Kurban; fedakârlıktır.

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Kurban; fedakârlıktır. Yardımlaşma ve dayanışma ruhunun olgunluk anahtarıdır. Allahu Teâla'nın emretmiş olduğu bir ibadettir. Elbette ki sayısız hikmetleri vardır. Allah'ın adını anarak bize verilen hayvanların kesilmesi, teslimiyettir, samimiyettir. Hakiki kulluğu hatırlamak, gerçek mânâda Yüce Rabbimize kulluğumuzu yerine getirmektir.

Can Sermayesini Fedâ Edenler

Tasavvufî edebiyatta, âşığın elindeki tek sermayesi candır. Canını sevdiği uğruna fedâ edenler, sadakat göstermiş olurlar. Dîvan-ı Hulûsî-i Dârendevî'deki bir beyitte şöyle buyurur:

Gönlüm sana hayrânedir dîdelerim giryânedir

Bu can dahi kurbânedir ey yâr-ı sâdık yâr yâr

Kurban; paylaşmanın, yakınlaşmanın, mü'minlerin birbirinin halinden haberdar olmanın kapılarını aralar.

Yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerim'de: "Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah'ın adını anın..." (Hac, 36.) diye emredilmektedir.


"Kurban, insanı Allah 'a yakınlaştıran, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şeydir. Kurbanda ihlas ve takvâ aranır. Hacc sûresinin 37. ayetine göre kurbanda, bizi Allah'ın rızâsına ulaştıracak şey etleri ve akıtılan kanları değil, maneviyâtımızdan doğan kalplerimizi Allah'ın emrine uymaya ve O'na tazime ihlas ile yakınlaşmaya davet eden takvâmızdır.


ınsan kurban kesmekle, Allah 'a ve Allah'ın emirlerine karşı olan teslîmiyetini itâat ve inkıyâdını, îcâbında her fedâkarlığa âmâde bulunduğunu göstermiş olur. Fedâkarlık, maldan başlar. Hz. ıbrahim (a.s)'ın kurban hadîsesinde olduğu gibi Allah yolunda canı seve seve fedâ etmeyi göze almakta nihâyet bulur. Peygamberler hep böyle olurlar. Allah 'a bağlılıklarını, teslîmiyetlerini en ağır şartlar altında bile isbât ederler. Hazret-i ıbrahim (a.s), Allah rızâsı için kurban kesmekte devâm etmiş bir peygamberdir. Rasûl-i Ekrem Efendimiz bunu "Kurbanınızı kesiniz, kurban kesmek babanız ıbrahim'in sünnetidir." meâlindeki hadîs-i şerîfleriyle haber vermişlerdir. Kurban, Rasûl-i Ekrem Efendimize, Kevser sûresinde emredilmiştir. Bu sûrede buyuruyor ki: "Hiç şüphesiz biz sana atiyye ve ihsân olarak Kevser'i verdik, öyle ise sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Nesli, adı sanı kesilecek olan sen değil, asıl sana buğz eden, kin tutanın kendisidir." (Kevser, 1-3.)

"Cömert Kişi Allah'a Yakındır"

Zengin olan Müslümanlar bu ibadet vesilesiyle, malını Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak suretiyle yalnızca rıza-i Bâri için verir. Vicdanen, ihtiyaçlı bir Müslüman yardımda bulunmanın zevkiyle mesrûr olur. Cimrilik hastalığından kurtulur.

Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurur: "Cömert kişi, Allah'a yakın, Cennet'e yakın, insanlara yakın ve Cehennem ateşinden uzaktır. Hasis insan, Allah'tan uzak, Cennet'ten uzak ve Cehennem ateşine yakındır. Cömert cahil, ibadet eden cimriden Allah'a daha sevimlidir."


"Cömert ol, cömertlik bir civanmertlik şiarıdır. Cömert Allah'ın dostu, cimri ise düşmanıdır."


Sevdiği uğruna canını veren âşık; vuslata kavuştuğu gibi, kurbanını Rabbinin rızası için kesen bu vecibeyi yerine getiren mü'min de mutlu olur.


Benim canım sana kurbân olursa

Diyem yüzbin kerre eş-şükrü li'llâh

Sevgili için bin canı olsa kurban etmeyi göze alan gerçek sadıklar, gerçek bağlandığı kapıdan dönmezler. Hazret şöyle buyurur:

Gördüm yüzünü hayrânın oldum

Yandım oduna sûzânın oldum

Bin can ile hem kurbânın oldum

Yüz dönmek olmaz yârım kapından

Malını, kurbanını, Allah için fedâ edemeyenler, aşk meydanında, muhabbet pazarında can sermayesini de sevdiklerine veremezler.

Kurban, kulların şükran ifadesidir. Fakirler de karamsarlıktan kurtulur, kendine Allah'ın bayram gününde bir ikramı olarak kabul eder, Rabbine şükreder, hayır sahibine teşekkür eder, dua eder…


Bayramlar neşe, sevinç, birlik ve beraberlik günleridir. Bayramlar paylaşma, yardımlaşma ve kardeşlik günleridir. Canını fedâ edenlerin hâlini tasvir eden bir beyit:

Îd-ı vaslını bulan canını etmiş fedâ


Mansûr gibi yoluna hep kurbâna gelmişler

Peygamberimizin; "ımkânı olup da kurban kesmeyen bizim namazgâhımıza yaklaşmasın." hadis-i şerifi kulaklarımıza küpe olmalıdır. ınanan insan elindeki nimetin, imkânın şükranesi olarak Yüce Yaratıcıya karşı vazifesini en güzel bir şekilde yerine getirmelidir.


Rasullullah Efendimiz (s.a.v): "Hiçbir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla, tırnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkiye ulaşır. Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifa edin." buyurmaktadır.

