Kurban eti nasıl pişirilir

İLiM DiLeNcİsİ

Rüyalar aleminden
Süper Mod
Katılım
10 Haziran 2011
Mesajlar
709
Tepkime puanı
42
Kurban eti en güzel nasıl pişirilir!
Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Atasever, ''Hayvanlardan insana geçen 200 çeşit hastalık var. Bu nedenle kurbanlıklar...



3963.jpg



Kesiminden pişirilmesine dikkat edilmesi gereken tüm kurallar...

Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Atasever, ''Hayvanlardan insana geçen 200 çeşit hastalık var. Bu nedenle kurbanlıklar hijyenik ortamda kesilip, tüketilirken de iyi pişirilmesi gerekir'' dedi.

Hayvan kesildikten sonra etinin hemen tüketilmesinin de doğru olmadığını ifade eden Atasever, kesilen hayvanın etinde sarılık ve kan pıhtısı, iç organlarında ise parazit görülmesi halinde bir veteriner hekime başvurulmasını istedi.

Kesim sırasında kanının akıtılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Atasever, ''Hayvanın kanı ne kadar çok akıtılırsa etteki lezzet ve kalite de o oranda artar. Yani hayvan kesilir kesilmez hemen yüzme işlemine geçilmemeli, kanı iyice akıtılmalı'' diye konuştu.


DERİN DONDURUCUYA KOYUN

Kurban etlerinin kesildikten sonra derin dondurucuya konulması, kavurma yapılması ya da tuzlanarak kurutulması gerektiği belirtildi. Prof. Dr. Yusuf Durak, kurban bayramlarında etlerin doğru muhafaza edilememesi nedeniyle bozulduğunu, besin değerinin düştüğünü söyledi.

Kesimin ardından birkaç saat içinde ette mikro biyolojik faaliyetlerin hızlandığını bildiren Prof. Dr. Durak, şunları kaydetti: ''Derin dondurucuda muhafaza imkanı yoksa kavurma yapılmalı ya da tuzlanarak kurutulmalı.

Dondurucuya konulan etler, don çözülmediği takdirde birkaç yıl bozulmadan saklanabilir. Kavurma yapılan ya da tuzlanarak kurutulan etler de öyle. Dondurucuya konulamayacaksa, 4 derecenin altında hava sıcaklığına sahip balkon ve kiler gibi yerlerde birkaç güne kadar geçici olarak muhafaza edilebilir, buzdolabına kesinlikle güvenilmemelidir, birkaç gün içinde bozulur.”

KALP HASTALARINA ÖNEMLİ BİR UYARI

Kardiyoloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Kırman bayramlarda ve özel günlerde beslenme alışkanlığından bahsetmenin mümkün olmadığına işaret etti. Kırman, et, tatlı ve asitli içeceklerin daha çok tüketildiği bugünlerde kalp hastalarının risk altında olduğunu vurguladı.

"Etli ve tatlı gıdalardan oluşan bayram mönüleri adeta kalp sağlığımızı bombalamakta ve yanlış beslenmenin tetiklediği birçok kalp rahatsızlıklarına sebep olmaktadır" diyen Mustafa Kırman, şu uyarıları yaptı: "Kalp hastaları özellikle kırmızı et yerine balık, derisi alınmış tavuk ve hindi eti tüketmeli, bol miktarda sebze ve meyve yemelidir."
 
Üst Alt