışlayabilirsiniz.

15. Kurban etinin kullanımı: Fakihlerin geneline göre kurban eti üç parçaya bölünür. Bir parçasının kurban sahibinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, bir parçasının eş, dost akrabaya ikram edilmesi, kalanının da kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması ehvendir. Bunun ölçü ve şeklini belirlemek kurban sahibine aittir, esas olan kurban sahibinin kurban etini yemesi, eşe dosta ikram etmesi ve fakirlere dağıtmasıdır.

16. Kurbanın vücub şartları: Kurban kesecek kimsede Müslüman olma, akıllı ve buluğa ermiş olma, yolcu olmama ve belirli bir mali güce sahip olma şartları aranır. Bazı alimlere göre yükümlü olmak için akıl ve buluğ şart olmayıp velileri tarafından bu gibi kişiler adına kurban kesilebilir.

17. Mükellef: Dini emir ve yasakların muhatabı olan ve yükümlü olmak için gereken şartlara sahip olan kimse.

18. Ölmüşler için kurban kesmek: Vasiyeti veya adağı bulunan bir mevta için kurban kesilmesi gerekir. Kesilen hayvanın etinin tamamı yoksullara dağıtılır. Böyle bir sebep bulunmasa bile, şafiiler hariç fıkıh alimlerinin çoğunluğuna göre sevabının ölen kişiye bağışlanması umularak onun adına kurban kesilebilir.

19. Tazhiye: Kurban Bayramı günlerinde kurban kesme işine denir.

20. Teşrik tekbiri: Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhil-hamd demektir. Kurban Bayramının arifesinde sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazların sonunda teşrik tekbiri getirmek vâciptir.

21. Udhiyye: Kurban Bayramının ilk üç gününde Allah rızası için kesilen vacip olan kurbana denir.

22. Vekalet: Bir kimsenin yapmakla yükümlü olduğu bir işi yerine getirmesi için bir başkasını vekil tayin etmesi. Her mükellefin gücü yettiği sürece kurbanını kendisinin kesmesi iyidir, değilse vekil tayin edilen bir kişi kurbanlık hayvanı alır, keser ya da kendisinin vekalet vereceği bir kişiye kestirebilir.

23. Vekalet neleri kapsar? Vekalet, kurbanlık alımı, kesimi ve kestirimini kapsayabilir. Yani, vekil tayin edilen kişi, Kurbanlık hayvanı alır, keser ya da kendisinin vekalet vereceği bir kişiye kestirebilir.

kaynak: ihh
 
Üst Alt