Kurban kesmenin sevabını soran sahabeye, Peygamber Efendimiz, "Kurbanın her bir kılı için bir sevap vardır." buyurmuşlardır.


Kurban Teslimiyettir

Dîvan'daki bir beyitte; Hz. ıbrahim'in, oğlu Hz. ısmail'in kurban edilmesi emrine göstermiş olduğu teslimiyete binaen kurban gönderildiğini anlatan Kur'ân'daki kıssa konu edilerek şöyle buyurulur:

Bir yerde karârın yok iken nice durursun

Ferzend-i Halîl-veş sana kurbân mı erişdi

Cenâb-ı Hakk; ihsan buyurduğu şu kadar nimetler karşılığında kullarından canlarını, evlatlarını istemiyor, nâil olduğu nimetlerin pek az bir miktarını kendi rızâsı için fedâ etmesini emrediyor. Acaba bu kadar fedakârlıkta bulunmayan insanlardan kendi canların fedâ etmeleri istenilse idi o zaman ne yaparlardı. Nitekim Hz. ıbrahim (a.s) böyle bir emir karşısında teslimiyet gösterince ona bir kurban ihsan buyurulmuştu.


Müslümanlık bilincimizi yenileyen, millet olma irademizi canlı tutan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan Kurban Bayram bizleri yeniden kavuşturduğu için, Yüce Rabbimize hamd ediyor, Sevgili Peygamberimize salât ve selamlarımızı arz ediyoruz. Aslında bayramlar affı kerem, lütfu gufran mevsimleridir. Hakikâtin gölgesinde, Allah (c.c) ve Peygamber (s.a.v) yolunda geçen, bu yüce yolun hakiki bahtiyar insanları; kadrinizi kıymetinizi bilirseniz sizler için her güzel gün bir bayramdır. Bu bayramlar; gönüllerden keder bulutlarını temizleyen, gönüllerini Allah'ı zikrederek olgun bir mümin kalbine çeviren, sadece mensup olduğu yola hizmet etmeyi ibadet olarak kabul eden, omuzlarında her zaman manevi yük olduğunu hisseden samimi, sadakatli, cömert ve fedakâr bahtiyarların bayramlarıdır…


Kalplerimizde iman ateşi yanmadıkça, iman güneşi doğmadıkça, ilahi ahlakın baharları açılmadıkça, azalarımızdan ameli Saliha nurları yayılmadıkça, dünyada ve ahiret hayatında mutlu olmamız başarılı olmamız mümkün değildir. Allah yolunda riyasız sadakatli olarak yapılan ameli Salihalar ve kuvvetli imanlar bizlerin kurtuluş sebepleri olacaktır.


Bu sebeplerden dolayı Kurban ibadeti, Kur'ân-ı Kerim'de ilahi simge ve dini sembollerden biri olarak ifade edilmekte, kurban kesme işlemi başlı başına bir kulluk davranışı olarak öngörülmektedir. Bu bakımdan Kurban Bayramında; bayram namazından sonra kurban kesmek, dini bir görevdir. Mukim ve zengin olan her Müslüman Allah'a yakın olmak ve O’nun sevgisini kazanmak niyetiyle kurban kesmelidir. Yüce Rabbimiz Kevser Suresinin ikinci ayetinde; "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes" buyurmuş, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de; "Âdemoğlu, Kurban Bayramı günlerinde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz." hadis-i şerifi ile bu ibadetin önemini vurgulamışlardır. Hac Suresinin 37. ayetinde ise; "Fakat unutmayın ki, onların ne etleri Allah'a ulaşır ne de kanları. Lakin ona ulaşan yalnızca sizin takvanızdır." buyrularak her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de samimi olmanın ve yalnızca Allah'ın rızasını gözetmenin ne kadar büyük bir önem arz ettiği özellikle belirtilmiştir.


Kurban ibadeti; kişiye, gerektiğinde malını ve canını Allah yolunda feda edebilme bilincini ve servetini başkalarıyla paylaşabilme ahlâkını kazandırır; onu cimrilik hastalığından, dünya malına aşırı derecede tutkunluktan kurtarır. Zengin ve fakirlerin birbirleriyle kaynaşmalarına ve bayram boyunca fakir ve yetimlerin sevinmelerine vesile olur. Kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutup, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkı sağlar. Ekonomik hayatı canlandırır. Ayrıca dünyanın değişik bölgelerinden dilleri, renkleri ve ırkları farklı olan milyonlarca Müslüman'ın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek Hac ibadetini bu günlerde yapıyor olmaları da Kurbana ve Kurban Bayr----- farklı bir anlam ve mana yükler.


Bayramlar, sevinçlerin paylaşıldığı, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı mutluluk, sevinç ve ibadet günleridir. Bu nedenle geliniz hep birlikte sevgi, yardımlaşma ve dayanışma günü olan bu Kurban Bayram günlerinde; ana-babalarımızı, akrabalarımızı, yaşlıları, kimsesizleri, eş, dost ve komşularımızı ziyaret edip bayramlarını tebrik edelim. Varsa aramızdaki dargınlıklara, küskünlüklere son verelim. Kendi çocuklarımızı sevindirirken; boynu bükük yetimleri, çocuklarına bayram hediyesi alamayan yoksulları, hatta ekmek parası bile bulamayan fakirleri unutmayalım. Keseceğimiz kurbanların etlerinden fakir ve yetimlere dağıtalım. Bu arada ahirete göç etmiş olan yakınlarımızı ve bütün Müslümanları da hayırlarla ve fatihalarla analım. Kurbanlarımızı yalnızca Allah rızası için keselim.

Alıntı..
 
Üst Alt