Kümes Hayvanlarının Püf Noktaları

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Kümeste beslenen bütün hayvanlara bu isim verilmektedir. Etleri, beyaz ve esmer olarak isimlendirilir. Tavuk, piliç, horoz, hindi, ördek, kaz gibi hayvanlardır.

Dünyanın en iyi kümes hayvanı yetiştiren memleketi Fransa denilmektedir. İklimi uygun oluşundan ileri gelmektedir. Genellikle kümes hayvanlarının tazeliği şöyle anlaşılmaktadır. Ayaklar düz ve parlak, göğüs kemiği yumuşak, elle bükülebilir niteliktedir.

Tavuk:

İki seneliğe kadar yenebilir. Daha sonra eti sertleşir. Sadece tavuk suyu çıkartmada kullanılır.

Piliç ve besi Piliçleri:

Altı aylıktan sonra özel beslenme metodları ile temizletilerek çok değerli hale getirilir. Önemli yemek yemek ziyafetlerinde verilir. Fırında tencerede kızartılır. Buğuda ızgarada çeşitli yemekler yapılır. Piliçler için en iyi mevsim temmuzdan şubata kadar olan zamandır. Bu aylarda piliçler lezzetli olur.

Hindi:

18 aylık olduğu zaman eti sağlığa uygundur. Kasım ayı ile şubat, ayı arasında en iyi zamanıdır. Genç hindilerin bilek ve ayakları siyahtır. Kartlaştıkça kırmızı olur. Hindi palazı denildiği zaman tam altı aylıktır. Aynen piliç etini andırır. Hindi genellikle ziyafet yemeği olarak fırında tencerede ve içi durularak servis edilir.

Hindi eti, kır hindileri şehre getirildikten hiç olmazsa bir hafta kadar mısır taneleriyle beslenmelidir. Daha meraklılar hindilere iç ceviz dahi yuttururlar. Bu sayede hayvanın eti daha lezzetli ve gevrek olur. Hindinin dişisi daha makbuldür.

Hindi de tencerede kızarmış, fırınlanmış ve yahni halinde yenildiği gibi soğuk olarak dahi yenilir.

Hindi, denildiği zaman, mutlaka hatıra (hindi dolması) gelir. Zira hindi, halkça harcıâlem günlük bir yemek değildir. Senebaşlarında ve kır ziyafetlerinde ve neşeli sofralarda yer bulan mümtaz bir porsiyondur. Hindi göğüs eti pek meşhurdur.

Hindilerde de yaş meselesi ehemmiyetlidir. Genç ve kart hindilere göre pişme tarzı değişir. Zira, kart hindiler, evvelâ haşlanıp, sonra fırına gönderilir. Genç hindiler de buna lüzum göstermeden doğrudan fırınlanır.
Hindinin; kapaması, yahnisi, dolması ve güveci de yapılır. Bunlar için kullanılan malzemeler de et yemeklerinde kullanılanların aynıdır.

Ördek:

Büyük ördeklerin (Füağra Kaz ciğeri) için özel olarak yetiştirilir. Fırında tavada kızartılarak pişirilir. Fuagra ziyafet yemeklerinde en değer taşıyan yeridir. Ördeğin en iyi olduğu zamanlar mart ayından ağustos ayına kadardır.

Kaz:

Genç bir kaz palazı 18 aylığa kadar eti yumuşaktır. Bir kazın körpeliği gagasından anlaşılır. Gagası yumuşak ve kolayca eğilebilir. Bir yaşını geçenlerde kanat tüylerinde törpü tanesine benzeyen çentik olur. Kaz fırında kızartılarak kestane ile hazırlanımış olanıdır. Fransa'da Macaristan ve Almanya'da önemli kaz ciğeri ticareti için özel surette beslenir.

Tavuk büyüklere ve sıhhati yerinde olanlara ve piliç çocuklara ve hastalara verilir. Hindi, kaz, ördek vesair kuşlar büyük aile sofraları yemekleridir. Ziyafetlerde ise, hindi ikram edilir. Bunlar arasında, en ziyade hazmı güç olan kazdır.


alıntı
 
Üst Alt